UBS: Rally Europese bankaandelen nog lang niet voorbij

Door Belegger.nl op 24 maart 2021 08:20 | Views: 13.850

UBS: Rally Europese bankaandelen nog lang niet voorbij

De koersen van Europese banken zijn sinds oktober met de helft gestegen, in de hoop dat de uitrol van de coronavaccins een einde zal maken aan de pandemie.

De Europese bankensector staat dit jaar op een winst van 23%, waar de Stoxx 600-index met maar 6% steeg. Volgens het analistenteam van de Zwitserse bank UBS, onder leiding van Jason Napier, is de rally in Europese bankaandelen nog lang niet voorbij.

Met een voorwaartse koers/winstverhouding van boven de 10 hebben Europese bankaandelen momenteel een relatief hoge waardering.

"Sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 zou dat normaal gesproken het moment zijn geweest waarop het verminderen van de blootstelling zinvol was, met aandelen die kwetsbaar zijn voor een correctie, ongeacht de oorzaak", schreven de analisten van UBS deze week in een notitie aan hun klanten. 

'Dit keer is het anders'

"We denken dat het deze keer anders is", aldus UBS. Ondanks de hogere waarderingen is de investeringsbank - vanwege de beter dan verwachte handelsomstandigheden en de vroege stadia van een economisch herstel - bullish over de bankensector in de tweede helft van 2021 of de eerste helft van volgend jaar.

UBS gaf een koopadvies af voor Europese bankenaandelen nadat de bedrijfswinsten in het vierde kwartaal van vorig jaar 70% hoger lagen dan ingeschat. Van alle banken die door UBS worden gevolgd, deed 83% het beter dan verwacht.

Minder slechte leningen

De sterke resultaten in het vierde kwartaal werden mede in de hand gewerkt door een afname van het aantal probleemleningen. UBS heeft inmiddels de prognoses voor de winst voor belastingen in zowel 2021 als 2022 met 4% tot 5% naar boven bijgesteld, met name vanwege een verwachte daling van de kredietverliezen.

Ook zijn de rentecurves steiler geworden, terwijl de economische indicatoren blijven verbeteren en de overheidssteun, onder meer in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is uitgebreid. Dat is volgens UBS positief voor Europese banken.

Voorkeur voor Barclays, Nordea en ING

Bovendien verwacht UBS dat de Europese Centrale Bank en de Prudential Regulation Authority - de bankentoezichthouder van de Bank of England - in juli de richtlijnen voor de hervatting van normale dividenden zullen bijstellen. Mocht dat gebeuren, dan achten de analisten de kans het grootst dat Britse en Scandinavische banken de dividendbeperkingen zullen opheffen, met name Barclays, Nordea en ING.

Op basis van het totaalrendement en relatief risico heeft UBS de grootste voorkeur voor AIB, Barclays, Bawag P.S.K., BNP Paribas, ING, Intesa SanPaolo, Nordea en UniCredit. Minst favoriet zijn Banco BPM, Commerzbank, DNB, HSBC, KBC Groep, en Komercni.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Terug naar het 'oude' normaal

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.