5 kansen en 5 risico's voor 2021

Door Redactie op 18 december 2020 08:15 | Views: 15.007

5 kansen en 5 risico's voor 2021

Wat zal 2021 ons brengen? Economisch analisten Alicia Levine en Liz Young van BNY Mellon Investment Management zetten 5 kansen en 5 risico’s op een rij voor de komende 12 maanden. 

5 mogelijke beleggingsrisico’s

1. Politieke situatie in de VS

Een extra stemronde in de Amerikaanse staat Georgia op 5 januari zal uitwijzen wie er de komende vier jaar de scepter zwaait in het Amerikaanse Congress: de Democraten of de Republikeinen. 

De markt heeft een verdeeld Congress ingeprijsd. Mochten de Democraten de meerderheid krijgen, dan zou dat kunnen leiden tot hogere belastingen. De hogere belastingopbrengst zou kunnen worden aangewend voor coronasteun en infrastructuur, wat volgens BNY Mellon zou kunnen leiden tot flinke rotaties tussen bepaalde sectoren op de aandelenmarkten.  

2. Vertraging met vaccins

De vaccinatieprogramma’s tegen het coronavirus zouden vertraging kunnen oplopen, en dat zou een fikse domper zijn voor de beurzen. De meeste beleggers gaan er immers van uit dat het de komende zomer alweer business as usual is. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan dat leiden tot volatiliteit. 

3. Fiscale stimulans vertraagd

De Amerikaanse werkloosheid is aan het stijgen, en veel Amerikanen hebben vanaf januari geen steun meer van de overheid. Maar de kans bestaat dat de overheidssteun om de economie uit het slop te trokken ‘te weinig en te laat’ zal zijn. 

4. De-globalisering

Het langlopende handelsconflict tussen de VS en China zou kunnen escaleren tot een meer existentieel conflict tussen het Westen en China. Europa en Azië zouden gedwongen kunnen worden zich aan te sluiten bij de Amerikaanse of de Chinese invloedssfeer. Een toenemend nationalisme in de toeleveringsketen zou een negatieve impact kunnen hebben op de bedrijfswinsten.

5. Markten terug bij af

Het laatste risico is dat markten weer in paniek raken vanwege de pandemie en een nieuwe sell-off het gevolg is. Beleggers zouden in dit geval, net als in 2020, hun heil zoeken in techaandelen en groeinamen. 

Tegenover deze gevaren staan natuurlijk ook 5 mogelijke kansen: 

1. Coronavirus weggevaagd

De allesverwoestende pandemie zou snel voorbij kunnen zijn als vaccinatie eerder tot groepsimmuniteit leidt. De economieën van Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zouden daar het meest van profiteren.

2. Nieuwe beleggingskansen

Mocht het virus beteugeld worden, dan zouden nieuwe beleggingskansen kunnen ontstaan in Europa en Azië, aangespoord door de lagere dollar en een wereldwijd cyclisch herstel. 

3. ‘Roaring Twenties’

Een derde mogelijkheid is het aanbreken van een nieuwe ‘Roaring Twenties’-sfeer, waarin opgepot geld naar de markt stroomt. Vooral in de ontwikkelde landen zijn de spaarekeningen van veel mensen tijdens de pandemie immers flink gegroeid. 

4. Minder ongelijkheid

Een cyclisch herstel zou de ongelijkheid in de samenleving verkleinen, waarbij juist kleine bedrijven meer gewaardeerd worden. Dat zou kunnen leiden tot een rally in aandelen van kleine en middelgrote bedrijven. 

5. Lage inflatie

Ondanks de grootschalige fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen zou de inflatie laag kunnen blijven vanwege de geldpersen van de centrale banken. Daarmee zullen de torenhoge schulden van veel landen in toom kunnen worden gehouden. 

Bekijk ook: 3 redenen voor een beurscrash

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.