Democraten aan de macht: vaak geen goed teken voor de beurs

Door Belegger.nl op 15 januari 2021 09:40 | Views: 6.403

Democraten aan de macht: vaak geen goed teken voor de beurs

De Democratische partij heeft vanaf 20 januari zowel de uitvoerende als de wetgevende macht in handen in Washington. Wat zal een Demoratische meerderheid in het Congres en een Democratische president in het Witte Huis betekenen voor beleggers?

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is de Dow Jones-index volgens Forbes met gemiddeld 8,3% per jaar gestegen. Onderstaande grafiek laat de gemiddelde beursprestaties zien onder de verschillende politieke constellaties.

klik om te vergroten

Daaruit valt af te lezen dat de aandelenmarkt gemiddeld met 9% steeg per jaar onder een Democratische president, vergeleken met een jaarwinst van 7,4% onder een Republikeinse president.

Republikeinen zijn goed voor de beurs

De Republikeinse presidenten deden het beter als ze de meerderheid hadden in de Senaat of het Huis van Afgevaardigden. Een Republikeinse meerderheid in de Senaat leidde tot een gemiddelde koerswinst van aandelen van 11,3% per jaar, en dat was maar 6,3% bij een Democratische meerderheid.

Onder een door de Republikeinen gecontroleerd Huis gingen aandelenkoersen gemiddeld  ongeveer 10,7% omhoog, vergeleken met een gemiddelde jaarwinst van 7% onder de Democraten.

Zeldzaam

En hoe deed de aandelenmarkt het als een partij zowel het Witte Huis als het Congres in handen had? In dit redelijk zeldzame scenario stegen aandelenkoersen gemiddeld 8% per jaar onder Republikeinen, en 6,7% onder Democraten.

Interessant detail: onder een Democratische president presteerde de aandelenmarkt alleen bovengemiddeld in combinatie met een verdeeld Congres of een Republikeinse meerderheid.

Ongeacht wie het Witte Huis in handen had, deed de aandelenmarkt het het beste wanneer de macht in het Congres verdeeld was over beide partijen. Hoewel dit sinds de Tweede Wereldoorlog maar 16% van de tijd het geval was, stegen de koersen gemiddeld met een mooie 12,9% per jaar.

Dat belooft weinig goeds

Het is volgens Forbes niet verstandig om conclusies te trekken uit het verleden zonder naar het huidige politieke klimaat te kijken, en de risico’s op een rij te zetten.

Het coronavirus is het grootste risico voor de aandelenmarkt. Veel aandelen zijn momenteel overgewaardeerd omdat beleggers ervan uit gaan dat de uitrol van de coronavaccins het einde van de pandemie zal inluiden.

Een ander risico is dat met de heropening van de economie de inflatie aantrekt en de rente gaat stijgen.

Zie ook: Morgan Stanley: inflatie kan tot beurscrash leiden

En tot slot zorgen burgerlijke onrust en de overgang van het chaotische presidentschap van Donald Trump naar een door de Democraten gedomineerd Congres voor veel onzekerheid. Bedrijven hebben daar een grote hekel aan: zij gedijen als de regels duidelijk zijn, en hebben geen baat bij onduidelijkheid.

Lichtpuntjes

Hoewel de geschiedenis leert dat een Democratische meerderheid in Washington leidt tot een ondermaatse prestatie op de aandelenmarkt, zijn er volgens Forbes enkele redenen om deze resultaten uit het verleden niet zomaar te extrapoleren naar de toekomst.

De verwachting is dat president Biden de bestrijding van het coronavirus een stuk voortvarender zal aanpakken dan president Trump. Verder is de kans groot dat er een grootschalig stimuleringspakket aan zit te komen om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken. Omdat obligaties en cash vrijwel niets opleveren, zullen aandelen populair blijven.

Beleggers doen er goed aan op hun hoede te zijn en bedacht te blijven op veranderingen, zo besluit Forbes.

Lees ook de column van Loege Schilder: Beursvooruitzichten 2021

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.