Buffetts Berkshire Hathaway: aantrekkelijk aandeel?

Door Belegger.nl op 20 mei 2021 13:15 | Views: 11.832

Buffetts Berkshire Hathaway: aantrekkelijk aandeel?

Vrijwel iedere belegger kent Warren Buffett wel, een van de meest succesvolle investeerders aller tijden. Zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft een trackrecord waar je u tegen zegt, maar is het nog verstandig om in te stappen?

IEX-analist Niels Koerts zocht het uit en legde het aandeel langs de meetlat

Koerts beoordeelt investeringsmaatschappijen op tien punten, maar die wegen niet allemaal even zwaar mee. De belangrijkste zijn het trackrecord, de kwaliteit en de spreiding van de beleggingen en de korting ten opzichte van de intrinsieke waarde (lees in deze special meer over hoe hij tot de beoordeling van holdings komt). 

Berkshire Hathaway

Terug naar Berkshire Hathaway: dat groeide de afgelopen 55 jaar uit van een klein textielbedrijf tot een beursgenoteerde onderneming ter waarde van 655 miljard dollar. Het conglomeraat bezit een groot aantal bedrijven in uiteenlopende businesses, van financials tot transport- en energiebedrijven. Ook heeft het minderheidsbelangen in bijvoorbeeld Coca Cola en Apple.

Er zijn twee beursnoteringen. Allereerst de A-aandelen met een beurskoers van 430.720 dollar. Omdat het voor de gewone belegger tegen die prijs onmogelijk is om een aandeel te kopen, zijn er ook B-aandelen uitgegeven. Berkshire Hathaway B kent een koers van 286,22 dollar.

Lees verder: De beleggingsregels van Warren Buffett

Trackrecord: Met vlag en wimpel

We weten allemaal dat resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst betekenen, maar ze geven wel veel informatie. Koerts: "Wij zijn van mening dat investeringsmaatschappijen die hebben bewezen het over een langere periode beter te doen dan de benchmark, een grotere kans maken om dit de komende jaren ook te doen."

Op dit vlak slaagt Berkshire met vlag en wimpel, stelt de analist. "Wie dertig jaar geleden 100 dollar in de investeringsmaatschappij stak, krijgt hier nu ruim 5.000 dollar voor terug. Dit impliceert een jaarlijks rendement van ruim 21%. Ter vergelijking: de MSCI USA Index moet het doen met een jaarlijkse plus van 16%, wat overigens ook niet onaardig is."

Kwaliteit beleggingen: focus op sterke marktposities

Dat Berkshire Hathaway vooral belegt in bedrijven met een sterke marktpositie blijkt uit de aandelenportefeuille. Apple heeft een toonaangevende positie op het gebied van smartphones, Bank of America beschikt over een zeer sterke zakenbank, Coca Cola is een Dividend Aristocrat en Amazon domineert de e-commercemarkt. 

Er zit ook een misser in de portefeuille, dat is Kraft Heinz. Koerts: "Het bedrijf, dat in 2017 nog probeerde om Unilever over te nemen, heeft door de toenemende concurrentie problemen om te groeien en is sinds de koerspiek in 2017 gehalveerd."

Spreiding: goed

Voor iedere belegger, en ook voor investeringsmaatschappijen, is het belangrijk om niet te veel op één paard te wedden. 

"De drie belangrijkste posities - Apple, Bank of America en American Express - zijn goed voor 25% van de totale waarde van de investeringsmaatschappij. Een grove schatting is dat Railroad, Berkshire Energy en de verzekeringsmaatschappijen een aandeel van hebben van zo'n 40%. Het overige deel bestaat uit cash en de kleine beursgenoteerde belangen. Al met al kunnen we concluderen dat Berkshire Hathaway zijn geld goed heeft gespreid."

Korting ten opzichte van intrinsieke waarde: fair geprijsd

De boekwaarde van Berskshire Hathaway per 31 maart 2021 bedraagt 456,2 miljard dollar, terwijl de beurswaarde in diezelfde periode uitkwam op 588,2 miljard dollar. Dit impliceert een price to book-ratio van 1,3: de beurswaarde is hoger dan de boekwaarde.

"Daarmee is het aandeel niet per se duur, want Rail Road (vrachtvervoer via treinen), de verzekeringsmaatschappijen en Berkshire Energy zijn niet beursgenoteerd. Deze activiteiten zouden bij een beursgang vermoedelijk een hogere waardering krijgen, waardoor een premie ten opzichte van de intrinsieke waarde logisch is."

"De price to book-ratio bedroeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld 1,4, waarmee Berkshire Hathaway nu zelfs een tikje goedkoper is dan gewoonlijk. Dat valt te begrijpen, want de kans is groot dat de belastingen voor bedrijven volgend jaar omhoog gaan. Dit wordt nu door de markt ingeprijsd. Al met al is de investeringsmaatschappij fair geprijsd."

Transparantie kan beter, nooit dividend

Daarentegen laat Berskhire volgens Koerts echter punten liggen wat betreft de transparantie. "Het bedrijf geeft weinig informatie over zijn participaties en de netto intrinsieke waarde van het aandeel is voor een beginnende belegger in de kwartaalupdate lastig te vinden."

Ook het feit dat de holding geen dividend uitkeert en dat - als het aan Buffett ligt - ook nooit zal doen, helpt niet mee. Alle plussen en minnen meegewogen concludeert Koerts dat Berkshire Hathaway goed scoort, maar geen koopje is. 

Zie ook: 10 hoogtepunten uit de Buffet & Munger-show

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.