Dividendbeleggen in de coronacrisis: heeft het zin?

Door Redactie op 10 december 2020 08:40 | Views: 8.649

Dividendbeleggen in de coronacrisis: heeft het zin?

Wat is de impact van de coronacrisis op dividendaandelen? Hoe kunt u als dividendbelegger de beste aandelen selecteren en wat zijn de mogelijke valkuilen?

Forbes ging op onderzoek uit en heeft een aantal tips om uw beleggingsportefeuille te beschermen tegen een neergang.

In 2008 was het erger

In economisch zware tijden verlagen of schrappen veel beursgenoteerde bedrijven vaak hun dividendbetalingen. Tijdens de crisis van 2008 en 2009 daalde de gemiddelde dividenduitkering van bedrijven in de S&P 500 met meer dan 37%. Dat was de grootste afname sinds 1938.

Het goede nieuws voor beleggers is dat de coronacrisis waarschijnlijk minder negatieve gevolgen zal hebben voor dividendbetalingen.

"Op macroniveau hebben we tijdens de financiële crisis van 2008 aanzienlijk meer dividendbesparingen gezien dan tot nu toe in deze", zei Daniel Milan, financieel adviseur en managing partner van Cornerstone Financial Services.

Erg afhankelijk van sector

Dat komt doordat de coronapandemie een aantal sectoren, zoals toerisme, erg hard heeft geraakt, terwijl andere sectoren zoals technologie juist hebben geprofiteerd van de lockdownmaatregelen.

Het resultaat van dit alles is dat de dividenduitkeringen van een aantal van de meest betrouwbare aandelen in de VS, waaronder hotelketen Marriott en Boeing, in de gevarenzone zijn beland, terwijl andere bedrijven zoals Costco, Pepsi Co. en Johnson & Johnson hun dividendbetalingen juist hebben verhoogd.

Wees selectiever

De toekomst lijkt onzeker voor inkomensbeleggers die afhankelijk zijn van dividendaandelen. Maar volgens Forbes is het nog steeds mogelijk om tijdens de huidige recessie te blijven investeren in dividend. U zult alleen wel selectiever moeten zijn.

Pas op voor te hoog dividend

De huidige marktomstandigheden vragen volgens Milan om een Blue Chip-dividendportefeuille met bedrijven die een sterke balans en kasstroom hebben. En laat u niet in de luren leggen door hoge dividendrendementen.

"Aandelen met zeer hoge dividendrendementen, zeg maar 8% of hoger, zijn vaak een signaal van de markt dat het dividend niet veilig is", waarschuwde Hank Smith, hoofd investeringsstrategie bij The Haverford Trust Company.

"Vooral een besluit tot dividendverhoging zegt veel over de huidige en toekomstige financiële situatie van de onderneming." Smith raadt aan te beleggen in bedrijven die historisch gezien hun dividenduitkeringen hebben verhoogd, ook in moeilijke tijden.

Beleg in indexfondsen met dividendaandelen

Als u een beginnend dividendbelegger bent, raadt Linda Zhang, topvrouw van Purview Investments, aan om te investeren in indexfondsen met dividendaandelen uit verschillende sectoren.

Dergelijke fondsen bieden niet alleen diversificatie maar zijn potentieel minder volatiel, wat betekent dat u minder last zult hebben van de koersschommelingen van de afzonderlijke aandelen.

Heeft het zin?

Inkomenbeleggers zullen na dit chaotische jaar ongetwijfeld minder dividend opstrijken. Heeft het zin om uw geld uit de aandelenmarkt te halen en in een vastrentende belegging te stoppen?

"Veertig jaar geleden, in 1980, kon de belegger een 10-jarige, risicovrije staatsobligatie met een rendement van 15% kopen," zei Smith van The Haverford Trust Company, "of een Blue Chip-groeibedrijf als Johnson & Johnson met een dividendrendement van 3%. Vandaag zou die aankoop van J&J meer dan 200% hebben opgebracht door 40 opeenvolgende jaren van dividendverhoging."

Lees ook: 9 Amerikaanse dividendaristocraten

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.