ASML blijft nog even op chipfeestje

Door Belegger.nl op 14 april 2021 14:20 | Views: 11.583

ASML blijft nog even op chipfeestje

De wereld kampt met een tekort aan chips en dat blijft nog wel even zo. ASML kan daar als chipmachinefabrikant zeker van profiteren, maar ondertussen is de waardering van het aandeel ook behoorlijk ver opgelopen. Wat te doen?

"Het wereldwijde nijpende chiptekort is de afgelopen weken alleen maar groter geworden, maar het opvoeren van de productiecapaciteit in deze sector is niet een paar weken gepiept", zo weet Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk. 

Grote jongens gaan miljarden investeren

De grote jongens in de sector – waaronder TSMC, Intel en Samsung – gaan de komende jaren hun investeringen fors verhogen, waarbij de tientallen miljarden om de oren vliegen. En ze zijn allemaal klant van ASML.

"De vraag naar chips trekt over de hele breedte aan; niet alleen voor high tech-toepassingen als 5G-smartphones en High Performance Computing maar ook uit de industrie en automotive neemt de vraag rap toe."

Lichtjaren voor op concurrentie

Wat ook rap toeneemt, is de koers van het aandeel. Volgens Weeteling gaat het er bij een waardering als deze, een k/w van meer dan 40, vooral om of het bedrijf zijn marktpositie kan behouden en of de sterke groei over een langere periode aanhoudt. 

"Over het eerste maken we ons bij ASML geen zorgen, want het bedrijf heeft een ijzersterke marktpositie en loopt met EUV en High N/A, de doorontwikkeling van EUV, lichtjaren voor op de concurrentie."

Zeer cyclische eindmarkten

Een inschatting van de continuïteit van de groei is lastiger te maken, zegt hij. "Dit komt vooral doordat de eindmarkten waar ASML voor produceert zeer cyclisch zijn."

"Een melt-upscenario in de ontwikkelde markten is nog altijd iets om rekening mee te houden. Als het eenmaal draait, kan het hard gaan. Zo’n heftige correctie zal ook ASML niet zonder kleerscheuren doorkomen. Zo ver is het nog niet, dus een dergelijk scenario wegen we maar beperkt mee. Toch is de steile groeilijn van dit jaar doortrekken naar 2022 en 2023 wat voorbarig."

Chipfeestje 

Voorlopig blijft ASML dus nog wel even gast op het chipfeestje, zo mogen we concluderen uit de woorden van Weeteling. "Maar vanuit fundamenteel oogpunt is de verwachte groei echter volledig ingeprijsd. Het is geen verkeerd idee om alvast bereid te zijn op een tijd waarin chipaandelen wat minder gewild zijn."

Lees verder: 'ASML lichtjaren voor op concurrentie'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.