‘Dividend wereldwijd 7% omhoog, maar omlaag in de VS’

Door Belegger.nl op 21 januari 2021 12:10 | Views: 7.182

‘Dividend wereldwijd 7% omhoog, maar omlaag in de VS’

2020 was geen goed jaar voor inkomenbeleggers. Veel banken en en energiebedrijven zagen zich vanwege de coronapandemie genoodzaakt hun dividend te verlagen, of zelfs te schrappen.

Toch gloort er volgens Barron’s hoop. IHS Markit peilde onlangs 12.500 bedrijven over de hele wereld en kwam tot de conclusie dat dividenduitkeringen dit jaar met 7% zullen stijgen tot een bedrag van in totaal 1.780 miljard dollar.

"We verwachten dat de Brexit-overeenkomst, de afronding van de Amerikaanse verkiezingen en de beschikbaarheid van het coronavaccin de onzekerheid zullen verminderen. Dat zal meer bedrijven aanmoedigen om hun betalingen te hervatten of de dividenden te verhogen", schreven analisten van IHS Markit deze week in een rapport.

Weinig rendement voor Amerikanen

Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat er voor aandeelhouders van Amerikaanse bedrijven weinig dividend in het vat zit dit jaar. Amerikaanse dividenduitkeringen zullen volgens IHS Market namelijk met 0,7% afnemen in 2021, mede als gevolg van de matige prestaties van de banken en de olie- en gassector.

Neem Wells Fargo. Deze grote Amerikaanse bank verlaagde vorig jaar zijn jaarlijkse dividend van 51 dollarcent per aandeel naar 10 dollarcent. Ook Delta Air Lines, Walt Disney en Boeing moesten hun dividend aanpassen.

IHS Market verwacht dat techsector en de gezondheidszorg, die relatief goed stand hebben gehouden ten opzichte van veel andere sectoren tijdens de pandemie, de grootste bijdrage zullen leveren aan de Amerikaanse dividenden. "We verwachten groei van technologiebedrijven, zij het in een iets conservatiever tempo", aldus IHS Markit.

Een aantal bedrijven in de Amerikaanse zorgsector, waaronder Johhnson & Johnson, AbbVie en Pfizer, heeft al toegezegd de dividenduitkeringen stabiel te willen houden.

Waar het dividend weer omhoog kan

Dividendbetalingen van verzekeringsmaatschappijen, zoals het Franse AXA en Japan Post Holdings zullen volgens IHS Markit het hoogste groeitempo laten zien van alle sectoren wereldwijd.

Wat betreft het Verenigd Koninkrijk en de Eurozone, waar de ECB het bankwezen onder druk zette om de uitbetalingen te beperken, verwacht IHS Markit dat de dividenden dit jaar zullen stijgen, maar niet zo hard als in 2019. De uitzonderingen op de verwachte opleving zijn autobedrijven en reis- en vrijetijdsbedrijven.

In de Aziatische regio zullen dividenduitkeringen wel het niveau van 2019 overtreffen, mede dankzij stabiele uitbetalingen door Chinese banken. Ook banken in Australië en Japan zullen hun dividend verhogen, verwacht IHS Markit.

Lees verder: Hoe creëer ik een sterke dividendportefeuille?

Reacties

2 Posts
JBL_0123
0
Als overheden slim zijn zouden ze dit net moeten stimuleren. Wereldwijde winsten komen zo naar ons land, extra geld om hier te spenderen en daar kan dan weer btw op geheven worden. Mocht al het spaargeld zo aan het werk kunnen gebracht worden dan werkt dit als een stofzuiger van inkomsten
het zwaard
0
Natuurlijk zullen overheden de dividenden graag verhoogd zullen zien. Het brengt hun 30% aan RV op en bij besteding van het dividend nog eens BTW erboven op. Indien het geld niet wordt uitgegeven komt het op de spaarrekening terecht, die dan ook nog wordt meegenomen in de belastingvermogen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.