7 veelbelovende aandelen in de farma- en zorgsector

Door Belegger.nl op 28 april 2021 09:00 | Views: 12.117

7 veelbelovende aandelen in de farma- en zorgsector

De uitgaven aan zorgkosten nemen wereldwijd fors toe; niet alleen door de coronapandemie, maar ook als gevolg van de vergrijzing en de oplopende levensverwachting. Dat is gunstig voor bedrijven in de zorgsector, maar welke zijn nu het best gepositioneerd?

De VS besteedt ruwweg 18% van het bruto nationaal product aan gezondheidszorg. Nederland blijft daar met 10% wat bij achter, maar ook hier worden tientallen miljarden euro's per jaar in de zorg gepompt.

De zorgsector is heel breed: het gaat niet alleen om grote farmaceutische bedrijven, maar ook om kleine biotechbedrijven, fabrikanten van zorgapparatuur, bedrijven die zich richten op preventie of zorg op afstand, zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

Het is lastig om uit het enorme aanbod aan bedrijven de juiste aandelen te selecteren. InvestorPlace selecteerde zeven bedrijven die volgens de website een goed perspectief hebben voor de lange termijn, beschikken over een brede portfolio, veel interessante geneesmiddelen in de pijplijn hebben en goed zijn gepositioneerd voor het moment dat de economie na de coronapandemie weer open gaat.

Merck

Merk ontwikkelt toonaangevende behandelingen tegen kanker en infectieziekten. Een van de paradepaardjes is Keytruda, een medicijn dat het immuunsysteem van de patiënt inzet om kanker te bestrijden. Ook is het bedrijf actief in geneesmiddelen voor dieren.

Merck zag de omzet in het vierde kwartaal met 5% op jaarbasis stijgen naar 12,5 miljoen dollar. Over heel 2020 nam de omzet toe met 2% naar 48 miljard dollar. De farmaceut verwacht dat dit cijfer dit jaar zal doorstijgen naar 51,8 tot 53,8 miljard dollar.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een veelbelovende pijplijn met diverse medicijnen en vaccins tegen kanker, HIV, pneumokokken en Covid-19.

Merck koopt eigen aandelen in en staat daarnaast bekend om zijn betrouwbare dividend. Het huidige dividendrendement van 3,4% is aantrekkelijk. Het is bovendien een van de aandelen waar beurslegende Warren Buffett nu flink op inzet.

BioNTech

Het in het Duitse Mainz gevestigde BioNTech richt zich vooral op immunotherapie tegen kanker en vaccins tegen infectieziekten. Maar we kennen het bedrijf vooral van het eerste coronavaccin ter wereld, dat het samen met de Amerikaanse farmareus Pfizer heeft ontwikkeld. Inmiddels zijn er meer dan 200 miljoen vaccins geleverd aan meer dan 65 landen.

Lees ook: CEO Pfizer: Jaarlijks vaccineren tegen corona

Dat heeft BioNTech bepaald geen windeieren gelegd. In het vierde kwartaal van 2020 explodeerde de omzet naar 345 miljoen euro, tegen 28 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2020 verviervoudigde de omzet van 109 miljoen euro naar 482 miljoen euro.

Ook slaagde het bedrijf erin uit de rode cijfers te komen. BioNTech rapporteerde over 2020 een nettowinst van 15 miljoen euro, terwijl het een jaar eerder nog aankeek tegen een verlies van 179 miljoen euro.

BioNTech ging naar de beurs in oktober 2019, tegen een openingskoers van 16,50 dollar. Inmiddels is de koers ruim tien keer over de kop gegaan. Toch ziet InvestorPlace nog steeds potentie in het aandeel. De website adviseert om in te stappen als de koers richting 160 dollar is gezakt.

Gilead Sciences

Gilead Sciences is bij Belgische en Nederlandse beleggers vooral bekend als samenwerkingspartner van Galapagos.

Het Amerikaanse concern ontwikkelt therapieën tegen HIV, kanker en hepatitis B en C. Maar Gilead heeft net als BioNTech een belangrijke rol gespeeld in de coronapandemie. Dit is te danken aan virusremmer remdsivir, dat is ingezet als medicijn tegen Covid-19 voor patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen.

Mede dankzij dit medicijn (met de merknaam Veklury) is de omzet in het vierde kwartaal van 2020 met 26% gestegen naar 7,3 miljard dollar. Voor heel 2021 lopen de verwachtingen voor de omzet uiteen van 23,7 tot 25,1 miljard dollar, tegen 24,4 miljard dollar vorig jaar.

