AEX eindejaarsrally?

Door Nico Bakker op 3 december 2020 08:20 | Views: 3.687

AEX eindejaarsrally?

Met nog een maand te gaan in 2020 houdt menig analist en belegger zich bezig met de vraag of er wel of niet een eindejaarsrally komt. Met december als vrijwel beste beleggingsmaand van het jaar en de positieve ondertoon op het Damrak, genieten de bulls het voordeel van de twijfel.

Maar laat ik de maandkaart van de AEX voor u duiden, want in de chart zit immers het antwoord verscholen op de brandende vraag. 

Positieve trendfase

We moeten terug naar augustus 2012, toen de AEX rond 350 noteerde en de meest recente upcross met de 55 SMA trendvolgende indicator liet zien, ofwel de start van een positieve trendfase. Sindsdien is de koers er niet meer onder geweest, behoudens de uiterst vervelende berentik in maart dit jaar tot 389 punten.

Maar zie eens hoe rap die tik werd geabsorbeerd, waardoor we ook vrij snel konden vaststellen dat de afglijder naar 389 een vergissing van de stier was. Momenteel staan alle indicatoren in de plus, de Dashboard status is UP, dus de bulls zijn in staat om door te stomen. 

De krijtstrepen

Niet alleen objectief gemeten, maar ook charttechnisch gezien is het duidelijk dat de ondertoon positief is. De AEX beweegt immers in een stijgingskanaal met momenteel de trendlijn rond 528 en de bijbehorende trendkanaallijn op circa 650. De eerste rode streep ligt iets lager op 632+, dus we mogen verwachten dat de bulls verder op kunnen stomen naar de 630+ zone. 

Onder in het veld ligt de steun pas op 528, zowel de SMA als de groene steunstreep liggen daar. Dit impliceert dat er best wel veel ruimte is voor correctie zonder dat de trend in gevaar komt. Kritisch gezien dus meer dalingsruimte dan stijgingspotentieel. 

Coaching

Gezien het totaalplaatje is het gerechtvaardigd koopposities aan te houden tot aan de 630+ zone. Mocht in die regio, of wellicht al wat lager, signalen van topvorming verschijnen, zoals een zwarte december candle, dan is het te overwegen om wat winsten af te romen, omdat er relatief veel correctie ruimte is. Dit laatste impliceert tevens dat het nu minder raadzaam is om nieuwe of additionele aankopen te overwegen.

Kortom, gematigd positieve verwachtingen, waardoor een strakke navigatie zeer gewenst is voor uitstaande koopposities. 

Heeft u tussentijds vragen over de koersvorming van dit fonds? Via Twitter @TheDailyTurbo informeren wij u graag en houden u verder op de hoogte. 

 

Te bestellen op https://www.nicoprbakker.nl/scheurkalender/

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.