Beursexperts: Ook dit jaar aandelen 'the place to be'

Door Belegger.nl op 5 januari 2021 14:10 | Views: 7.108

Beursexperts: Ook dit jaar aandelen 'the place to be'

De AEX-index zal dit jaar per saldo nauwelijks van zijn plaats komen. Dat verwachten de deelnemers aan de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. Desondanks blijven aandelen de favoriete beleggingscategorie.

De gemiddelde verwachte eindstand voor de AEX in 2021 bedraagt 627,50 punten. Dat komt neer op een jaarrendement van slechts 0,5%.

Verwachtingen januari: AEX stijgt verder

Januari lijkt een redelijk goede beursmaand te worden. Bijna de helft van de 119 deelnemers voorziet een verdere stijging van de AEX. Slechts een op de vijf ziet het somber in.

De stemming onder de beursexperts voor januari is als volgt:

 • 47,9% is optimistisch (dat was vorige maand 50,9%)
 • 31,1% is neutraal (tegen 28,1% vorige maand)
 • 21,0% is pessimistisch (was 21,1%)
 • Saldo: +26,9%.

Verwachtingen komende halfjaar: Iets voorzichtiger

Voor de langere termijn zijn de experts iets voorzichtiger. 38,7% verwacht een stijging van meer dan 6%. Hierbij wordt vooral de lage rente als argument aangevoerd. Deze zal beleggers naar aandelen blijven trekken, zo denken veel beleggingsprofs, omdat er geen goede alternatieven zijn om vermogen op te bouwen. 27% van de deelnemers denkt dat de AEX-index juist gaat dalen.

Dit zijn de verwachtingen voor het komende halfjaar:

 • 38,7% is optimistisch (dat was vorige maand 40,4%)
 • 35,5% is neutraal (tegen 26,3% vorige maand)
 • 26,9% is pessimistisch (dat was 33,3%)
 • Saldo: 11,8%

Volgens Van Zeijl maken veel experts zich zorgen over de inflatie. Zij waarschuwen ervoor dat dit een probleem kan worden als de economie aantrekt.

2021: AEX kruipt iets vooruit

Traditiegetrouw vroeg Van Zeijl de beursexperts ook om een voorspelling voor het verloop van de AEX in 2021. De gemiddelde verwachte eindstand bedraagt 627,5 punten. Dat betekent een stijging van slechts 0,5%.

De prognoses liepen wel fors uiteen, van 450 tot 735 punten. Bijna eenderde (30%) van de ondervraagden gaat ervan uit dat de AEX-index dit beursjaar in de min zal eindigen.

De optimisten verwachten dat alle positieve factoren, zoals de steun van de centrale banken en overheden, nog wel even een rol blijven spelen. Ook voorzien ze een flink economisch herstel. De pessimisten daarentegen denken juist dat al deze positieve factoren al in de huidige koersen verwerkt zijn.

... maar aandelen blijven favoriet

Van Zeijl was ook benieuwd wat de beste beleggingscategorie voor 2021 gaat worden. Er waren zeven antwoordmogelijkheden:

 • aandelen
 • obligaties
 • kas
 • goud
 • onroerend goed
 • commodities
 • bitcoin

Hierover zijn de experts aardig eensgezind: voor rendement moet u bij aandelen zijn. De andere beleggingscategorieën leveren in ieder geval niets op, zo is de redenering. 10% mikt op grondstoffen en 7% zet zijn kaarten op de bitcoin. Van obligaties wordt het minst verwacht.

Aandelenkeuzes december: Galapagos stelt diep teleur

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het eraf gebracht? Niet best, zo blijkt. Het mandje met topaandelen leed een gevoelig verlies van maar liefst 8,7%, terwijl de zes floppers samen juist een prachtig rendement van 6,7% behaalden. Vooral de keuze voor Galapagos bij de toppers en Adyen (+19%) bij de floppers hakten er flink in.

Over heel 2020 werd wel goed ingezet

Maar kijken we naar heel 2020, dan blijken veel voorspellingen goed te zijn uitgekomen. Het mandje met de meeste geliefde aandelen behaalde een rendement van 4,3%, terwijl de floppers 5,5% in het rood eindigden. Een mooi resultaat.

Het aandeel dat er voor 2020 met kop en schouders bovenuit stak, Adyen, zag de koers met maar liefst 161% opveren. Het meest genoemde flopaandeel voor 2020 was Randstad, dat de koers met 2,2% zag dalen.

De beste expert noemde Adyen als topper en Galapagos als flopper: goed voor een totaalrendement van ruim 217%.

Toppers december Rendement Floppers december Rendement
Galapagos -22% Adyen +18,9%
ING -6,5% Randstad +2,4%
Ahold Delhaize -3,7% Wolters Kluwer -1,8%
Prosus -2,7% Unibail-Rodamco-Westfield +8,5%
    ASML +9,3%
    Reed Elsevier +2,7%

Keuzes januari: Ahold en Prosus favoriet

Tot slot de keuzes voor januari. Ahold en Prosus staan hoog op het favorietenlijstje. Daarnaast wagen de experts opnieuw een poging met Galapagos. Zou drie keer dan eindelijk scheepsrecht zijn?

Unibail-Rodamco kunnen we wat betreft de deelnemers beter mijden. Maar liefst 24 profs denken dat het vastgoedfonds in januari zal dalen. Slechts vijf experts zien het zonnig in.

Bij Adyen krijgen veel experts hoogtevrees, na de klappers van november en december. Ook de verwachtingen voor Unilever en Shell - de hoeksteen van menig beleggingsportefeuille - zijn niet hooggespannen.

Toppers januari
Saldo* Floppers januari Saldo*
Ahold Delhaize 12 Unibail-Rodamco-Westfield -19
Prosus 10 Arcelor Mittal -8
Just Eat Takeaway 8 Adyen -6
Galapagos 6 Heineken -3
ASML 4 Unilever -3
    Royal Dutch Shell -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Zie ook: 9 langetermijnaandelen voor het komende decennium

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.