Zonnig vooruitzicht voor tweede helft 2021

Door Lucia Rodenburg op 9 juni 2021 16:00 | Views: 10.934

Zonnig vooruitzicht voor tweede helft 2021

De vooruitzichten voor de tweede helft van 2021 stemmen hoopvol, zo mogen we uit de woorden van Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij J.P. Morgan Asset Management, opmaken. Tijdens de digitale Mid Year Outlook van de Amerikaanse vermogensbeheerder legt hij uit wat we kunnen verwachten voor de economie en aandelen.

Eerst schetst hij de economische situatie. "Als ik mijn virologenpet op mag zetten: we zien een versnelling van de vaccinatiecampagne wereldwijd, inclusief Europa en Nederland. Alweer 7 miljoen Nederlanders hebben tenminste één prik gekregen en 20% is volledig gevaccineerd. De cijfers in België zijn vergelijkbaar. Het is hoopgevend dat de vaccins ook werkzaam lijken te zijn tegen de verschillende nieuwe varianten die opduiken."

Booming time voor wereldeconomie

"Dat is gunstig in economisch opzicht, want we zien dat het opheffen van de restricties echt een behoorlijke boost geeft aan de economische activiteit, veel meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is echt booming time voor de wereldwijde economie nu. Dat staat eigenlijk niet ter discussie."

"Bijna overal ter wereld staan de PMI (Purchase Managers Index)-cijfers op het hoogste niveau in jaren. PMI-cijfers zijn heel interessant omdat die vooruit kijken. Het geeft de tendens voor de komende maanden weer. Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van boven de 6%. Dat is al decennia niet vertoond, voor zulke cijfers moeten we echt terug naar de naoorlogse periode. De VS groeit uiteraard het hardst, maar Europa volgt met ongeveer een kwartaal vertraging."

Bedrijven investeren en consumenten laten geld rollen

Dit komt deels door de flinke stimuleringen door overheden, maar, zoals Juvyns het omschrijft, ‘de echte groei zal moeten komen uit de private sector’. 

"Bedrijven investeren nu in een ongekend tempo. Aan krediet is geen gebrek en het herstel van de vraag post-Covid is supersterk. We kunnen, dankzij onze bankafdeling in de VS, zien wat dat betekent voor de consumentbestedingen. Het geld op de betaalrekeningen daalt snel, dus de Amerikanen zijn volop aan het uitgeven. Dat is iets dat in de komende weken en maanden ook in Europa zal volgen."

Goed nieuws dus voor de tweede helft van 2021 en ook voor daarna, concludeert de expert. "De komende twee à drie jaar voorzien we geen recessie. Dat is, zeker voor beleggers, een belangrijk signaal."

Inflatie: tijdelijk of niet?

Dan hét discussiepunt van dit moment: inflatie. Zal die nu tijdelijk zijn of niet? Juvyns: "Er is veel debat hierover, ook tussen mijn collega Nicholas Deblauwe en mij. Toen wij de voorbereiding van deze outlook deden, waren we het er niet over eens en ik denk dat dat terecht is."

"We verhogen onze inflatieverwachting iets, maar we neigen er naar te zeggen dat we geen structureel hogere inflatie verwachten. In het derde of vierde kwartaal zouden we in Duitsland wel een inflatie van 4% kunnen gaan zien, voor Europa als geheel denk ik dat we ruim boven de 2% zullen uitkomen. We gaan er vanuit dat de inflatie in 2022 weer gaat afnemen."

Aandelen blijven aantrekkelijk

Het vooruitzicht voor aandelen blijft gunstig, hoewel we wel rekening moeten houden met een rotatie als gevolg van de oplopende rente. Gezien de waarderingen van de aandelenmarkten, met de stijging van vorig jaar en dit jaar, is de vraag of de rente nu echt een bedreiging is voor aandelen. 

In onderstaande grafiek ziet u de tienjaarsrente op de horizontale as en de aandelenmarkten op de verticale as. "De linkerhoek is de perfecte omgeving; de rente stijgt en aandelen stijgen mee. Dat is het geval als de rente ongeveer onder de 3,6% blijft. Onze prognose voor dit jaar is 2% in de VS, en volgend jaar toch nog altijd onder de 3%. Het is dus niet zo dat we nu in de gevarenzone terechtkomen.”

Priced for perfection

Op dit moment noteert de S&P 500 op ongeveer 22 keer de verwachte winst. "Priced for perfection, kunnen we zeggen. Vaak krijg ik de vraag: zit al het goede nieuws niet al in de koersen verwerkt? Grotendeels wel, maar een deel ook nog niet, omdat veel economische cijfers maar blijven verrassen. Ook de winstcijfers blijven sterk."

Lees verder: ABN Amro: Ook in tweede helft 2021 voorkeur voor aandelen

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.