4 favoriete farma-aandelen voor 2021

Door Redactie op 29 december 2020 11:00 | Views: 22.965

4 favoriete farma-aandelen voor 2021

Hoewel ontwikkelaars van vaccins tegen het coronavirus dit jaar in het middelpunt van de belangstelling stonden op de beurzen, heeft de sector als geheel ondermaats gepresteerd.

Medio december stond de S&P 500 Health Care Sector Index op een jaarwinst van 8%, vergeleken met een plus van 13% voor de S&P 500, zo schrijft Barron’s.

Volgens analisten van Citi profiteerden met name bedrijven in diagnostische technieken van de pandemie. Deze groep aandelen staat op een winst van 31% dit jaar.

Traditionele farmaceutische aandelen blijven achter

De koersen van klinische laboratoria stegen met 18% en biotechaandelen wonnen 13%. De koersen van de traditionele farmaceutische aandelen en ziekenhuizen boekten echter een winst van slechts 3%, terwijl apotheken 18% verloren.

De verkiezing van de Democraat Joe Biden tot president van de VS zal de Amerikaanse zorgsector volgens analisten volgend jaar een flinke duw in de rug geven. In tegenstelling tot president Trump is Biden een voorstander van de Affordable Care Act, die ten doel heeft de zorg goedkoper te maken voor miljoenen Amerikanen.

Verder zal de Amerikaanse gezondheidszorg dankzij de komst van de coronavaccins in 2021 minder onder druk staan dan nu het geval is.

Zorgaandelen maken momenteel minder dan 14% van de hele S&P 500 uit. Daar zal volgens Citi verandering in komen, vooral gegeven het feit dat uitgaven voor de gezondheidszorg zo’n 18% van de Amerikaanse economie uitmaken, en verder zullen groeien. Citi verwacht dat de gezondheidszorg in 2021 beter zal presteren dan veel andere sectoren. Maar welke aandelen kunt u volgens analisten het best in portefeuille hebben?

AstraZeneca

De farmareus AstraZeneca staat bovenaan de voorkeurslijst van Citi-analist Andrew Baum. Aanvullend op de sterke verkoop van het kankergeneesmiddel Tagrisso zijn er de stijgende verkopen van de kankerbehandelingen Imfinzi en Calquence.

Baum voorspelt dat het de koers van het aandeel, die momenteel 49 dollar is, met een derde zou kunnen stijgen.

Vertex Pharmaceuticals

Volgens Baums collega Mohit Bansal is het grote biotechbedrijf Vertex Pharmaceuticals ondergewaardeerd. Bansal verwacht medio 2021 goed nieuws over kandidaat-behandelingen tegen erfelijke aandoeningen van de lever en de nieren. Citi verwacht dat het aandeel, dat nu op 233 dollar staat, met 40% kan stijgen.

Sarepta Therapeutics

Joel Beatty, een andere analist van Citi, is een grote fan van biotechmidkapper Sarepta Therapeutics. Het bedrijf is momenteel verwikkeld in een race om gentherapieën te leveren voor de behandeling van spierdystrofie. Beatty verwacht dat Sarepta, dat  bijna 2 miljard dollar in kas heeft, deze strijd zal winnen.

Sarepta geniet ook de voorkeur van analist Brian Abrahams van RBC Capital Markets, die een koersstijging voorspelt van minstens 8% mochten in het eerste kwartaal de resultaten van de onderzoeken naar de gentherapie, waarmee een spierziekte als Duchenne met één behandeling is te genezen, gunstig uitvallen. Gentherapie kan volgens Abrahams zo’n 5 miljard dollar toevoegen aan de jaaromzet.

Gilead Sciences

Verder voorspelt Abrahams een opwaartse beweging van 50% in de koers van Gilead Sciences, dat momenteel 57 dollar waard is. RBC is positief over het bedrijf vanwege Biktarvy, Gileads succesbehandeling van HIV, en de extra omzet in het middel Veklury (ook bekend als remdesivir) tegen Covid-19.

Hoewel Abrahams toegeeft dat de verkopen van Veklury van voorbijgaande aard kunnen zijn, heeft hij veel vertrouwen in een aantal kankerbehandelingen, met inbegrip van het onlangs verworven product Trodelvy. "Als beleggers terugkeren naar minder risicovolle, waardegeoriënteerde aandelen, zou dat goed moeten zijn voor Gilead", aldus Abrahams,

Lees ook: 'Koersreactie Galapagos overdreven'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

8 Posts
Dennis_the_manace
0
Acacia Pharma had ik persoonlijk hier ook tussen verwacht, zit zeker potentieel in naar de toekomst toe, maar is nog niet zo bekend onder het volk.
BertXL
0
Het noemt " Affordable Care Act", met de nadruk op Affordable. Biden zal de pharma industry onder druk zetten om de medicijnen goedkoper te maken en dat zal wegen op de winstmarges in de USA.
Medicijnen zijn in de USA gemiddeld 500% duurder dan in de rest van de wereld. Denk je dat Biden daar ook niks aan zal willen doen of gaat de staat alles bijpassen?
suskewiet
0
sanofi is een doffer voor Europa .
Macron heeft druk gezet om het vaccin .
Dat Nederland niet klaar is om te beginnen met vaccinatie is een heel grote schande .
Een vallend beleid .
Ze wisten al maanden op voorhand van het vervoer met temperatuur .
Dit gaat afgerekend worden met de verkiezingen .
Sanofi ,ik heb verkeerd gekozen .
Dennis_the_manace
0
Acacia Pharma had ik ook verwacht in dit lijstje terug te vinden, zo zie je maar hoe alles gestuurd wordt door de kenners :-)
Gunther
0
Faes Farma is misschien onbekend, maar laat al jaren (dubbelcijferige) groei en een stijgend dividend zien. Beurskoers is sinds de coronacrisis flink gedaald van boven de 5,00 euro naar nu net onder de 3,50, terwijl de resultaten in 2020 gewoon weer uitstekend zijn. Daarbij heeft het bedrijf geen schulden en verwacht ik in 2021 weer een nieuwe acquisitie. Zeer steady aandeel met een dividendrendement van ongeveer 5,5% op deze koers. Dit is mijn farmatip voor 2021!
[verwijderd]
0
Acacia Pharma zal nog bekent worden bij het grote volk, zeker omdat ze al 2 goedgekeurde producten hebben voor de USA. Je kan ze nu maar al hebben.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.