JPMorgan: Vergeet bitcoin, zet in op fintech

Door Belegger.nl op 24 februari 2021 12:15 | Views: 33.046

JPMorgan: Vergeet bitcoin, zet in op fintech

Bitcoin mag dan bezig zijn aan een monsterrally, volgens JPMorgan zal fintech de komende jaren de financiële dienstverlening domineren.

"Met de aankondigingen van Tesla, BNY Mellon en Mastercard over acceptatie van cryptomunten heeft de prijs van bitcoin zijn bliksemsnelle stijging voortgezet", schreef JPMorgan volgens CNBC vorige week in onderzoeksrapport. Toch is niet de virtuele munt, maar fintech-innovatie volgens JPMorgan het grote verhaal van de coronacrisis.

Virtueel goud?

Bitcoin heeft aan populariteit gewonnen bij grote banken op Wall Street en andere grote ondernemingen, waardoor de prijs is gestegen en de munt vorige week een marktwaarde van een miljard dollar bereikte.

Omdat er van bitcoin net als van goud een beperkte hoeveelheid is - het totale aantal munten is begrensd op 21 miljoen – werd al gauw de vergelijking getrokken tussen de cryptomunt en het edelmetaal, dat al eeuwenlang dienst doet als opslagplaats van waarde.

Volgens sceptici, zoals de vermaarde Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, hebben bitcoin en andere cryptomunten een intrinsieke waarde van nul. En volgens een recent onderzoek van Deutsche Bank beschouwen veel beleggers bitcoin als de grootste bubbel op de financiële markten.

Zie ook: JP Morgan: Bitcoin naar 146.000 dollar

146.000 dollar duurt nog wel even

Bitcoin wordt net als goud gezien als een bescherming tegen inflatie, reden dat JPMorgan een prijsdoel van 146.000 dollar heeft voor de munt. Dat kan echter alleen maar worden bereikt als de volatiliteit van bitcoin vergelijkbaar is met de goudmarkt, aldus de bank. En dat zal waarschijnlijk nog jaren duren.

De analisten van JPMorgan wijzen er verder op dat cryptomunten 'twijfelachtige diversificatievoordelen' hebben en dat ze 'de slechtste bescherming' bieden tegen grote dalingen op de aandelenmarkten.

Desalniettemin heeft de bank onlangs zijn eigen cryptomunt gelanceerd, de JPM Coin.

'Fintech is het echte transformatieverhaal'

Digitaal bankieren heeft tijdens de pandemie een hoge vlucht genomen, omdat mensen vanwege de coronamaatregelen gedwongen zijn meer tijd thuis door te brengen. "De opkomst van digitale financiering en de vraag naar fintech-alternatieven is het echte financiële transformatieverhaal van het Covid-19-tijdperk", aldus JPMorgan.

"De concurrentie tussen banken en fintech wordt heviger, waarbij Big Tech de krachtigste digitale platforms bezit vanwege hun toegang tot klantgegevens", aldus de bank, die verregaande samenwerkingsverbanden voorspelt tussen het bankwezen en de techsector.

Apple heeft inmiddels zijn eigen creditcard gelanceerd in samenwerking met Goldman Sachs, terwijl Google-gebruikers een betaalrekening kunnen openen door een samenwerkingsverband met Citigroup.

Meer dan betaalverkeer

Omdat ze een voorsprong hebben op het gebied van onder meer risicobeheer, deposito’s en regelgeving, zouden traditionele banken zich volgens JPMorgan niettemin nog steeds kunnen ontpoppen tot 'winnaars van het eindspel in het digitale tijdperk'.

Lees ook: 5 tips van de fondsmanager die de beurs al jaren verslaat

Reacties

2 Posts
Kor11
0
Ik lust geen Brinta.
Schat.... kan je vandaag ook Brinta kopen want het is bijna op. Doe maar gelijk twee, ok?
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.