'ASML lichtjaren voor op concurrentie'

Door Belegger.nl op 20 januari 2021 12:30 | Views: 15.259

'ASML lichtjaren voor op concurrentie'

ASML kwam woensdag met een behoorlijk sterke set cijfers over het vierde kwartaal. De chipmachinefabrikant verplettert opnieuw de verwachtingen, zoals analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk het omschrijft. 

Het is een belangrijke dag, niet alleen voor aandeelhouders van ASML, legt Weeteling uit. "Het is ook veruit het zwaarste wegende fonds in de AEX en een toonaangevend bedrijf voor de chipindustrie."

Het bedrijf weet de zelfs hooggespannen verwachtingen te overtreffen. "Met name de omzet (4,3 miljard euro) en winstgevendheid (3,23 euro per aandeel) over het vierde kwartaal zijn beter dan verwacht. Ook de vrije kasstroom van 4,4 miljard euro is robuust. De orderintake van 4,2 miljard ligt zoals verwacht ruim boven het omzetniveau exclusief Services."

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen

Klik op het plaatje voor een grote versie

DUV trekt nog de kar

Wat volgens de analist opvalt aan de cijfers is dat de DUV-technologie nog steeds de kar trekt. "Het punt waarop EUV het merendeel van het werk doet en de overige machines het klusje afmaken is duidelijk nog niet bereikt. De marges op EUV zijn nog altijd iets lager dan die op DUV en dit verklaart ook de hoge winstgevendheid over het afgelopen kwartaal."

De relatief zwakkere orderintake voor EUV is niet per se slecht nieuws, weet de analist. "Het geeft eerder aan hoeveel rek er nog zit in de technologie van ASML."

Zie ook: 'Koop ASML en Micron Technology'

Opvolger EUV staat alweer klaar

De ‘opvolger’ van EUV staat namelijk in de startblokken. Weeteling: "Het bedrijf heeft met High N/A de doorontwikkelde versie van de huidige EUV systemen alweer klaar staan. Het blijft daarmee lichtjaren voor op de concurrentie (Nikon, Canon), als we daar überhaupt van kunnen spreken."

De adoptie van EUV gaat wel met horten en stoten, is de kanttekening. "De orders zijn meestal niet gelijkmatig verdeeld over het jaar. Het kan dus zomaar zo zijn dat ASML in het eerste kwartaal een veel groter aantal orders voor EUV binnenkrijgt."

Outlook solide

Ook de outlook is solide, schrijft Weeteling. "Er is momenteel een aanzienlijk tekort aan productiecapaciteit over de hele linie in de chipindustrie. De wereld zit duidelijk in een versnelling naar digitaal en dat zal ASML geen windeieren leggen."

Al met al is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht voor ASML. Maar, zo waarschuwt de analist, de waardering is wel bijzonder hard opgelopen. "Bedenk wel dat dit een toeleverancier is aan een industrie met cyclische eindmarkten. Het neerwaartse risico is niet te verwaarlozen, hoewel op dit moment niets is wat daarop wijst."

Lees meer: 'ASML veegt twijfel van tafel'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront