Drie redenen waarom bitcoin geen echt geld is

Door Redactie op 31 maart 2021 14:00 | Views: 12.136

Drie redenen waarom bitcoin geen echt geld is

In januari bereikte de markt voor cryptomunten een belangrijke mijlpaal. De marktwaarde overschreed namelijk de grens van een biljoen dollar. Bitcoin was goed voor meer dan tweederde van die waarde.

Dat maakt crypto tot een belangrijke beleggingscategorie, net als aandelen, obligaties en edelmetalen. Maar het maakt cryptomunten nog steeds geen geld, zo schrijft financieel auteur en columnist Simon Constable in een artikel voor Forbes.

Geld heeft namelijk drie belangrijke eigenschappen die virtuele valuta volgens Constable niet heeft:

Opslagplaats van waarde

Wat is de functie van geld? Ten eerste moet het een opslagplaats van waarde zijn. Dat betekent dat u er morgen vrijwel dezelfde goederen en diensten mee kunt kopen als vandaag. Als dat niet zo is, dan is het geen geld.

Bitcoin is volgens Constable duidelijk geen opslagplaats van waarde. Bitcoin kostte half maart bijna 61.700 dollar, terwijl de huidige prijs rond de 57.350 dollar schommelt. Dat is een duikeling van ongeveer 7% in een paar dagen tijd.
Stelt u zich eens voor dat uw spaarpot in een paar dagen zo sterk slinkt - u zou uw geld waarschijnlijk in iets stabielers willen steken.

Ruilmiddel

Ten tweede moet geld een ruilmiddel zijn. Of simpel gezegd, u er goederen en diensten mee kunnen kopen. In de VS gebruiken mensen en bedrijven dollars, in het Verenigd Koninkrijk ponden en in de eurozone euro's.

Virtuele munten zoals bitcoin zijn geen echt geld, omdat ze in het grootste deel van de wereld niet worden geaccepteerd als betaalmiddel. En hoewel Tesla-oprichter Elon Musk onlangs aankondigde dat u zijn auto’s ook kunt afrekenen met bitcoin, wordt de prijs van de elektrische voertuigen nog steeds in dollars genoteerd, en niet in bitcoins.

Rekeneenheid

Het laatste kenmerk dat geld moet hebben, is dat het de rekeneenheid moet zijn. We meten er rijkdom, waarde en schulden mee. En niemand meet zijn zaken- of persoonlijke bankrekeningen in bitcoins. Ook Elon Musk niet.

Conclusie

Als geld een van de drie bovenstaande eigenschappen verliest, zullen de andere twee waarschijnlijk ook verdwijnen. Momenteel hebben bitcoin en andere crypto's geen van de drie noodzakelijke geldkenmerken, en het zal volgens Constable nog wel even duren voordat dat verandert.

Lees ook: Redenen om niet in bitcoin te beleggen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

16 Posts
BertXL
3
Met die redenering zijn dollars in België ook geen geld...
* de koers van dollars fluctueert ook
* ik kan er hier ook niks mee omruilen
* er is hier niemand die zijn rijkdom in dollars uitdrukt
Zoiets is met ooglappen kijken. Binnen 10 jaar wordt met een artikel als dit gelachen.
Duym
0
Er is volgens mij maar één steekhoudend argument om te stellen dat Bitcoin geen geld is: de buitensporige fluctuatie. Stel: ik bezit voor 1 miljoen euro aan Bitcoins. Ruim genoeg om de bouw van van mijn droomhuis met zwembad in gang te zetten, de grond had ik al gekocht en betaald, samen met de nodige voorschotten. Ga jij 's nachts goed slapen, wetende dat het miljoen euro dat je nog nodig hebt, morgen gehalveerd kan zijn en dat het hele bouwfeestje niet door kan gaan?
efreddy
1
Als ik voor 1 miljoen € aan Bitcoins heb zal ik zeker goed slapen wetende dat velen niet eens de helft in totaliteit in wat voor asset dan ook hebben en bovendien zal die 1 miljoen € aan Bitcoin dan ook niet het enige asset zijn dat ik heb., Ik moet het wel nog altijd met minder dan 1 miljoen € aan Bitcoin hebben,de Bitcoin zal daarvoor nog fors moeten stijgen in € en als hij zo fors stijgt is er nog altijd de vraag wat dit miljoen € op dat ogenblik nog zal betekenen.

www.youtube.com/watch?v=71wghw75fQs , hier zingt Louis Neefs vergeet voor 1 keer hoeveel geld een miljoen is ,hij had het toen over de BEF (omgerekend 24789.35 €) ,een behoorlijk bedrag toen maar nu niet eens een deftig jaarloon meer.
Dus geen waardeopslag maar waardeafslag gedurende dergelijke periode.
Duym
0
quote:

efreddy schreef op 31 maart 2021 18:32:

Als ik voor 1 miljoen € aan Bitcoins heb zal ik zeker goed slapen wetende dat velen niet eens de helft in totaliteit in wat voor asset dan ook hebben en bovendien zal die 1 miljoen € aan Bitcoin dan ook niet het enige asset zijn dat ik heb.
Je vergist je. Mensen proberen altijd verder te springen dan hun stok lang is. Als de koopkracht van de euro op dezelfde wijze zou fluctueren als Bitcoin, zou de helft van alle koppels die aan het bouwen zijn, hun plannen kunnen opbergen, met alle gevolgen van dien.
Kees 1938
0
Alle 3 de bovenstaande punten zijn slechts een momentopname. Indien een bestaande valuta in de problemen zou komen, bijvoorbeeld door hyperinflatie, dan zou de Bitcoin een aanlokkelijk alternatief kunnen zijn. Andersom kan ook, indien Bitcoin de makkelijkste mogelijkheid is om mee te betalen, bijvoorbeeld voor internationale transacties, dan zou hij ook in populariteit kunnen winnen.

Dat neemt niet weg dat ik de Bitcoin een gedrocht vind, met dusdanig hoge risico’s dat het de hele samenleving zou kunnen ontwrichten. Door het internationale en oncontroleerbare karakter, is het mogelijk dat de overheid om zou kunnen vallen door gebrek aan belastinginkomsten, bovendien loopt ook de huidige valuta het gevaar voor hyperinflatie met alle gevolgen van dien.

Met dit inzicht heb ik mijn Bitcoins verkocht. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben om hieraan te hebben meegewerkt.
Duym
0
Je overdrijft met je hyperinflatie, zoiets gebeurt niet van vandaag op morgen (dat er inflatie zit aan te komen kan niemand ontkennen, daarom raad ik als goudkever iedereen aan om nu goud te kopen).

Je neemt ook het woord risico in de mond, maar wat betekent een risico lopen? Als ik voor 100.000€ aan Bitcoins koop, loop ik geen enkel risico, als je onder risico verstaat dat je in een probleem situatie belandt als je dat geld kwijt bent. Ik heb die 100.000€ niet nodig en zal ze nooit nodig hebben, m.a.w. Bitcoins vormen nooit een risico als ze aangekocht werden met geld dat je nooit nodig zult hebben of waar je geen plannen mee hebt. Ik herhaal mijn vorige stelling: het enige risico dat in Bitcoins schuilt is de zeer sterke, plotse fluctuatie. Bij vele Bitcoins bezitters die hun vermogen beginnen te becijferen, worden bepaalde droomaankopen plots doenbaar. Dat half miljoen euro dat ze te kort kwamen kunnen ze nu overbruggen dankzij de flink gestegen waarde van hun Bitcoins: het aankoop avontuur kan beginnen, voorschotten worden betaald, handtekeningen worden geplaatst. Met de verkoop van de Bitcoins wordt echter nog even gewacht aangezien er een stijgende tendens is, en waarom niet het onderste uit de kan proberen te halen? En dan gebeurt het: Bitcoin zakt met een derde tot de helft in waarde en onze dromer belandt in een nachtmerrie. Besluit: Bitcoin is geen geld omdat je de waarde ervan nooit kunt inplannen in het bedrag dat je nodig hebt om grootste aankopen te doen; pas wanneer je je Bitcoins verkocht hebt mag je met een gerust hart beginnen te cijferen en aankoopplannen maken.
Youri
1
Als het geen echt geld is, waarom wordt men dan belast op de meerwaarde? Grapjassen....
Kees 1938
0
Met het risico van Bitcoin bedoel ik niet dat Bitcoin minder waard wordt, maar ik bedoel hiermee juist het risico als het een "succes" wordt. Ik zie een grote kans dat Bitcoin andere betaalmiddelen gaat verdringen en dat er straks met bitcoins betaald gaat worden ipv euro's en dollars. Als dat gaat gebeuren, en ik hoop het niet, dan krijgen we een crisis waar je u tegen zegt. Dan zeggen we: was het nog maar 2020, toen we ons druk zaten te maken over corona.
Duym
1
quote:

Kees 1938 schreef op 1 april 2021 07:48:

Ik zie een grote kans dat Bitcoin andere betaalmiddelen gaat verdringen en dat er straks met bitcoins betaald gaat worden ipv euro's en dollars.
Vergeet dat. Bitcoin zal altijd de munt van de gokker blijven, m.a.w. compleet onbetrouwbaar als betaalmiddel omwille van de buitensporige schommelingen. De aankoop of verkoop van een goed kan zelfs op enkele dagen tien tot twintig procent verschillen. Als ik mijn huis verkoop dat op 250.000€ geschat wordt, wil ik dat de koper me 250.000€ rijker maakt. Maar als het contract in Bitcoin wordt opgesteld, met een tegenwaarde in euro gekoppeld aan het uur van ondertekening, dan doe ik een gok; al een uur later kan ik boven of onder die 250.000€ uitkomen. Denk je nu echt dat elke handelaar of particulier het zich kan permitteren om mee de goktoer op te gaan?
Riding the Tiger
1
Bitcoin = FOMO. Niet meer of niet minder.

