JPMorgan: deze aandelen gaan de kar trekken

Door Redactie op 15 maart 2021 11:45 | Views: 22.625

JPMorgan: deze aandelen gaan de kar trekken

Nu het economisch herstel van de coronacrisis is begonnen, zullen vooral cyclische aandelen de kar trekken op de beurzen. Dat stelt de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan.

"Cyclische en meer defensieve namen zullen de rally voortzetten als we deze aanpassingsperiode achter de rug hebben", zei James Sullivan, hoofd Aziatische markten bij JPMorgan, tegen CNBC.

Cyclische aandelen zijn van bedrijven die de neiging hebben om de economische cyclus van expansie en recessie te volgen. Het gaat onder meer om sectoren als financiën, energie en industrie.

Defensieve aandelen - zoals gezondheidszorg en niet-duurzame consumentengoederen - leveren doorgaans consistente winsten en dividenden op, ongeacht de beursomstandigheden.

Rentevrees

De wereldwijde aandelenmarkten waren de afgelopen weken in mineur vanwege de stijging van de rendementen op obligaties. Die werd veroorzaakt door groeiend optimisme over de uitrol van de coronavaccins en het herstel van de consumentenbestedingen. En dat heeft op zijn beurt de vrees voor inflatie onder beleggers aangewakkerd.

De markten zijn bang dat hogere inflatie leidt tot een renteverhoging van de centrale banken. Hogere rentevoeten kunnen aandelen met relatief hoge waarderingen onderuit halen. De inflatieangst leidde zo tot een rotatie van dure technologische aandelen en groeiaandelen naar cyclische aandelen in onder meer de financiële sector, energie en industrie.

Hoewel de markten in de afgelopen paar dagen zijn opgeveerd, verwachten analisten nog steeds dat de marktomstandigheden volatiel zullen blijven. "Op de middellange tot lange termijn zien we nog steeds dat cyclische en defensieve bedrijven deze markt zullen leiden", zei Sullivan.

Positief over financials en consumentenaandelen

Het steiler worden van de rentecurve is wel positief voor de winstgevendheid van grote financiële instellingen, aldus Sullivan, die eraan toevoegde dat JPMorgan ‘overweight’ is in zowel de bank- als de verzekeringssector. Financiële instellingen profiteren doorgaans van stijgende rentetarieven omdat hun winstmarge daardoor groter wordt.

JPMorgan is ook positief over consumentenaandelen. "We zien over de hele linie zeer sterke consumptietrends", aldus Sullivan. Naarmate de economieën over de hele wereld weer opengaan, zullen de consumptieve bestedingen naar verwachting aantrekken dankzij betere groeivooruitzichten en stimuleringsmaatregelen. In de VS ondertekende president Biden deze week een omvangrijk coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar.

Technologie: waarderingen 'vrij hoog'

De techsector was als gevolg van de wereldwijde lockdownmaatregelen de grote ster van 2020. Sullivan acht de dominantie van de grote technamen op de markten vorig jaar extreem. "Maar ondanks de recente uitverkoop van de techsector zijn de waarderingen nog steeds redelijk hoog", aldus Sullivan.

Sullivan verwacht niet dat de grote platformbedrijven (Amazon, Uber) dit jaar de markten zullen aanvoeren. JPMorgan raadt beleggers in de techsector aan uit de grote platformbedrijven te stappen, en die om te ruilen voor bedrijven in software-as-a-service of halfgeleiderproducenten, vanwege de schaarste aan computerchips.

Lees ook: 5 semiconductoraandelen om te kopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.