Monsterrally op komst?

Door Redactie op 14 december 2020 08:50 | Views: 25.216

Monsterrally op komst?

Vorige maand hebben beleggers een bedrag van 115 miljard dollar in de aandelenmarkt gestoken. Dat was het hoogste bedrag in 20 jaar. Nu er een begin is gemaakt met de uitrol van de vaccins tegen het coronavirus, hebben veel analisten op Wall Street hun prijsdoelen voor 2021 verhoogd.

De meeste experts voorspellen een dubbelcijferige winst voor de aandelenmarkt volgend jaar. De grootste stieren hebben het zelfs over een 'monsterrally'.

'Sentiment als tijdens internetbubbel'

Tegelijkertijd luidt een aantal legendarische beleggers de noodklok. “Het marktsentiment is op hetzelfde niveau als tijdens de internetbubbel,” waarschuwde hedgefondsmanager Peter Boockvar.

Forbes bekeek in een tweedelige serie beide kanten van het verhaal. In dit artikel wordt er gekeken naar de redenen voor een mogelijke monsterrally. 

Lage rente

Na de coronacrash in maart verlaagde de Amerikaanse centrale bank zijn rentetarieven tot bijna 0%, en beloofde ze daar te houden tot ten minste 2023, zelfs als de inflatie boven het streefcijfer van 2% zou uitkomen.

Dit leidde tot een sterke opleving van de markten. De lage rentestand heeft aandelen aantrekkelijker gemaakt ten opzichte van obligaties, omdat obligaties niet meer zo veel opleveren. Verder stelde de lange rente de meest kwetsbare bedrijven in staat om goedkoop geld bij te lenen in plaats van om  te vallen. 

'Groeibom' van opgepot geld

Ten tweede staat er op dit moment een bedrag van 3500 miljard dollar geparkeerd op de spaarrekeningen van Amerikaanse consumenten en bedrijven. Dat is volgens een aantal analisten 'een groeibom' die de economie kan aanjagen zodra er vertrouwen is in een terugkeer naar de situatie voor de pandemie.  

Mocht het geld weer gaan rollen zoals in de oude tijden, dan zullen fabrieken hun productie moeten opvoeren om de lege schappen te vullen. De voorraden van veel bedrijven zijn namelijk flink gedaald tijdens de pandemie. Een hogere productie betekent meer banen, meer uitgaven en meer investeringen van bedrijven. 

Centrale banken

En tot slot zou de grootschalige steun van de centrale banken zich, net als in 2008, kunnen vertalen in meer inflatie en hogere assetprijzen. 

Lees verder: Marktstrategen: S&P 500 volgend jaar tot 22% omhoog

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.