'ING houdt zich goed staande in crisis'

Door Redactie op 15 februari 2021 12:00 | Views: 8.639

'ING houdt zich goed staande in crisis'

ING Groep doorstaat de crisis goed, zo mogen we uit een update van analist Martin Crum opmaken. De bank hoefde in het vierde kwartaal minder opzij te zetten voor slechte leningen dan gevreesd, waardoor de nettowinst ruim boven de verwachting uit kwam.

"Dat is een meevaller voor beleggers in ING. De schade over geheel 2020 blijft overigens fors: de bank heeft in totaal 2,7 miljard euro in de ‘stroppenpot’ moeten stoppen, en daardoor de is de jaarwinst ongeveer gehalveerd. Maar gezien de impact van de crisis geldt ook als meevallend", aldus Crum.

De almaar afkalvende rentemarge helpt niet mee. “Het laatste kwartaal van dit jaar boekte ING 3,34 miljard euro aan rentebaten en dat was over dezelfde periode van 2019 nog afgerond 3,6 miljard euro.”

De totale omzet in 2020 was 17,6 miljard euro, tegenover 18,3 miljard euro over heel 2019. “Een beperkte daling van 4% en dat heeft de bank voor een belangrijk deel te danken aan aanhoudend gunstige marktomstandigheden op de huizenmarkt.”

Kosten structureel hoger

De kosten daarentegen blijven maar door stijgen. Dit komt onder andere door hogere kosten voor bankentoezicht en compliance.

"Dit is voor een belangrijk deel structureel van aard, dus het ligt voor de hand dat de bank op zoek is naar additionele kostenbesparingen. Sluiting van bankkantoren en geldautomaten bijvoorbeeld, maar ook het schrappen van kantoorbanen als gevolg van een verdere digitalisering van de bank", aldus Crum.

Dividend

Positief is het uit te keren van een interim-dividend van 0,12 euro per aandeel, zegt hij. “ING heeft nog afgerond 2,8 miljard euro, of 0,72 euro per aandeel, beschikbaar om uit te keren aan aandeelhouders. Dit kan wel pas nadat de restricties van de ECB weg zullen vallen, wat naar verwachting per 1 oktober van dit jaar is.”

Al met al blijft de analist optimistisch over het aandeel. “ING Groep is coronajaar 2020 relatief goed doorgekomen, beter in ieder geval dan aartsrivaal ABN Amro, dat 2020 nipt in de rode cijfers afsloot. Dat de bank weer overgaat tot het uitkeren van dividend, zelfs iets meer dan initieel ingeschat, stemt positief.”

Lees verder: 'Welkome ontwikkeling voor ING'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
JBL_0123
0
Eén van de grootste risico's waren de hypotheken van eigenaars die hun job volledig of gedeeltelijk kwijt waren. Nu de vastgoedprijzen blijven stijgen daalt tegelijkertijd ook het risico van de restschuld op die woningen. Dus die stroppenpot kan binnenkort als dit alles achter de rug is mooi uitgekeerd worden. Als ik me niet vergis staat de overheid zelfs garant voor 80% van hun meest risicovolle leningen. Mooi aandeel dat snel terug richting 12€ per aandeel kan
suskewiet
0
Toch oppassen geblazen .
Wanneer de steun maatregeling gaan wijzigen dan komt het pas naar boven .
JBL_0123
0
quote:

suske wiet schreef op 15 februari 2021 13:00:

Toch oppassen geblazen .
Wanneer de steun maatregeling gaan wijzigen dan komt het pas naar boven .

Wat zou er dan moeten boven komen? Er is ondertussen zoveel geld bijgeprint dat aandelen (en andere assets zoals vastgoed) niet anders dan omhoog kunnen.
fred.stlouisfed.org/series/M2 Laatste 12 maanden alleen al in USD 5000 miljard bijgeprint (bijna +30%) Euro's iets minder maar ik dacht toch ook een 15% euro's meer in omloop dan begin 2020.
jaapaap
0
geen dividend uitkeren en het geld van het niet uitgekeerde dividend gebruiken voor aandelen inkoop

minder aandelen = hogere wpa over 2021 hogere wpa = hogere beurskoers
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.