Je koopt bitcoin om deze fantastische opportuniteit niet te missen. Stijgingen en dalingen zijn puur emotioneel.

Dit loopt zowieso zeer fout af. Ik vind het alleen gek dat het zo lang duurt en dat zo veel mensen meegaan in dit gebakken lucht verhaal. Het doet me steeds denken aan de fabel van " de kleren van de keizer". Hij had nl geen kleren...
efreddy
0
quote:

Duym schreef op 1 april 2021 05:53:


Je neemt ook het woord risico in de mond, maar wat betekent een risico lopen? Als ik voor 100.000€ aan Bitcoins koop, loop ik geen enkel risico, als je onder risico verstaat dat je in een probleem situatie belandt als je dat geld kwijt bent. Ik heb die 100.000€ niet nodig en zal ze nooit nodig hebben, m.a.w. Bitcoins vormen nooit een risico als ze aangekocht werden met geld dat je nooit nodig zult hebben of waar je geen plannen mee hebt. Ik herhaal mijn vorige stelling: het enige risico dat in Bitcoins schuilt is de zeer sterke, plotse fluctuatie.
Bitcoins vormen idd nooit een risico als ze aangekocht worden met geld waarmee je een risico wil en kan lopen ,in de sterke fluctuaties ervan zitten zowel risico's als kansen die je volledig zelf in de hand hebt.
Sommigen halen deze sterke fluctuaties aan terwijl ze zelf geld in turbo's stoppen die omwille van het hefboomeffect ook veel meer fluctueren ,bij Bitcoin heb je dergelijke hefbomen totaal niet nodig, het fluctueert op zich al voldoende.

Wat geld betreft ,geld is louter een ruilmiddel en alle andere definities zijn simpelweg onzin , aangezien je Bitcoin, Doge, ETH,ADA,REP,LTC,DOT en nog een heleboel andere cryptomunten kan ruilen is het geld.

efreddy
0
quote:

Duym schreef op 1 april 2021 06:47:

Omdat die meerwaarde in echt geld omgezet kan worden.
Echt geld bestaat niet, geld is een ruilmiddel gebaseerd op een illusie.
Zie ook : www.fintessa.nl/actueel/beursberichte...
efreddy
0
quote:

efreddy schreef op 4 april 2021 12:16:

[...]

Echt geld bestaat niet, geld is een ruilmiddel gebaseerd op een illusie.
Zie ook : www.fintessa.nl/actueel/beursberichte...
Nemen we bvb www.belegger.nl/Column/510698/Redenen...

Een persoon die op dat ogenblik 49 % in €,49% in $ en 2 % in BTC had zitten en een vermogen had van 100000 € of omgerekend aan koersen van toen 122000$ , 3.1746 BTC.
Aan huidige koers is zijn vermogen 102950 € (+2.95%) ,121100$ (-0.74%) of 2.0882 BTC ( -34.22%) .
Afhankelijk in welke rekeneenheid hij rekent heb je dus een positief of negatief resultaat (in BTC zelfs sterk negatief) terwijl hij nog steeds over exact dezelfde assets beschikt.

Geen sprake van echt geld bij alle 3 ,enkel van illusie op winst of verlies op basis van de munt waarmee men rekent.
Negatief resultaat zou wel minder negatief (en bij $ zelfs positief i.p.v. negatief) zijn indien er een hoger percentage in de munt was gestopt met zijn redenen om er niet in te beleggen.
[verwijderd]
0
Als ik geloof dat bitcoin keihard gaat crashen, ik denk aan een prijsafname van >90%, vooor 1 oktober. Hoe zou ik daar het beste op kunnen speculeren? Kan je short gaan bij bitfavo bijvoorbeeld?
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 874,79 +8,28 +0,96% 23 apr
AMX 934,43 +5,75 +0,62% 23 apr
ASCX 1.204,05 +15,50 +1,30% 23 apr
BEL 20 3.890,71 +27,45 +0,71% 23 apr
Germany40^ 18.161,70 +24,05 +0,13% 23 apr
US30^ 38.504,96 0,00 0,00% 23 apr
US500^ 5.069,70 0,00 0,00% 23 apr
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00% 23 apr
Japan225^ 37.938,71 0,00 0,00% 23 apr
WTI 83,30 0,00 0,00% 23 apr
Brent 88,29 0,00 0,00% 23 apr
EUR/USD 1,0708 +0,0006 +0,06% 04:05
BTC/USD 66.739,76 +407,07 +0,61% 02:59
Gold spot 2.316,77 -5,25 -0,23% 04:05
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
PROSUS 30,890 +1,050 +3,52% 23 apr
ASMI 531,600 +16,200 +3,14% 23 apr
ASML 834,300 +21,100 +2,59% 23 apr
Dalers Laatst +/- % tijd
RANDSTAD NV 45,000 -3,500 -7,22% 23 apr
Akzo Nobel 62,280 -4,640 -6,93% 23 apr
ArcelorMittal 23,470 -0,640 -2,65% 23 apr