Kooplijst 2021: Nico Inberg

Door Belegger.nl op 28 december 2020 08:35 | Views: 39.170

Kooplijst 2021: Nico Inberg

2021 nadert, dus het is weer tijd voor de jaarlijkse Kooplijsten. Wat staat er op het boodschappenlijstje van beleggingsexpert Nico Inberg?

Inberg gooide afgelopen jaar hoge ogen met zijn kooptip voor laadpaalfabrikant Alfen. Wie zijn advies had opgevolgd had de koers ruim drie keer over de kop zien gaan. Ook de keuze voor bouwbedrijf Heijmans bleek lucratief, getuige de koerssprong van 18,6%.

Alleen Basic-Fit – de derde naam op Inbergs kooplijstje voor 2020 – maakte met een koersdaling van 11,8% de belofte niet waar. Maar laten we eerlijk zijn: wie had de sluiting van de sportscholen vanwege de coronapandemie vorig jaar zien aankomen? Dit zijn bedrijfsrisico’s die je als analist en belegger niet kunt voorspellen.

Zou Inberg zijn kaarten opnieuw op Alfen durven zetten? “Ik ben bang dat er enige overdrijving in de koers ziet. Ik geloof nog wel in een gouden toekomst voor elektrisch rijden, maar de koers is wel erg hard opgelopen. Ik zou nu niet instappen en mogelijk wat winst nemen.”

Over Basic-Fit is Inberg nog steeds te spreken. “Je moet door de lockdowns heen kijken. Ik verwacht dat binnen een tot anderhalf jaar alles weer normaal is. De belangstelling voor sportscholen zal dan weer toenemen, want de coronapandemie heeft nog eens onderstreept hoe belangrijk het is om op onze gezondheid te letten.

Ook Basic-Fit heeft een belangrijke les geleerd van de coronacrisis: om beter op de risico’s te letten. Het bedrijf heeft in juni – precies tijdens het herstelmoment - ruim 130 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. “Daardoor kan het bedrijf straks snel doorgroeien, door kleinere partijen op te vegen”, aldus Inberg.

Heijmans

Over Heijmans is hij nog steeds zo positief dat dit aandeel ook voor 2021 op zijn kooplijst prijkt. “Ik voorzie een mooie toekomst voor dit bedrijf. Er wordt veel geïnvesteerd in woningbouw. De stikstofcrisis is een spelbreker, maar ik verwacht dat dit probleem voor de verkiezingen opgelost gaat worden. Politieke partijen willen hun belofte om de woningnood aan te pakken kunnen waarmaken. Heijmans en BAM zitten dan op de eerste rij.”

Ook kan Heijmans profiteren van de verduurzaming. “Op 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Er zijn nog veel gebouwen die moeten worden aangepakt, dus daar ligt veel werk.”

Verder kunnen beleggers volgens Inberg nog een enorme hoeveelheid dividend tegemoet zien. “Dit jaar is 0,28 euro dividend ingehouden, terwijl Heijmans nauwelijks last had van de coronacrisis. Ik verwacht dat het bouwbedrijf begin volgend jaar de portemonnee weer zal trekken en dan ook een inhaalslag gaat maken.”

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway heeft een topjaar achter de rug. Vanwege de sluiting van de horeca zag de maaltijdbezorger het aantal bestellingen en klanten fors toenemen. Ook meldden veel nieuwe restaurants zich aan voor het platform, omdat ze zijn overgestapt op afhaalmaaltijden. “Dat heeft het bedrijf veel marketinginspanningen bespaard”, zegt Inberg.

Hij verwacht niet dat het einde van de lockdown zal leiden tot een forse daling van het aantal bestellingen. “Vorig jaar kenden veel consumenten Thuisbezorgd.nl nog niet. Nu wel. Als je eenmaal het gemak van zo’n app waarmee je eenvoudig eten kunt bestellen hebt ervaren, zul je er niet zomaar mee stoppen.”

De koers van Just Eat Takeaway staat momenteel wat onder druk vanwege de overname van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub, die in aandelen wordt betaald. Maar dat kan voor beleggers een mooi instapmoment zijn. Inberg wijst op de recente beursgang van een grote Amerikaanse concurrent van Just Eat Takeaway: DoorDash. “Dat aandeel is vijf keer hoger gewaardeerd dan Takeaway.”

Pershing Square Tontine

De derde naam op het lijstje is bij veel beleggers waarschijnlijk wat minder bekend: Pershing Square Tontine. Dit is een zogeheten special purpose acquisition company (SPAC).

Een SPAC is een fonds zonder activiteiten dat naar de beurs gaat. Met het opgehaalde kapitaal zoekt het management een overnamekandidaat, die vervolgens wordt omgetoverd tot een beursfonds. Loopt de zoektocht binnen 24 maanden op niets uit, dan krijgen de deelnemers hun geld terug. Omdat je als belegger eigenlijk een blanco cheque geeft, wordt zo’n lege beurshuls ook wel 'blanco cheque-fonds' genoemd.

Pershing Square Tontine is opgericht door de legendarische hedgefondsveteraan Bill Ackman, die in de VS eind juli 4 miljard dollar ophaalde en daarnaast zelf nog 1 miljard dollar inlegde: de grootste beursgang van een SPAC ooit.

“Voor bedrijven met beursambities is een SPAC een handig instrument, want de kosten voor een beursgang zijn veel lager. Je hoeft bijvoorbeeld geen dure banken in te huren en roadshows te houden”, licht Inberg toe.

Beleggers op hun beurt kunnen profiteren van de expertise van een goede investeerder. Nederland kent zo’n succesverhaal: Dutch Star Companies One, dat begin 2018 CM.com overnam, een techbedrijf dat grootschalige sms-verzendingen verwerkt en betaalverkeer regelt. “CM.com ging voor 10 euro naar de beurs en noteert nu 23 euro”, vertelt Inberg.

Of Ackman de verwachtingen waar kan maken, is natuurlijk afwachten. “Je moet vertrouwen op iemand met verstand van zaken. Maar dat doe je bij andere beursfondsen natuurlijk ook: daar kijk je ook wie er aan het roer staat. En Ackman is niet gek”, meent Inberg.

Hij wijst erop dat Pershing Square zelf de coronacrisis goed is doorgekomen. In februari 2020, aan de vooravond van de pandemie, kocht Ackman namens het in Amsterdam genoteerde Pershing Square voor 30 miljoen dollar credit default swaps, waarmee hij kredietrisico’s heeft afgedekt. “Daar heeft hij 2,5 miljard dollar mee verdiend.”

Met de risico’s valt het volgens Inberg wel mee. “Als Ackman’s zoektocht binnen twee jaar strandt, krijg je gewoon je geld terug.”

Lees ook: Kooplijst 2021: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2021: Martin Crum

Lees ook: Kooplijst 2021: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2021: Janneke Willemse

Reacties

2 Posts
Djazz
0
Pershing Square Tontine: het gaat Bloomberg worden! Speel al een tijd met die gedachten en dit artikel sluit daar kort bij aan: seekingalpha.com/amp/article/4430116-...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.