In deze segmenten liggen nog kansen volgens T. Rowe Price

Door Belegger.nl op 14 mei 2021 08:05 | Views: 10.870

In deze segmenten liggen nog kansen volgens T. Rowe Price

Hoewel de afgelopen dagen de beurzen aardig wat tegenwind hadden, zijn de waarderingen nog altijd hoog. De vraag hoe is hoe duurzaam de huidige rally zal zijn.

Dat hangt volgens John D. Linehan, Portfolio Manager U.S. Large Cap Equity Income Strategy bij T. Rowe Price, af van de vraag in hoeverre de pandemie beteugeld kan worden.

De Amerikaanse economie kan fors gaan groeien, dankzij de bemoedigende vooruitgang met de vaccinaties, flinke fiscale stimulering door de Amerikaanse overheid en de plannen om in de VS fors in de infrastructuur te gaan investeren. 

Maar dat hebben de aandelenmarkten ook door; afgelopen maand bereikten de bredere Amerikaanse indices hun hoogste stand ooit. Linehan denkt daarom dat we de komende kwartalen met enigszins gematigde rendementen rekening moeten houden. 

Dat wil niet zeggen dat er geen kansen te vinden zijn. De expert wijst vier segmenten aan waarvan hij denkt dat ze nog voldoende potentieel bieden. 

1. Dividendaandelen 

Lineham meent dat dividenduitkerende waardeaandelen – een groep die jaren achterbleef maar in het eerste kwartaal weer op gang kwam – het goed kunnen doen in een omgeving waarin de bredere markt matig presteert. Beleggers gaan dan namelijk op zoek naar aandelen waarvan het rendement een rentecomponent bevat. 

Hij erkent dat stijgende rentes en inflatiedruk het toekomstige dividend kunnen uithollen, maar wijst er op dat de rente voorlopig nog historisch laag blijft en dat de keuze voor cyclische bedrijven deze tegenwind kan compenseren.

2. Energie en financials

Zowel de energie- als de financiële sector hadden vorig jaar te lijden onder lagere waarderingen. Hun winsten kwamen onder druk kwamen te staan door de pandemie-gedreven disrupties. 

Linehan meent dat deze extreme ontwrichting aangaf hoe ernstig financials uit de gratie waren geraakt na een langdurige periode van matige economische groei en lage rente. 

In de energiesector waren de gedrukte waarderingen te wijten aan bekende oorzaken: bezorgdheid over dalende olie- en gasprijzen en de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Hij is fan omdat de huidige waarderingen volgens hem geen afspiegeling zijn van het potentieel in de oliesector. “Onze voorkeur gaat uit naar kwaliteitsbedrijven met sterke balansen en kundig management."

3. Banken

Linehan heeft banken in de portefeuille waarvan hij denkt dat hun kostenbesparingen en bepaalde bedrijfsspecifieke drivers aandeelhouderswaarde kunnen creëren, ongeacht de richting van de rente en de vraag naar leningen. Sommige banken kunnen dividend verhogen of meer aandelen inkopen als ze kapitaal vrijmaken dat was gereserveerd voor kredietverliezen. 

4. Nutsbedrijven

Maar ook buiten het cyclische segment van de markt zijn er sectoren die aantrekkelijk zijn, stelt de expert. Zo is de nutssector achtergebleven door de bezorgdheid over de stijgende rente. Veel nutsbedrijven bieden een aantrekkelijk dividendrendement, en sommigen zijn goed in staat hun tarieven te verhogen dankzij forse investeringen in de energietransitie en pogingen het systeem weerbaarder te maken voor de toekomst.

Lees meer: Deze 4 sectoren kunnen óók profiteren van enonomisch herstel 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.