Kooplijst 2021: Jos Versteeg

Door Redactie op 30 december 2020 08:30 | Views: 49.808

Kooplijst 2021: Jos Versteeg

Het jaarlijkse Kooplijsten-festijn is in volle gang. Welke aandelen mogen we in 2021 niet missen? Vandaag tipt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen, zijn drie favorieten.

Hoe belangrijk een goede aandelenselectie is, hebben we afgelopen jaar kunnen zien. Sommige fondsen kregen een enorm pak slaag, terwijl andere aandelen een mooie rit omhoog hebben gemaakt.

Dat geldt ook het kooplijstje van Jos Versteeg van vorig jaar, waarop Infineon, BESI en SBM Offshore prijkten. Dit trio is tot nu toe goed voor een totaalrendement van maar liefst 29%. Maar deze winst komt volledig op het conto van de twee chipaandelen: de koers vanInfineon spoot afgelopen jaar met maar liefst 54% omhoog en die van BESI met 39%.

Oliedienstverlener SBM Offshore belandde in februari in een vrije val door de malaise op de oliemarkt. Sindsdien is de koers behoorlijk hersteld, maar er resteert year-to-date een koersverlies van 6%.  

Versteeg vindt SBM Offshore nog steeds een aantrekkelijk aandeel. En BESI zou hij zomaar als vierde aandeel aan zijn boodschappenlijstje kunnen toevoegen. “Dit bedrijf levert uitstekende prestaties in het back-end segment. Dat wordt door beleggers gezien. Al twee jaar op rij zien we dubbelcijferige koerswinsten en ik denk dat de rek er nog lang niet uit is”, zegt hij.

‘2021 wordt een prima beursjaar’

2021 kan een prima beursjaar worden, verwacht Versteeg. “Er zal een duidelijk economisch herstel zichtbaar zijn en de centrale banken gaan onverminderd door met hun ruime monetaire beleid. Daarnaast zien we dat de rally die in maart is ingezet nu breder wordt gedragen. Niet alleen aandelen uit de technologie- en zorgsector gaan omhoog, maar ook cyclische aandelen.”

De waarderingen van aandelen zijn over de hele linie vrij stevig, erkent hij. “Maar gelet op de lage rente is de risicopremie op aandelen nog steeds aantrekkelijk.”

De opmars van technologiefondsen is volgens hem nog niet voorbij. “De pandemie heeft enkele lange-termijntrends versterkt, zoals de digitalisering, thuiswerken werken via de cloud. Deze ontwikkelingen zetten door.”

Op zijn Kooplijst 2021 prijken dan ook drie techaandelen: Amazon, Apple en Alphabet. “Inderdaad, triple A”, lacht Versteeg.

Amazon

Amazon heeft een fantastisch jaar achter de rug. Het bedrijf profiteert ervan dat steeds meer producten via internet worden gekocht. “Oudere consumenten liepen hier tot vorig jaar in achter, maar zij zijn door de coronacrisis de drempel over. Ik verwacht dat zij ook in de toekomst meer spullen via internet zullen blijven bestellen”, licht Versteeg toe.

De webwinkelgigant is ooit begonnen met de verkoop van boeken, maar domineert inmiddels de Amerikaanse online retailmarkt. “Amazon bedient daar steeds meer sectoren en is onlangs bijvoorbeeld een eigen apotheekdienst begonnen. Dankzij een groot, goed geautomatiseerd stelsel kan Amazon snel en relatief voordelig leveren”, aldus Versteeg.

Ook in Europa timmert Amazon aan de weg. “Het is hier nog wel verlieslatend, maar als de volumes toenemen, zal het hier hard gaan”, verwacht Versteeg. “Het is een bekende naam, met veel inkoopkracht.”

Verder is Amazon heel sterk in clouddiensten en dat is een groeimarkt, volgens Versteeg. “Met de komst van 5G-netwerken moet nog veel meer data worden verzameld en verwerkt en daar kan de cloud een oplossing voor zijn. Ook hebben veel bedrijven door het vele thuiswerken de voordelen van cloudplaforms ondervonden, waarbij medewerkers met al hun devices toegang krijgen tot de data van het bedrijf.”

Alphabet

Vanwege de coronacrisis hebben veel bedrijven bezuinigd op advertenties op Google en YouTube en daar had het moederbedrijf Alphabet last van. Maar Versteeg verwacht dit jaar een herstel van de advertentiemarkt.

Maar Alphabet is van meer markten thuis. Zo is het concern net als Amazon sterk in cloud computing. “Maar vlak ook de sterke positie in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s niet uit”, zegt Versteeg. “Hierbij draait het vooral om kunstmatige intelligentie en juist daarin is Google heel sterk.”

De koers van Alphabet is dit jaar iets achtergebleven bij sommige andere techgiganten, al mogen de aandeelhouders zeker niet klagen, met een koerswinst van 29%. Versteeg verwacht dat de koers komend jaar nog verder zal oplopen.

Apple

De laatste naam op het lijstje is Apple. Ook dit bedrijf zal profiteren van de komst van het 5G-netwerk. “Dat gaat leiden tot een grote vervangingsvraag naar iPhones”, verwacht Versteeg.

“5G zal vooral interessant zijn voor industriële toepassingen, zoals zelfrijdende auto’s. Hierbij duikt ook de naam van Apple op, want het bedrijf is al sinds 2014 bezig om een zelfrijdende elektrische auto te ontwikkelen. Het stond de afgelopen jaren op een laag pitje, maar nu investeert Apple er weer flink in.”

Het techbedrijf heeft hierin goede kaarten, meent Versteeg. “Zelfrijdende auto’s maken veel gebruik van sensoren die data genereren en verwerken. Daar is Apple goed in. Bovendien heeft het bedrijf een relatief veilig besturingssysteem, wat natuurlijk erg belangrijk is als we ermee de weg op moeten.”

Versteeg ziet ook potentie voor wearables, zoals smartwatches. “Je hoort er nu niet zoveel over, maar ik zie daar wel groeipotentieel in, zeker in combinatie met gezondheidsapps.”

Een ander pluspunt van Apple zijn de groeiende inkomsten uit dienstverlening, zoals iTunes (digitale mediaplayer), Apple Music, Apple Pay (betaaldienst), Apple TV (films) en cloudoplossingen. De diensten droegen afgelopen jaar voor de helft bij aan de groei van het bedrijf en maken inmiddels 20% van de concernomzet uit, becijfert Versteeg. “Ze leveren bovendien een terugkerende omzet op en dat is natuurlijk aantrekkelijk.”

Lees ook: Kooplijst 2021: Cees Smit

Lees ook: Kooplijst 2021: Martin Crum

Lees ook: Kooplijst 2021: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2021: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2021: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2021: Nico Inberg

Lees ook: Kooplijst 2021: Nico Bakker

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
VforVermogen
0
beleggertje2020
0
Ja al die tech's zijn momenteel zeer risicovol bij deze veels te hoge koersen en ook al die zeer hoge verwachtingen zijn op deze nivo's allang ingecalculeerd. Een ASML bijv zou ik pas weer kopen als ie weer op 100 a 120 Euro staat. Denk dat de markten flink volatiel worden het komende jaar.
Yourt
0
Eerste twee heb ik, en op die ASML zit ik ruim boven de 100% ondertussen. Zijn wat mij betreft blijvers. Ok, er kan een correctie komen, maar dat halen ze daarna weer in. En op zo'n moment haal ik nog wat Apple in huis. ;)
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.