Morgan Stanley: inflatie kan tot beurscrash leiden

Door Belegger.nl op 7 januari 2021 11:40 | Views: 9.043

Morgan Stanley: inflatie kan tot beurscrash leiden

Een ongekend omvangrijk steunpakket aan maatregelen van zowel het Amerikaanse Congres als de Fed stuwde de aandelenmarkten in de VS vorig jaar tot recordhoogtes. Maar dezelfde steun zou volgens Morgan Stanley in 2021 wel eens tot een beurscrash kunnen leiden. Reden: hogere inflatie.

"Nu het wereldwijde bbp alweer op het niveau van voor de pandemie is en de Amerikaanse economie nog niet eens bijna volledig is heropend, denken we dat het risico dat dingen plotseling duurder worden groter is dan wordt  gedacht,” schreven analisten van Morgan Stanley onder leiding van Michael J. Wilson volgens Forbes onlangs in een rappport.

Veilige havens

Volgens Morgan Stanley wijst de recente prijsexplosie van bitcoin en andere cryptomunten erop dat de markten verwachten dat valuta als de Amerikaanse dollar kunnen instorten.

De ongekend hoge uitgaven van de Amerikaanse centrale bank om de economie uit het slop te trekken hebben "een nieuw uitgavenpatroon geschapen" dat geleid heeft tot het snelste economische herstel ooit, aldus de analisten.

Markt overspoeld met cash

Door zijn kasreserves te gebruiken om zo'n 1.000 miljard dollar aan effecten terug te kopen, heeft de Fed een markt gecreëerd die overspoeld is met cash, wat doorgaans leidt tot meer inflatie. Morgan Stanley waarschuwt dat deze geldinstroom de prijzen kan opdrijven zodra de pandemie voorbij is en sommige ondernemingen de consumentenvraag niet meer aankunnen.

Het inflatierisico is het grootst voor bedrijven die zwaar te lijden hebben gehad onder de pandemie en "slecht voorbereid zijn op een grote stijging van de vraag later dit jaar", aldus Morgan Stanley, dat verwees naar restaurants, bedrijven in de reissector en producenten van consumentengoederen.

Grondstoffen kopen

Het risico op inflatie kan volgens Morgan Stanley het beste worden afgedekt door aandelen en grondstoffen te kopen. Inflatie zou de rente op obligaties een flinke duw in de rug kunnen geven, en dat heeft direct een negatieve impact op alle aandelenkoersen, zo waarschuwde de bank.

Als het rendement op Amerikaanse 10-jaarsobligaties zich herstelt tot een niveau vergelijkbaar met andere vermogensklasses in de huidige markt, dan kunnen de waarderingen van bedrijven genoteerd aan de S&P 500-index met gemiddeld 18% dalen.

Volgens de Amerikaanse zakenbank is een dergelijk scenario weliswaar onwaarschijnlijk, maar zou het niet volledig uitgesloten moeten worden.

'Inflatie wordt het verhaal van 2021'

Volgens Adam Crisafulli, oprichter van Vital Knowledge Media, hebben de verruiming van de Fed en de overheidssteun tot nu toe geleid tot 16% hogere waarderingen in de S&P, die overigens met 14% steeg vorig jaar.

Net als Morgan Stanley denkt ook Crisafulli dat inflatie 'het grote macro-economische verhaal van 2021' zal worden, omdat het einde van de pandemie kan leiden tot opwaartse prijsdruk.

Ongelijkheid bestrijden met basisinkomen

Joe Biden, die op 20 januari geïnaugueerd zal worden als de nieuwe Amerikaanse president, heeft voormalig voorzitter van de Fed Janet Yellen genomineerd als minister van financiën.

Dat wijst er volgens Forbes op dat de federale overheid nauwer met de Fed gaat samenwerken om de economische ongelijkheid in de VS te bestrijden met behulp van programma's zoals een universeel basisinkomen.

