3 aandelen voor de 'roaring twenties'

Door Belegger.nl op 8 maart 2021 09:10 | Views: 20.799

3 aandelen voor de 'roaring twenties'

Bent u klaar voor de 'roaring twenties'? Volgens een aantal economen staat ons, nu de uitrol van de coronavaccins begonnen is, een ongekende periode van economische groei en ongebreideld optimisme te wachten.

Een eeuw geleden gaf het einde van de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep de aanzet tot een decennium van snelle economische groei dat de 'roaring twenties' werd genoemd. Veel beleggers verdienden tijdens deze periode veel geld, maar het gouden tijdperk eindigde met een beurscrash op Wall Street in 1929, gevolgd door de Crisis van de jaren dertig.

Een aantal economen verwacht de komende tien jaar een vergelijkbare groeiperiode als toen. Zodra de pandemie voorbij is, zou de achtergestelde vraag naar eten, winkelen, reizen en andere vormen van entertainment wel eens tot uitbarsting kunnen komen.

Ook kunnen nieuwe technologieën, waaronder 5G-apparaten, clouddiensten, kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's, de technologische sector een nieuwe impuls geven.

The Motley Fool selecteerde drie aandelen die naar verwachting flink zullen profiteren van mogelijke 'roaring twenties'.

ASML

Dit Veldhovense bedrijf heeft een bijna-monopolie in fotolithografiesystemen, die gebruikt worden om circuitpatronen af te drukken op silicium wafers voor chips die gebruikt worden in onder meer mobiele telefoons en computers. Grote bedrijven als Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung en Intel zijn de belangrijkste klanten van deze producent van halfgeleiderapparatuur.

De aandelenkoers van ASML is de afgelopen vijf jaar met meer dan 500% gestegen, met name omdat de stijgende vraag naar computerchips tot meer afzet leidde van zijn fotolithografiemachines. 

Zo steeg de omzet van ASML vorig jaar met 18%. Analisten verwachten dit jaar een groei van 33% omdat het bedrijf naar verwachting meer hoogwaardige EUV (extreme ultraviolet)-fotolithografiemachines zal verkopen. Deze systemen worden door Taiwan Semiconductor, Samsung en Intel gebruikt om hun kleinste en meest krachtige computerchips to produceren. 

ASML ontwikkelde zijn EUV-systemen, die vorig jaar goed waren voor 43% van de systeemomzet, in de afgelopen twee decennia, wat het bedrijf een grote technologische voorsprong geeft op de concurrentie. 

De brutomarges van ASML zijn de afgelopen jaren constant gestegen. Analisten verwachten dat de winst de komende vijf jaar met gemiddeld 17% zal stijgen nu de komst van 5G-telefoons, slimme auto’s, grotere clouddatacentra en het internet der dingen de vraag naar computerchips nog verder aanwakkert. 

Lees verder: 'Iedereen houdt van ASML'

Walt Disney

Door de economische terugval als gevolg van de pandemie werd Disney gedwongen zijn pretparken te sluiten en nieuwe filmreleases uit te stellen. Ook liepen de reclame-inkomsten van de televisienetwerken terug, en verloor Disney veel abonnees op zijn kabelnetwerken aan streamingplatforms.

Hoewel de omzet vorig jaar met 6% daalde, en 22% afnam in het eerste kwartaal van 2021, is de koers van het aandeel Disney het afgelopen jaar met maar liefst 70% gestegen en staat het in de buurt van zijn oude hoogterecord. Reden: de streamingactiviteiten van Disney, die bleven groeien tijdens de pandemie. 

De pretpark- en filmactiviteiten zullen zich naar verwachting snel herstellen zodra de pandemie ten einde is. De uitgebreide stal van kaskrakers zoals de Marvel-, Star Wars- en Pixar-filmseries en de snel groeiende streamingactiviteiten maken Disney volgens The Motley Fool tot een essentieel groeiaandeel voor de ‘roaring twenties.’ 

Snap

Nu de economie aan het herstellen is, trekt de markt voor digitale advertenties na een fikse coronadip weer aan. Facebook lijkt in eerste instantie een goede keuze voor een advertentiehausse, maar volgens The Motley Fool zal het sociale mediabedrijf Snap veel meer groei genereren, "met een stuk minder drama".

Snap, eigenaar van onder meer Snapchat, blinkt uit in het binden van jonge gebruikers met onder meer zijn kortstondige berichten, hippe video's en spelletjes binnen de app. Omdat Snap veel kleiner is dan Facebook, zal het weinig last hebben van pogingen tot regulering. 

In de laatste drie maanden van vorig jaar steeg het aantal dagelijkse actieve gebruikers van Snapchat met 22% tot 265 miljoen. De gemiddelde inkomsten per gebruiker namen met met 33% toe tot 3,44 dollar. Dat was de sterkste groei in vijf kwartalen. 

Snap liet onlangs weten "de komende jaren" uit te gaan van een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 50%. Het is volgens The Motley Fool heel goed mogelijk dat Snap Facebook in het komende decennium zou kunnen overtreffen. 

Lees ook: 'Roaring twenties' na de pandemie? Niet voor iedereen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.