7 aandelen die het tekort aan chips overleven

Door Belegger.nl op 9 april 2021 08:05 | Views: 13.092

7 aandelen die het tekort aan chips overleven

De halfgeleidersector is een cyclische industrie, met hoge pieken en diepe dalen. De sector zit momenteel flink in de lift vanwege een toenemende vraag en een schaars aanbod. 

De PHLX Semiconductor Sector Index heeft in de afgelopen 12 maanden een rendement van ongeveer 129% behaald. En er zijn ook halfgeleiderbedrijven die het goed blijven doen tijdens economische laagconjunctuur. 

Dit zijn zeven aandelen die volgens Investorplace een hoofdrol zullen blijven spelen:

Applied Materials 

Winst dit jaar: ongeveer 66%

Dividendrendement: 0,7%

Dit in 1967 ontstane bedrijf is een een van de grootste leveranciers van apparatuur voor halfgeleiderfabricage op omzetbasis. Verder levert Applied Materials LCD-apparatuur voor platte beeldschermen, en systemen voor de productie van hoogwaardige technologie voor de zonne-energiesector.

Mede dankzij een tekort aan computerchips hebben de aandelen het afgelopen jaar meer dan 238% in rendement opgeleverd. 

Microsoft 

Koerswinst dit jaar: ongeveer 12%

Dividendrendement: 0,9%

Microsoft staat vooral bekend om zijn Windows-besturingssystemen en in toenemende mate om zijn clouddiensten. Maar de techgigant heeft onlangs aangekondigd zijn eigen computerchips te willen gaan maken, om minder afhankelijk te worden van de technologie van Intel.

Microsoft heeft zowel de middelen als de flexibiliteit om de komende kwartalen een doorbraak te maken in de computerchipndustrie. Met dit nieuwe initiatief zal het bedrijf waarschijnlijk de rest van het jaar zijn aandeelhouderswaarde verder vergroten.

Nvidia 

Koerswinst dit jaar: ongeveer 6%

Dividendrendement: 0,1%

Met een marktkapitalisatie van ongeveer 343 miljard dollar is dit in Californië gevestigde bedrijf een van de grootste computerchipondernemingen ter wereld. Het richt zich op personal computer graphics, grafische verwerkingseenheden (GPU) en kunstmatige intelligentie. Nvidia boekte in het vierde kwartaal een recordomzet van 5 miljard dollar. Dat was een toename van 61% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Vanwege de volatiliteit van de sector en de stijgende rente op schatkistpapier zijn winstnemingen op de korte termijn waarschijnlijk, helemaal na een koerswinst van 116% in het afgelopen jaar. Investorplace raadt buy & hold-beleggers aan in te stappen zodra de koers zich richting de 500 dollar per aandeel beweegt. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC)

Koerswinst dit jaar: ongeveer 12%

Dividendrendement: 1,4%

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is 's werelds grootste chipproducent. De onderneming staat hoog aangeschreven om zijn halfgeleiderprocestechnologie en bedient momenteel meer dan 500 klanten wereldwijd.

Het bedrijf is een dominante speler aan de productiekant van de sector. In het afgelopen jaar is het aandeel TSM met bijna 160% gestegen. Een goed aandeel om te kopen op de dip, met name vanwege het aanhoudende wereldwijde tekort aan computerchips.

Texas Instruments 

Koerswinst dit jaar: ongeveer 19%

Dividendrendement: 2,1%

Dit Texaanse bedrijf zicht zich op analoge computerchips en hoogwaardige processoren. Met 14 productiesites wereldwijd levert de computerchipdivisie 80.000 producten voor meer dan 100.000 klanten, die vooral afkomstig zijn uit de consumentenelektronica, de auto-industrie en de industriële markt.

In het afgelopen jaar is het aandeel met meer dan 85% gestegen. Investorplace raadt langetermijnbeleggers aan in te stappen bij een koers van rond de 180 dollar of lager. 

Hyundai Motor Company 

Winst dit jaar: ongeveer 12%

Dividendrendement: 2,9%

De schaarste aan computerchips heeft veel autofabrikanten in de problemen gebracht. Het in Zuid-Korea gevestigde Hyundai, dat in 1967 werd opgericht, is een toonaangevende autofabrikant die een belang heeft van 34% in Kia Motors.

In de afgelopen maanden heeft het bedrijf, tot grote vreugde van beleggers, groot ingezet op de productie van elektrisch aangedreven auto’s. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een omzetgroei van 14-15%. Het aandeel- yundai heeft beleggers in het afgelopen jaar een rendement opgeleverd van 129%. Ondanks de koersstijging is de waardering niet buitensporig hoog, aldus Investorplace. Koop op de dip. 

Kulicke & Soffa Industries 

Koerswinst dit jaar: ongeveer 75%

Dividendrendement: 1,1%

Het in Singapore gevestigde Kulicke & Soffa Industries levert oplossingen voor halfgeleiders, LED's en elektronische assemblage voor een groot aantal industrieën. Het genereert het grootste deel van zijn omzet in de regio Azië-Pacific.

Hoewel het steeds moeilijker wordt om ondergewaardeerde groeiaandelen in de computechipsector te vinden, verwacht Investorplace dat dit bedrijf nog vele kwartalen aandeelhouderswaarde zal creëren. Een koersdaling naar 45 dollar per aandeel biedt een mooie gelegenheid om het te kopen. Optimistische nieuwsberichten over de halfgeleidersector zullen het aandeel waarschijnlijk een extra impuls geven.

Zie ook: 5 semiconductoraandelen om te kopen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.