Walmart, Amazon en Apple bovenaan Fortune 500-lijst

Door Redactie op 4 juni 2021 08:10 | Views: 5.495

Walmart, Amazon en Apple bovenaan Fortune 500-lijst

Het Amerikaanse magazine Fortune heeft deze week zijn lijst van 500 grootste bedrijven in de VS gepubliceerd. De Fortune 500 kijkt daarbij naar de omzet van bedrijven en niet naar de beurswaarde.

In de lijst komen zowel beursgenoteerde als particuliere bedrijven voor. De top 3 bestaat uit Walmart, Amazon en Apple. De top 10 is als volgt samengesteld: 

1. Walmart

2. Amazon 

3. Apple 

4. CVS Health

5. UnitedHealth Group 

6. Berkshire Hathaway

7. McKesson

8. AmerisourceBergen

9. Alphabet 

10. ExxonMobil

Walmart al jaren op 1

Dat het detailhandelsbedrijf Walmart de koppositie inneemt, is niet zo vreemd. Het bedrijf staat al negen jaar op nummer 1 en haalde afgelopen jaar bijna een half biljoen aan omzet binnen. 2020 was bovendien goed jaar vanwege de sterk opgelopen online-verkopen en de stabiele verkoop van voedsel in supermarkten. 

Voor e-commercereus Amazon, dat voor het tweede jaar op de tweede positie staat, geldt natuurlijk helemaal dat corona en de lockdowns het bedrijf in de kaart speelden. De omzet steeg in 2020 met maar liefst 38% naar 386 miljard dollar.

Apple meest winstgevend

Apple tenslotte, hoeft niet teleurgesteld te zijn over de derde plaats. De omzet was met 275 miljard dollar weliswaar niet zo extreem hoog als bij de andere twee, maar daar staat tegenover dat Apple wel het meest winstgevende bedrijf is van de VS en misschien wel van de wereld.

Dat is ook de reden dat Apple de hoogste beurswaarde heeft, ver boven de biljoen dollar. Regelmatig wordt zelfs met de 2 biljoen dollar-grens geflirt.

ExxonMobil tuimelt van plek 3 naar 10

Aan de andere kant van het spectrum staat olieconcern ExxonMobil, dat kelderde van nummer 3 naar nummer 10. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het stilvallen van de economie in 2020, waardoor er veel minder vraag was naar olie en gas.

2020 slechtste jaar sinds Grote Depressie

Alles bij elkaar geeft de Fortune 500 een goed inkijkje in hoe lastig bedrijven het hadden in 2020. Exxon Mobile was geen uitzondering. Zo sloten 108 bedrijven uit de lijst het jaar af met een verlies van in totaal 224 miljard dollar.

2020 is daarmee het slechtste jaar sinds de Grote Depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Dat bedrijven het lastig hadden, blijkt ook uit de  'drempel' om in de lijst te kunnen komen. Deze daalde met 5% tot een omzet van 5,4 miljard.

Bekijk ook: De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven in 2035

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.