'Galapagos heeft nog lange weg te gaan om zich te bewijzen'

Door Redactie op 11 februari 2021 13:25 | Views: 17.621

'Galapagos heeft nog lange weg te gaan om zich te bewijzen'

Woensdag maakte Galapagos bekend de Isabela-studie naar longfibrose te stoppen. Een tweede grote aderlating na de filgotinib-deceptie. Hoewel de risico’s een stuk groter zijn geworden, geeft analist Peter Schutte het biotechbedrijf nog steeds het voordeel van de twijfel.

"De ontgoocheling is goed te begrijpen", schrijft hij. "De studie was gebaseerd op ziritaxestat, een kandidaatmedicijn dat net als filgotinib uit de eigen onderzoekskamer van Galapagos kwam. Het was ook het verst gevorderde programma uit de pijplijn van het bedrijf."

Het aandeel is behoorlijk onderuitgegaan; op het moment van schrijven staat er nog maar zo'n 71 euro op de borden. 

Beleggers kennen geen waarde toe aan de pijplijn

"De beurswaarde van Galapagos zakt daarmee tot 5,3 miljard euro, ongeveer hetzelfde bedrag dat het op de bank heeft staan. Met andere woorden: beleggers kennen geen waarde toe aan de pijplijn en gezien deze tegenslag zal het vertrouwen in deze pijplijn er niet beter op zijn geworden."

Volgens Schutte heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan om zichzelf te bewijzen. "Dit jaar volgen waarschijnlijk nog wel de resultaten van het Toledo-traject, een potentiele behandeling van auto-immuunziekten. Dat bevindt zich echter nog wel in een vroeg ontwikkelingsstadium."

'Kaspositie gaat nog slinken'

"Beleggers moeten zich realiseren dat de zo ogenschijnlijk ruime kaspositie jaarlijks met circa 10% zal slinken door onderzoek- en verkoopkosten. Dit kan aangevuld worden met verkoopopbrengsten van filgotinib in Europa en Japan waar het wel is goedgekeurd, maar de mate waarin is slechts beperkt in te schatten."

Toch geeft de analist Galapagos nog het voordeel van de twijfel. "Mogelijk kan filgotinib nog worden ingezet tegen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, maar daarvoor zijn eerst meer data nodig om de Amerikaanse FDA te overtuigen."

Het hoort erbij

"Biotechaandelen als Galapagos zijn nu eenmaal risicovol en tegenslagen in onderzoeksprogramma’s horen er helaas bij. Het is en blijft dan ook raadzaam de positie in dergelijke aandelen bescheiden te houden ten opzichte van de totale portefeuille", besluit Schutte.

Lees ook: 4 tips bij het beleggen in biotechnologie

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
suskewiet
0
Een kleintje dat te groot geworden was ?
Ik heb twijfels wat hier gebeurd is .
We zullen niet te weten komen wat is juist mis gegaan is .
Het gebouw en het personeel ,als men dit jaren moet betalen ,ja dan zal het geld vlug verminderen .
Een parel 'geweest ?
fn 007
0
een kleintje te groot geworden zou wel eens kunnen kloppen dat zien ze in de US niet zo graag
America first weet je wel
ik blijf in Galapagos geloven en......voordeel is dat de volgende AV in Mechelen er terug stoelen vrij zullen zijn ik ben zeker al van de partij.
de aan(deel)houder wint.
alias1
0
Biotechaandelen blijft risicovol maar hier is natuurlijk veel meer loos dan het mislukken van een medicijn (hoogst ongelukkig ook voor patiënten)! Neem alleen de FDA die in tegenstelling tot de EMA en Japan geen goedkeuring geeft voor de zwaardere dosis. Dan de bestuurders die op de meeste ongelukkige momenten hun bonussen verzilveren met alle wantrouwen van aandeelhouders van dien! Veel stilzwijgen en geen transparante communicatie meer na de deal met GIL. Voor aanvang van de beurs in USA bericht dat de stekker uit tweede medicijn gaat. Mijn verlies is gering maar er zal menigeen de dag vervloeken dat hij de woorden "blijf bij ons" te serieus heeft genomen.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.