De 5 meest geshorte aandelen

Door Belegger.nl op 3 december 2020 08:50 | Views: 15.999

De 5 meest geshorte aandelen

De Amerikaanse S&P 500-index bereikte een nieuw hoogterecord na de verkiezingen en positief nieuws over minstens twee vaccins. Toch is de pandemie is in de VS nog lang niet onder controle, waardoor een grote crisis dreigt in de Amerikaanse gezondheidszorg, die het grote aantal besmettingen in sommige staten amper meer aankan.

Het lijkt er volgens US News bovendien niet op dat Washington binnenkort over de brug komt met een grootschalig stimuleringspakket om de economie uit het slop te trekken.

Genoeg redenen voor zogeheten shortsellers - oftwel speculanten die gokken op een daling van bepaalde aandelen - om een gokje te wagen dat de beurs te veel is opgelopen.

Volgens Ihor Dusaniwsky, analist bij S3 Partners, staan de volgende vijf aandelen onder shortsellers in het middelpunt van de belangstelling deze maand.

Advanced Micro Devices (AMD)

Na een koersstijging van meer dan 3000% in de afgelopen vijf jaar is het geen wonder dat speculanten gokken op een daling van deze Amerikaanse halfgeleiderproducent.

Het aandeel-AMD wordt momenteel verhandeld tegen meer dan 47 keer de voorwaartse winst. En dan is er nog de recente rotatie in de markt van snelgroeiende techaandelen naar waardeaandelen. Die begon in november, en zal volgens US News nog wel een paar maanden aanhouden.

Volgens Dusaniwsky hebben shortsellers de afgelopen 30 dagen 2,12 miljard dollar toegevoegd aan hun posities tegen AMD, wat het totaal ingezette bedrag op 5,07 miljard dollar brengt.

Facebook

Het aandeel Facebook staat dit jaar op een winst van 39%. Het socialemediabedrijf boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 21,6%, en 28,6% op jaarbasis.

Facebook heeft in de afgelopen maand ondermaats gepresteerd aangezien veel beleggers na het nieuws over de komst van minstens twee coronavaccins hun technologieaandelen omruilden voor cyclische aandelen die het goed doen bij een econonomisch herstel. Verder dreigt er strengere anti-monopoliewetgeving voor techgiganten als Facebook.

Shortsellers hebben in totaal 7,21 miljard dollar ingezet op een koersdaling van Facebook, waarvan 1,27 miljard dollar in de afgelopen maand.

Salesforce.com

De aandelen van clouddienstspecialisten als Salesforce zaten dit jaar flink in de lift omdat miljarden mensen vanwege de pandemie gedwongen werden om thuis te werken en te leren. Zo boekte Salesforce in het meest recente kwartaal een omzetgroei van ruwweg 29%, en een nettowinst van 2,63 miljard dollar.

Salesforce kondigde deze week aan het communicatieplatform Slack Technologies voor een bedrag van 27,7 miljard dollar over te nemen. Hoewel dit een van de grootste deals van het jaar is in de technologiesector, daalde de koers in eerste instantie na het nieuws over de overname.

Shortsellers gokken erop dat het prijskaartje van Slack aan de hoge kant is, en hadden al 3 miljard dollar ingezet op een koersdaling van het aandeel. Afgelopen maand kwam daar nog 1,21 miljard dollar bij.

Beyond Meat

Beyond Meat, de Amerikaanse producent van plantaardig vlees, zag zijn koers dit jaar vanwege de pandemie flink oplopen. TVerkopen aan restaurants raakten echter in het slop, en de omzet groeide in het derde kwartaal met slechts 2,7%, vergeleken met een groei van 69% tijdens het voorgaande kwartaal.

Beyond Meat wordt genoemd als een van de mogelijke leveranciers van het nieuwe McPlant menu van fastfoodketen McDonald’s. Dat heeft tot nu toe echter geweigerd om een leverancier te noemen, wat een reden is voor veel shortsellers om op een koersdaling te gokken.

Volgens S3 Partners staat er in totaal 1,98 miljard dollar aan shortposities uit tegen Beyond Meat, wat neerkomt op 39% van alle uitstaande aandelen. Speculanten hebben in de afgelopen maand 945,8 miljoen dollar ingezet op een koersdaling.

Amazon

Online winkelen en clouddiensten waren de grote winnaars van de pandemie, en Amazon is de Amerikaanse marktleider in beide. Amazon boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van 37,4%, terwijl de netto-winst verdrievoudigde ten opzichte van een jaar geleden.

Maar net als de rest van de techsector heeft ook Amazon last van de recente rotatie van techaandelen naar waardeaandelen. Daarnaast heeft de Europese Commissie onlangs een aanklacht ingediend tegen Amazon in verband met vermeende schendingen van de mededingingswetgeving.

Shortsellers gokken er volgens US News wellicht op dat het bedrijf ook in de VS onder vuur zal komen te liggen. Let wel: een gokje wagen tegen Amazon kan duur uitpakken. Volgens Dusaniwsky hebben Amazon-shorters dit jaar maar liefst 5,2 miljard dollar verlies geleden. Maar dat kan een aantal speculanten niet deren. Er is op dit moment 9,78 miljard dollar ingezet op een neergang van Amazon, waarvan 827,6 miljoen dollar in de afgelopen maand.

Lees ook: Is short selling onethisch?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.