Topman Daniel O'Day heeft vooral hoge verwachtingen van Trodelvy, waarmee mogelijk verschillende vormen van kanker behandeld kunnen worden. Wel is het octrooi van twee HIV-remmers in de VS verlopen, waardoor concurrenten kunnen toeslaan. Dit heeft al tot enige koersdruk geleid.

Desondanks spreekt InvestorPlace van een gevarieerde en robuuste pijplijn, een sterke cashflow en een aantrekkelijk dividendrendement.

Regeneron Pharmaceuticals

Regeneron richt zich op medicijnen tegen oogziekten, allergieën, ontstekingsziekten, kanker, hart- en vaatziekten, pijnklachten, infectieziekten, stofwisselingsziekten en enkele zeldzame aandoeningen. Ook heeft het bedrijf een corona-behandeling ontwikkeld, die onder andere is toegediend aan de Amerikaanse president Donald Trump.

De omzet van het biotechbedrijf uit New York steeg in het laatste kwartaal met 30% naar 2,42 miljard dollar. Desondanks is het aandeel in de afgelopen twaalf maanden nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dat biedt kansen voor beleggers die in het bedrijf geloven.

Quest Diagnostics

Quest Diagnostics is geen traditioneel farmaceutisch bedrijf. Het verzorgt laboratoriumtests, die inmiddels door ongeveer de helft van de ziekenhuizen in de Verenigde Staten worden gebruikt.

Quest verwacht dat de omzet in de eerste jaarhelft zal uitkomen tussen de 4,85 en 5,15 miljard dollar. Vorig jaar was dat nog 3,65 miljard dollar. Het bedrijf heeft meer dan 1 miljard dollar in kas.

De koers van het aandeel steeg afgelopen jaar met 24%. Momenteel staat er circa 132 dollar op de borden. Mocht het aandeel terugzakken naar 125 dollar, dan zou het zich volgens InvestorPlace goed lenen voor buy-and-hold-beleggers.

Teladoc Health

Teladoc ontwikkelt diensten om zorg op afstand te kunnen leveren, via bijvoorbeeld een mobiele telefoon of videoverbinding. Denk bijvoorbeeld aan een virtueel consult bij de huisarts.

Gezondheidszorg op afstand was al een trend, maar de coronapandemie heeft deze versneld, omdat artsen risicopatiënten en coronapatiënten buiten de spreekkamer wilden houden.

Dat heeft geleid tot een groeiversnelling voor het bedrijf. De omzet schoot in het vierde kwartaal met maar liefst 145% op jaarbasis omhoog naar 383 miljoen euro. Wel leed het bedrijf in dat kwartaal nog een nettoverlies van 394 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 19 miljoen euro.

Beleggers hebben onlangs besloten om wat winst te nemen, waarschijnlijk omdat ze vrezen dat het aantal fysieke consulten na de uitrol van coronavaccins waarschijnlijk weer zal toenemen. Maar volgens InvestorPlace zal de digitaliseringstrend van afgelopen jaren blijven.

Het aandeel noteert nu circa 190 dollar. Een koersval naar 175 dollar biedt volgens de Amerikaanse website een mooi instapmoment.

Vanda Pharmaceuticals

Het laatste aandeel in het rijtje, Vanda Pharmaceuticals, is bij het grote publiek wat minder bekend. Dit biotechaandeel is een stuk kleiner dan de rest. Vanda ontwikkelt therapieën voor diverse ziekten, waaronder een verstoord slaapritme, slaapproblemen en schizofrenie. Het concern verwacht binnenkort de resultaten te publiceren van een fase-3 studie van een medicijn tegen een maagziekte.

De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis met 11% naar 67,7 miljard dollar, terwijl de winst met maar liefst 94% toename tot 8,2 miljoen dollar.

Een nadeel is wel dat de koers afgelopen jaar al fors (met 42%) is opgelopen, naar 17 dollar. InvestorPlace adviseert beleggers om in actie te komen als het aandeel terugzakt naar 15 dollar.

Check ook: 7 Blue Chip-aandelen voor dit decennium

Reacties

3 Posts
george1980
0
Acacia Pharma word het Pharma aandeel van 2021 . Twee goedgekeurde producten in de VS en de verkopen zijn reeds opgestart , Twee middelen die dringend nodig zijn na covid Pandemie om de achtergelopen operaties en behandelingen in te lopen . Een licht sedatie middel ideaal voor bronchoscopie ( longonderzoek ) en een product tegen misselijkheid na de verdoving .
Waar iedereen last van heeft .
Huidige koers is 2,35 en koersdoelen zijn 7,5 / 8 / en 12 .


MrFoxx
0
quote:

De Zwarte Kat schreef op 28 april 2021 10:57:


en wat dacht je van pharming uit leiden


Hahaha pharming uit Leiden.
Waar haal je het lef vandaan, echt waar.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.