Dividendbeleggers, let op de pay out-ratio

Door Belegger.nl op 17 februari 2021 14:50 | Views: 14.001

Dividendbeleggers, let op de pay out-ratio

Dividendbeleggers zijn dol op aandelen met mooie dividendrendementen. Maar pas op: een te hoog rendement kan erop duiden dat u wel erg veel risico neemt.

In plaats van u blind te staren op het rendement, raden beursexperts aan om te kijken naar de pay out-ratio van het dividend. Dat is het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd. Doorgaans geldt dat hoe hoger dit cijfer is, hoe meer risico het bedrijf neemt.

In extreme gevallen betalen bedrijven meer dividend uit dan ze verdienen. Dat kan een eenmalige, uitzonderlijke gebeurtenis zijn - of op een probleem duiden, zoals een afname van de  winst.

US News zette op een rij hoe u de pay out-ratio kunt gebruiken bij het kiezen van dividendaandelen van een hoge kwaliteit.

Wat is de pay out-ratio?

"Dividenden zijn overtollig kapitaal dat door het bedrijf is gegenereerd en dat niet nodig is voor herinvestering in groeimogelijkheden in de toekomst", legt Todd Lowenstein, aandelenanalist bij Union Bank in Santa Barbara, uit.

De pay out-ratio geeft aan hoe hoog het dividend is als percentage van de totale winst van het bedrijf. De ratio is een belangrijke maatstaf voor beleggers bij het beoordelen van de stabiliteit van de winst van een bedrijf en van het dividend.

Stel: bedrijf A boekt een nettowinst van 80 miljoen dollar, en keert in totaal 35 miljoen dollar dividend uit. Door het dividend door de netto-winst te delen, en te vermenigvuldigen met 100, komt u uit op een pay out-ratio van meer dan 43%.

Zowel investeren als aandeelhouders tevreden houden

"Een hogere ratio is een teken van een sterke begroting. Tussen de 35% en 55% vinden wij aantrekkelijk en een teken van stabiliteit", zei James Demmert, oprichter van Main Street Research in Sausalito, Californië. Een dergelijke ratio stelt het bedrijf in staat zowel zijn aandeelhouders te blijven betalen als te blijven herinvesteren.

Als dividendbelegger wilt u een aandeel bezitten waarvan het dividend in de loop van de tijd groeit.

Dividend Aristocraten

Voor beleggers die zich richten op inkomen zijn gevestigde bedrijven met een consistente dividendgeschiedenis aantrekkelijk. Neem de zogeheten Dividend Aristocraten. Dat zijn bedrijven in de S&P 500-index, waaronder Coca-Cola en Procter & Gamble, die al 25 jaar of langer elk jaar hun dividend hebben verhoogd.

"Inkomengerichte beleggers moeten bedrijven zoeken met een uitbetalingsratio van meer dan 60% om het dividendrendement te maximaliseren ten opzichte van de onderliggende bedrijfsgroei", raadt Demmert aan.

Pas op

Maar let op bij een bedrijf dat meer uitbetaalt dan het verdient. Dat betekent dat het bedrijf ofwel leent om de aandeelhouders tevreden te houden, of dat het geld gebruikt dat eigenlijk bestemd was voor noodgevallen of andere investeringen.

Een uitbetalingsratio van meer dan meer dan 100% is alleen aanvaardbaar als de winst is geraakt door een ongewone gebeurtenis die niet de algehele gezondheid van het bedrijf weerspiegelt, zoals bijvoorbeeld een vonnis in een rechtszaak of overnamekosten.

Waarschuwingssysteem

U kunt de pay out-ratio het beste beschouwen als een soort waarschuwingssysteem. Een lage ratio - of helemaal geen dividend - is niet per definitie slecht. Dat hangt af van hoe het bedrijf zijn inkomsten gebruikt.

Winsten kunnen geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkeling of expansie om de winst te verhogen. Dat zou de aandelenkoers van het bedrijf ten goede komen. De winst kan ook worden gebruikt om aandelen terug te kopen, waardoor het aantal aandelen in omloop daalt en de koers stijgt.

Groeibedrijven

Veel op groei gerichte beleggers geven er de voorkeur aan dat winsten worden gebruikt voor herinvestering of terugkopen, omdat beleggerswinsten uit aandelenkoersen pas worden belast nadat de aandelen zijn verkocht, terwijl dividenden worden belast in het jaar waarin ze worden ontvangen.

Start-ups en kleinere bedrijven gaan anders met hun dividend om dan de grote, gevestigde namen. Immers, als een bedrijf zich in de groeifase bevindt, kan het zich misschien geen hoger dividend veroorloven omdat het waarschijnlijk het grootste deel van de winst weer in het bedrijf zal investeren.

Hoewel bedrijven in alle fasen gericht zijn op groei, kan een bedrijf waarvan de activiteiten meer ontwikkeld zijn, hogere dividenden uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Verschillen per sector

Pay out-ratio's kunnen per sector verschillen. Nutsbedrijven en consumentengoederenbedrijven hebben vanwege hun hoge winsten en betrouwbare kasstromen over het algemeen een hogere uitkeringsratio, terwijl de technologiesector doorgaans lagere ratio's heeft omdat het geld nodig is voor groei en innovatie.

Kortom; door de pay out-ratio in de gaten te houden, kunt u inzicht krijgen in de aard van dividendwijzigingen en wat dit kan betekenen voor de dynamiek van het bedrijf.

Lees hierna: Hoe creëer ik een sterke dividendportefeuille?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront