3 Europese aandelenfondsen met een focus op risico

Door Ronald van Genderen op 12 januari 2021 11:25 | Views: 8.844

3 Europese aandelenfondsen met een focus op risico

Krijgt u hoogtevrees, maar wilt u de aandelenmarkt niet vaarwel zeggen? Dan zijn fondsen die zich focussen op het beheersen of verminderen van risico een optie.

Beleggers kregen in het afgelopen jaar veel onzekerheden voorgeschoteld. Vooral de coronapandemie trok een zware wissel op het sociale leven, de economie en in eerste instantie ook op de aandelenbeurzen. Maar na een scherpe daling met een bodem in maart, trad een bijzonder snel en sterk herstel op. Daarmee werd 2020 in een positieve stemming afgesloten en die lijn werd in het nieuwe jaar doorgezet. De S&P 500 zette zelfs een nieuwe hoogste stand ooit neer.

Voor beleggers die hoogtevrees krijgen maar toch in aandelen willen blijven beleggen, bespreken we drie Europese aandelenfondsen die het beheersen of verminderen van risico als focus hebben.

Snel en sterk herstel

De aandelenbeurzen sloten het jaar 2020 in een prima stemming af. Zo boekte de AEX een jaarwinst van 5,4%, won de S&P 500 8,0% en steeg de MSCI World met 6,3%.

In absolute termen zijn dat wellicht geen in het oog springende rendementen, zeker in vergelijking met 2019, toen de indices plussen van om en nabij 30% noteerden. Maar terugkijkend op wat er in het afgelopen jaar is gebeurd en hoeveel onzekerheden er nog resteren, kunnen we gerust stellen dat de koersprestaties van aandelen wereldwijd positief hebben verrast.

Immers, er waren vele zorgen die beleggers het afgelopen jaar moesten overwinnen. Vooral de wereldwijde coronacrisis trok diepe sporen in de samenleving en in eerste instantie ook op de beurzen. Hoewel de pandemie verre van over lijkt, ook al is er inmiddels gestart met vaccineren, hebben de aandelenbeurzen na de initiële heftige dip in maart van vorig jaar, een opmerkelijk snel en sterk herstel laten zien.

Beleggers nemen een voorschot op herstel

Beleggers lijken daarmee erg positief gestemd voor de toekomst, want economisch gezien heeft Covid-19 een grote impact gehad op de wereldwijde economie. Zo verwachtte het IMF aan het begin van het jaar nog een groei van de wereldeconomie van 3,3%, maar is dat inmiddels teruggebracht naar een krimp van maar liefst 4,4%.

Een deel van die krimp zal naar verwachting in 2021 weer worden goedgemaakt, met een geschatte groei van 5,2%.

Met de positieve koersprestaties lijken beleggers reeds een behoorlijk voorschot genomen te hebben op die herstelbeweging, terwijl de uitstekende presaties van 2019 ook al een rooskleurige toekomst inprijsden.

Bij een kleine kink in de kabel of tegenvaller kunnen beleggers wel eens snel van gedachten veranderen en aandelen in de uitverkoop doen.

Hoogtebibbers

Het is niet mijn expertise om voorspellingen te doen over de richting van de aandelenbeurzen en al zeker niet op de korte termijn. Maar ik kan me voorstellen dat sommige beleggers wat last beginnen te krijgen van hoogtevrees. Immers, de AEX staat inmiddels weer op het niveau van voor de corona sell-off en op de hoogste stand sinds de internetbubbel, terwijl de S&P 500 überhaupt op het hoogste punt ooit staat.

Voor beleggers die inmiddels de hoogtebibbers krijgen, maar toch niet (volledig) uit aandelen willen stappen, bespreken we drie Europese aandelenfondsen met een benadering die focust op risico. Het beheersen of verlagen van risico wel te verstaan. Het zal bij een neergang van de aandelenbeurzen verliezen niet voorkomen, maar naar verwachting wel beperken.

1. Invesco Pan European Structured Equity

Dit fonds van Invesco heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze en wordt beheerd door Michael Fraikin en Thorsten Paarmann. Zij maken onderdeel uit van het meer dan 60 personen tellende team dat alle kwantitatieve strategiëen van Invesco beheert.

Het proces is gebasseerd op een multi-factor model, terwijl in de portefeuilleconstructie gebruik wordt gemaakt van een optimalisatieproces om een portefeuille met een lage volatiliteit te creëeren. Het model gebruikt indicatoren die in vier groepen zijn in te delen: winst- en koersmomentum, kwaliteits- en waarderingsfactoren.

De portefeuille is met iets meer dan 100 aandelen goed gespreid, kent een sterke hang naar midcaps in plaats van largecaps en heeft een structurele voorkeur voor aandelen uit de sectoren 'consumenten defensief' en 'gezondheidszorg', terwijl de sector 'financiële waarden' sterk wordt onderwogen.

2. Robeco QI European Conservative Equities

Het QI European Conservative Equities fonds van Robeco draagt een Morningstar Analyst Rating van Gold, oftewel de hoogst mogelijke waardering.

Het fonds wordt beheerd volgens een concept dat ontworpen is door hoofdbeheerder Pim van Vliet. Hij en zijn team volgen een kwantitatief proces dat leunt op drie pilaren: risico, waardering en momentum. Een optimalisatieproces selecteert vervolgens de aandelen die de hoogste rangschikking hebben.

De uiteindelijke portefeuille is zeer gespreid, met circa 150 aandelen, hoewel dat er eind oktober 2020 zelfs 170 waren. Ook deze strategie heeft een sterke hang naar mid- en small-caps. Op sectorniveau is er ook hier een voorkeur voor de defensieve consumentengoederen-sector, terwijl ook de nutssector, communicatie services en financiële waarden worden overwogen.

3. Uni-Global – Equities Europe

Het Uni-Global – Equities Europe-fonds heeft ook de hoogste rating van Morningstar’s analisten gekregen, namelijk Gold.

Het team onder leiding van Alexei Jourovski omvat zowel quant-experts als fundamentele analisten. Het proces rust dan ook op beide benaderingen.

Kwantitatieve analyse vindt plaats op zowel macro-, sector- en landenniveau, naast natuurlijk een aandelenanalyse waarbij wordt gekeken naar historisch en verwachte volatiliteit en correlaties. Bij de fundamentele analyse kijken de analisten onder andere naar de ondernemingsstrategie, ESG risico’s en waardering. Een optimalisatieproces construeert op basis van al deze input een portefeuille met de laagste verwachte volatiliteit.

De portefeuille is met circa 85 aandelen geconcentreerder dan de vorige twee fondsen, maar nog steeds goed gespreid. Daarnaast is in de aandelenselectie veel meer een voorkeur te zien voor largecaps, terwijl smallcaps zelfs helemaal worden vermeden.

De sectorvoorkeuren zijn echter meer uitgesproken, met vooral sterke overwegingen in defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg, communicatie services en vastgoed.

Ronald van Genderen, CFA is fondsanalist bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.