'Energiesector is het nieuwe Tesla'

Door Belegger.nl op 20 januari 2021 08:30 | Views: 16.341

'Energiesector is het nieuwe Tesla'

Angst om de boot te missen joeg vorig jaar de koers van Tesla naar recordhoogte. Volgens Barron’s zou de energiesector wel eens het Tesla van 2021 kunnen zijn.

De energiesector maakte ooit meer dan 10% uit van de S&P 500. Dit percentage is in de loop der jaren gezakt naar 3, omdat de sector de afgelopen tien jaar ondermaats heeft gepresteerd.

Herstel aanstaande

Maar na een rampzalig 2020 voorspellen sommige analisten een sterk herstel voor met name de oliesector. Zo heeft Saoedi-Arabië, de op een na grootste olieproducent ter wereld, onlangs een productiebeperking aangekondigd. Verder houden Amerikaanse olieproducenten momenteel hun uitgaven goed in de gaten.

Na grote koersdalingen vorig jaar als gevolg van de coronapandemie zijn energieaandelen in de eerste twee weken van dit jaar met maar liefst 18% gestegen. De S&P 500 steeg in dezelfde periode met slechts 1%.

Fear of missing out

Volgens Thomas Lee, onderzoekshoofd bij Fundstrat Global Advisors, kunnen energieaandelen dit jaar profiteren van dezelfde verandering in beleggerssentiment die Tesla overkwam in 2020: de angst om de boot te missen.

Een jaar geleden hadden nog maar weinig groeifondsen het aandeel Tesla gekocht, waardoor er een grote groep van mogelijke kopers was voor de producent van elektrische voertuigen. Volgens Lee is datzelfde nu het geval met de energiesector.

Nergens zijn de vooruitzichten zo dramatisch veranderd

"In geen enkele andere sector zijn de vooruitzichten voor vraag en aanbod zo dramatisch veranderd als in de energiesector", schreef Lee vorige week in een rapport.

"President Biden zal waarschijnlijk de toekomstige groei van het olie-aanbod beperken. De beschikbaarheid van kapitaal is beperkt, omdat het onwaarschijnlijk is dat de sector door private equity zal worden gered zoals in 2016 gebeurde. En de vraag zal zich herstellen naarmate de groei van de wereldeconomie versnelt."

De beste aandelen

Fundstrat Global Advisors tipt de volgende olie-aandelen: het boorbedrijf Helmerich & Payne, National Oilwell Varco (boorbenodigdheden), oliedienstverlener Schlumberger, EOG Resources (een voormalig onderdeel van Enron dat zich bezighoudt met olie- en gasexploratie).

Ook Pioneer Resources (exploratie), HollyFrontier (raffinage en distributie), Marathon Petroleum (faffinage, marketing en distributie), energiebedrijf Phillips 66 en Cimarex Energy, dat zich voornamelijk richt op schalieolie- en gasboringen, zijn interessant volgens Fundstrat.

Wall Street nog niet overtuigd

Hoewel Wall Street nog niet overtuigd is van het herstel van de sector, hebben energie-aandelen als Exxon Mobil de afgelopen dagen meer koopadviezen gekregen van analisten. Volgens Barron’s zou een verschuiving in het analisten-sentiment de aandelen meer momentum kunnen geven.

Lees ook: Komen olie-aandelen terug volgend jaar?

Reacties

2 Posts
suske wiet
1
over gans de wereld zijn volgens mij teveel beleggingen naar het zogezegde nieuwe tijdperk gegaan .
Ze zullen wel merken dat er een echte overdrijving geweest is .
Het besef gaat geleidelijk terug normaliseren dat fosiele brandstof nog jaren en jaren (2050)broodnodig is .
Ik ben ook voor een beter klimaat (wie niet)
Maar het word echt onderschat wat dat gaat kosten en de regelgeving en verplichting is er niet .
Alleen vage beloften .
Turbo123
0
Misschien een leuke korte termijn belegging, maar hoe snel dan ook is dit een teruglopende zaak. Met tijdelijke ups en downs is de trend duidelijk omlaag. Ook al hebben we nog fossiel voor een flinke tijd nodig, als lange termijn belegger heb je er niets meer te zoeken...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.