'Stierenmarkt is in de uitbundige fase'

Door Belegger.nl op 12 januari 2021 16:10 | Views: 11.879

'Stierenmarkt is in de uitbundige fase'

De aandelenmarkten bevinden zich in een uitbundige, welhaast manische fase van de stierenmarkt. Maar dat betekent volgens CNBC niet dat de markt niet verder kan stijgen.

De markt is op een punt beland waar enige afkoeling op zijn plaats zou zijn. Een pas op de plaats zou maar tijdelijk zijn; de huidige rally wordt immers ondersteund door een ruimhartig monetair beleid, fiscale steun van de Amerikaanse overheid en opgepot geld bij huishoudens en grote bedrijven dat kan gaan rollen zodra de pandemie op zijn retour is.

Gevaar voor oververhitting

De S&P 500-index staat momenteel boven zijn bovenste Bollinger band, een trendindicator op basis van prijs en volatiliteit die aangeeft of een bepaalde markt zich in een “overbought” of “oversold” stadium bevindt. Markten die over deze grens gaan (zoals eind augustus gebeurde), zouden een neerwaartse beweging kunnen laten zien.

klik om te vergroten

S&P 500 met Bollinger bands
(Bron: FactSet)

De koersen van cyclische aandelen zijn scherp gestegen dankzij het verruimende beleid dat bekend staat als reflatie (eigenlijk bedoeld om de productie uit te breiden, de uitgaven te stimuleren en de effecten van deflatie te beteugelen na een periode van economische onzekerheid of een recessie).

Miljarden dollars aan stimulusgeld, spaargeld van consumenten en verbeterde winstverwachtingen van het bedrijfsleven hebben geleid tot een verhoging van de inflatieverwachting (en de grondstoffenprijzen) tot 2% in de komende vijf jaar.

Volatiele en cyclische aandelen doen het momenteel extreem veel beter dan defensieve. In hun streven naar snel geld hebben beleggers de afgelopen maanden massaal risicovolle investeringen als bijvoorbeeld bitcoin omarmd. En de rente stijgt weliswaar iets, maar lijkt in de sweet spot beland waar bedrijven noch koersen er last van hebben.

Risico omarmd

Er stroomt een recordhoeveelheid geld naar aandelenfondsen en onder kleine beleggers zijn er momenteel twee keer zoveel stieren zijn als beren. Daarbij wakkert de komst van techbedrijven met een mogelijk marktverstorend potentieel, waaronder verzekeringsapp Lemonade, fintech Robinhood en cryptobeurs Coinbase, het vuur verder aan.

Om nog maar te zwijgen van Tesla, dat in een ongekend tempo is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf. Tesla wordt momenteel verhandeld tegen maar liefst 90 keer de kasstroom van 2021. Ter vergelijking: E-commercereus Amazon is in de afgelopen 15 jaar nooit boven de 30 keer uitgekomen.

Vorige week trokken twee analisten op Wall Street hun voorzichtige koersdoelen voor Tesla in, waarbij ze zich schaapachtig verontschuldigden. Niet omdat ze het bedrijf verkeerd begrepen hadden, maar omdat ze de emotionele toestand van de markt verkeerd hadden ingeschat. En eerlijk is eerlijk: met het gigantische kapitaal dat Elon Musk nu ter beschikking staat, is het niet uitgesloten dat hij zijn grootse toekomstdromen en die van zijn beleggers in enige mate weet te verwezenlijken.

Uitbundige markt

Strateeg Michael Hartnet van Bank of America ziet "opgeklopte prijzen, hebzuchtige aandelenstrategieën en inflatoir beleid" en verwacht de piek van wat dit dan ook is in februari of maart. Hij zou beleggers aanraden tegen die tijd winst te nemen. "Aan het eind van dit kwartaal zullen we weten of dit een bubbel is geweest."

Lees ook: 4 grafieken die suggereren dat de markt euforisch is

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.