Volgens Morgan Stanley is de nominatie van Yellen precies het soort verandering "dat kan leiden tot onverwachte resultaten op de financiële markten."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Profiteren van stijgende grondstofprijzen

Reacties

3 Posts
suske wiet
0
Inflatie gaan ze negeren ,ze kunnen niet anders
Hoe ver kan dit leiden ?
Komen we gelijk de turken gedaan hebben ?
Maan Arkenbosch
0
Voorspellingen financiële markten-politiek voor 2021 (per 25-12-2020)
Het oneindig drukpersen en schulden carrousel, zal een tol eisen en bevorderd feitelijk verdere milieu vervuiling en is contra productief, waardoor verdere klimaatlasten toenemen.
Vooreerst zien wij al een forse inflatie in onroerend goed/grond/huurprijzen,aandelen, transportmiddelen, bepaalde zorg en zachte/harde grondstoffen, noodzakelijke diensten.
Ook de aftakelende zorg is een gevolg van z.g.onzichtbare maar wel voelbare inflatie.
De oplopende vergrijzing en werkeloosheid zal een forse claim leggen op de overheid begrotingen en dus schuld ophopingen.
Door klimaat problemen/verdroging/wateroverlast, zullen de eerste levensbehoeften ook tot hogere inflatie leiden.
Voor continenten, welke onvoldoende hun bevolking kunnen voeden en export restricties ondervinden, zal sociale onrust en bevolking vlucht, destructief op de westerse wereld ingrijpen.
Historisch heeft een grote kloof tussen arm en rijk, tot oorlog/sociale onrust geleid.
De koers van de Bitcoin, kan ingrijpen van de overheden veroorzaken,waardoor de edelmetaal prijzen fors verder zullen stijgen. .
Om de zaak in balans te houden, *zullen rijken meer belasting moeten betalen en de landspolitiek zal de belasting-inning afwentelen op de gemeenten.
*Zij willen geen harde valuta reset, omdat dit globaal tot financiële wanorde kan leiden.
De aandelenmarkten zullen vanaf begin 2021 weinig van hun plaats komen, omdat veel “”optimisme” al in de koersen ruimschoots verdisconteerd is.
Indien de aandelen-aankoop gekte desondanks, doorgaat, verwacht ik in het voorjaar 2021 een forse correctie op de aandelenmarkten en een mogelijke vlucht naar ""sachwerte"" en grondstoffen.
Het MMT beleid heeft geen positieve toekomst en stimuleert niet meer consumptie.
Indien de $ onderuit gaat is de climax een feit en zullen meerdere valuta-s vrij waardeloos worden, ruilhandel/bartertrade kan opkomen.
De COVID pandemie, zal door mutatie-s langer aanhouden.
Dat zal van invloed zijn op de toeristen industrie en Zuid E.U.landen.
Het gaat faillissementen regenen en de banken zullen ondersteund moeten worden,want de politiek kan niet massaal doorgaan met drukpers-subsidies en verhogen van de schuldenberg.
En wat met de zombie bedrijven?, die lijken op bedrijven uit het communistische tijdperk en hebben geen toekomst door steeds snellere automatisering en zorgen voor kapitaal vernietiging.
De vraag is of de politiek/Centrale Banken overgaan tot (massaal) wegstrepen van oninbare schulden, echter dat tast het vertrouwen in de valuta/koopkracht nog meer aan.
De Brexit kan binnen Engeland intern tot onvrede en opsplitsing leiden.
Opgepast moet worden voor verdere Chinese spionage en technologische invloed, welke alleen tot doel heeft het Chinees imperialisme uit te breiden.
Jongeren zullen zich steeds meer verzetten tegen het corrupte politieke beleid en wensen meer rechtvaardige inspraak.
De tomeloze bevolkingsgroei in Azië, Midden Oosten en Afrika kan de natuur en het klimaat niet langer meer aan en dat gaat zich wreken.
Het kan zijn, dat voorstaande filosofie, een langere tijdsduur kan hebben, echter de bevolking, zal in 2021, welvaart moeten inleveren en de voedselbanken zullen ondersteund moeten worden.
Yourt
0
Het aantal banen is in de VS in december teruggevallen. En gezien de werkelijke staat van dat land (velen leven daar op hun credit cards), verwacht ik niet dat daar veel geld plots in omloop zal komen zoals hier met tijdelijke werkloosheid, steunfondsen,... zou kunnen gebeuren; Hier is dat niet zo erg want ze proberen al zo lang om een beetje inflatie te krijgen. Misschien uit sommige tech en (ondertussen) overgewaardeerde posities stappen en meer aandacht richten op grondstoffen en waardeaandelen. En de financiële toestand achter het aandeel eens checken. AMD staat in tech vrij hoog aangeschreven nu maar de K/W is de moeite en de schuld ook. Daar wil je niet mee naar oplopende rentes gaan, toch?
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.