'Welkome ontwikkeling voor ING'

Door Belegger.nl op 8 januari 2021 11:40 | Views: 18.920

'Welkome ontwikkeling voor ING'

Banken mogen van de ECB weer overgaan tot het uitkeren van dividend. Goed nieuws, maar er zitten wel wat haken en ogen aan, zoals Martin Crum van de IEX Beleggersdesk uitlegt.

"Het is een welkome ontwikkeling, maar er gelden wel bepaalde restricties voor", schrijft hij.

Regels

"De ECB ziet het liefst dat banken tot 30 september nog helemaal geen dividend uitkeren, maar als ze het dan toch doen, mag het niet meer zijn dan 15% van de winsten van 2019 en 2020 bij elkaar opgeteld."

"Daarnaast mag die dividenduitkering geen hogere imapct hebben dan 20 basispunten van de Common Equity Tier 1 (CET1). Oftewel, de dividenduitkering mag maar een beperkte verslechtering van de CET1-ratio tot gevolg hebben."

Stel, we volgen strikt de regels van de ECB. "De cumulatieve winst per aandeel van ING over 2019 en 2020 komt uit op 1,82 euro. 15% daarvan zou uitkomen op een dividend per aandeel van 0,27 euro. Echter, er is al 0,24 uitgekeerd. Dan zou het slechts een dividend van 0,03 euro betekenen."

Extra uitkering in Q4

Lichtpuntje is wel dat na 30 september de restricties wegvallen. "Dan ligt het voor de hand dat de bank in het vierde kwartaal een extra dividenduitkering zal doen", aldus Crum.

Bankaandelen komen door het hele verhaal wel weer in een positiever daglicht te staan, zo mogen we uit zijn woorden opmaken. "Zoals in november al aangegeven, zijn banken rijp voor een inhaalslag. ING staat er relatief goed voor en 2021 belooft een beter jaar te worden."

Sector wint aan attractie

"De sector wint aan attractie en krijgt mogelijk wat hulp van de Europese Commissie bij het wegwerken van slechte leningen. Bovendien is het aandeel ING laag gewaardeerd, met een forward koerswinstverhouding van slechts 8. Wij blijven positief."

Lees ook de column van Martine Hafkamp: De winnaars van morgen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.