5 tips van de fondsmanager die de beurs al jaren verslaat

Door Belegger.nl op 15 december 2020 09:05 | Views: 17.193

5 tips van de fondsmanager die de beurs al jaren verslaat

Alexander Ely van het Delaware Smid Cap Growth Fund presteert al jaren beter dan de markt. Wat is zijn geheim?

Het fonds van Ely heeft het op jaarbasis over de afgelopen drie en vijf jaar 18 procentpunten beter gedaan dan de midkap groei-index van Morningstar, en 10 procentpunten beter dan de Russell midkap groei-index over dezelfde periode. Ook verpletterde Ely’s fonds de S&P 500 index, de Dow Jones en de Nasdaq.

Marketwatch zette de vijf belangrijkste beleggingsregels van Ely op een rij.

1. Beleg in disruptieve bedrijven

Ely’s eerste belegging vond plaats in de jaren tachtig, toen hij aandelen in Bausch + Lomb kocht. Dit bedrijf was een marktleider in contactlenzen, wat toen een opkomende trend was. Bausch + Lomb was verstorend voor de brillenmarkt omdat het een manier vond om het beter, sneller en goedkoper te doen. Dat is Ely's definitie van een ontwrichtend bedrijf.

Het voordeel van disruptieve bedrijven is dat ze ongevoelig zijn voor externe factoren zoals een recessie of een pandemie. Ondanks recessies, beurscrises en oorlog in het Midden-Oosten bleven consumenten die in de jaren tachtig overstapten van een bril naar contactlenzen, lenzen afnemen. En in deze tijd zullen consumenten die hun bankzaken hebben overgezet van een traditionele bank naar een handige app op de telefoon, dat niet veranderen vanwege oplopende handelsspanningen met China, een recessie of de coronapandemie.

Wat zijn de ontwrichters van nu? Ely zet onder meer in op fintech en bier. Zo gokt hij op een koersstijging van Square, een bankapp die populair is onder kleine beleggers. Andere disruptieve spelers zijn Boston Beer en Novocure en iRhythm Technologies, die beide leiders zijn in de verstorende virtuele gezondheidszorgtrend. Verder staan Yeti en Planet Fitness op zijn lijstje. Die spelen beide in op de trends van buitenrecreatie, beweging en gezond leven.

Let wel: beleggen in bedrijven met een disruptieve technologie brengt extra risico’s met zich mee. 

2. Investeer in leiders

Bij de jacht op bedrijven die de normale gang van zaken verstoren, kijkt Ely wie de leiders zijn: bedrijven met het grootste marktaandeel en het beste product of de beste dienst. Deze ondernemingen hebben ook vaak een sterk management. 

"Je wil aandelen Facebook kopen en niet MySpace. En liever Alphabet in plaats van Ask Jeeves", zegt Ely. Hij wijst erop dat bedrijven die leidend zijn extra voordelen genieten. Ze kunnen bijvoorbeeld het beste talent aantrekken en hebben meer kansen als ze een bedrijf willen overnemen. "Facebook kan Instagram kopen omdat het Facebook is", zo licht hij toe.

Ely’s beleggingsfonds bezit aandelen van biotechbedrijven zoals Crisper, Exact Sciences en Invitae. Dit zijn allemaal bedrijven met sterke leidende positie in een specifiek deelsegment.

3. Pas op voor risico

De fondsmanager hanteert strikte verkooprichtlijnen, op basis van de weging van een aandeel in de portefeuille en de beurskoers.

Als een aandeel vanwege een opgelopen beurskoers een te dominante positie in de portefeuille krijgt, neemt hij wat winst, om de risico's te verminderen. Over het algemeen laat Ely de positie van een bepaald aandeel liever niet boven de grens van 5% van de waarde van de hele portefeuille uitkomen. Zo verkocht hij eerder dit jaar aandelen Teladoc, nadat de beurskoers fors was opgelopen.

Een vergelijkbare systematiek hanteert hij ook bij verliezers. Als de koers van een bedrijf 30% lager staat dan de toonaangevende index in de sector, verkoopt hij de hele positie.

4. Ga voor groei

Ely's risicomanagement bestaat voor een deel uit het begunstigen van snelgroeiende bedrijven. “We willen bedrijven in portefeuille nemen die beduidend sneller groeien dan de hele economie", zegt hij.

Volgens de expert is omzetgroei de belangrijkste maatstaf. Een lage omzet is immers veel moeilijker te verbloemen voor de buitenwereld dan een tegenvallende winst. Ely zoekt naar een minimum van 10% jaarlijkse omzetgroei en 20% winstgroei. De bedrijven in zijn fonds hebben een gemiddelde omzetgroei van 27% en een gemiddelde inkomensgroei van 39%.

5. Handel niet

"De grootste fout die mensen maken is te vaak handelen. Zelfs voor ervaren beleggers is het zeer moeilijk om de markt precies te timen." In plaats van te handelen, geeft Ely de voorkeur aan wat hij noemt 'één beslissing-namen', oftewel bedrijven die het in zich hebben om hun sector te verstoren. 

“Ik probeer de beste namen aan te houden, en laat ze lang doorwerken. Elk groot groeibedrijf is een leider en een grote verstoorder van een industrie geweest.”

'Beste tijd om te investeren'

Terwijl veel beleggers zich zorgen maken over het huidige marktsentiment, is de expert van mening dat dit de beste tijd is om te beleggen sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. Ely voorspelt dat de markt de komende tien jaar zal verdrievoudigen.

Hij gaf daarvoor drie redenen. Ten eerste zijn een nieuwe bullmarkt en economische cyclus net begonnen. De vorige stierenmarkten hebben gemiddeld zo'n acht jaar geduurd. 

Ten tweede gaat hij ervan uit dat ook na de extra verkiezingen in Georgia volgende maand de macht in het Amerikaanse Congress verdeeld zal blijven, waardoor er geen grootschalige belastingverhogingen zullen plaatsvinden. 

En tot slot komen de vaccins tegen het coronavirus eraan. “De pandemie zal tegen de zomer in de VS zo goed als voorbij zijn", voorspelt Ely. Dat zal leiden tot meer uitgaven door bedrijven en consumenten, waardoor de economische groei gestimuleerd zal worden. Midkapbedrijven zullen meer van het herstel van de economie profitiueren dan grote reuzen zoals Walmart."

Zie ook: Monsterrally op komst?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.