Meerderheid beleggers checkt wekelijks portefeuille

Door Belegger.nl op 18 januari 2021 14:05 | Views: 3.104

Meerderheid beleggers checkt wekelijks portefeuille

De meeste beleggers in Nederland kijken ten minste eenmaal per week wat de waarde is van hun beleggingen. Dat blijkt uit de AFM Consumentenmonitor, waarvoor in november 600 Nederlandse beleggers voor zijn gevraagd. 

Ruim een kwart kijkt zelfs dagelijks naar hun beleggingen, een derde doet dat wekelijks. Verder checkt 20% maandelijks zijn of haar portefeuille, en 11% zegt er een paar keer per jaar naar te kijken. 4% kijkt slechts eenmaal per jaar, de overige deelnemers kijken nooit. 

Het mag geen verrassing heten dat degenen die meer risico zeggen te nemen, vaker de staat van hun beleggingen checken. In de groep van ‘risico-zoekers’ kijkt 42% dagelijks. Van de respondenten die zichzelf als risicomijdend omschrijven speurt maar 13% dagelijks de koersenpagina's af.

Zelfbeleggers houden vinger aan de pols

Ook wordt duidelijk dat mensen die zelfstandig beleggen via execution only-dienstverlening vaker een blik op hun portefeuille werpen: 32% doet dat dagelijks. Voor degenen die advies krijgen is dat 22%, voor degenen die beleggen via een vermogensbeheerder 17%. 

In het onderzoek is ook gevraagd hoeveel transacties men uitvoert. Hieruit blijkt dat van de mensen die meer dan vijf transacties per jaar zeggen te doen, 42% dagelijks naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Terwijl van de beleggers die minder dan vijf transacties per jaar zeggen te doen, maar 20% dagelijks kijkt. 

Verleidelijk

AFM tekent daarbij aan dat het voor particuliere beleggers met een lange beleggingshorizon verstandig kan zijn om niet op alle koersontwikkelingen te reageren. Toch blijkt informatie over de waarde van hun beleggingen voor de meeste beleggers zo verleidelijk te zijn dat ze minstens wekelijks kijken.

Bekijk ook: Hierom zou u moeten (blijven) beleggen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.