Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Door Belegger.nl op 11 juni 2021 07:15 | Views: 24.157

Slim winst nemen op de beurs: 6 tips

Bij veel beleggers ligt de aandacht vooral bij het kopen van aandelen. Maar heeft u ook al eens nagedacht over wat de juiste exitstrategie is? Die is net zo belangrijk voor een goed rendement. 

Verkopen is natuurlijk niet het eerste waar u aan denkt als u ergens in belegt. Doorgaans koopt u een aandeel omdat u in het bedrijf gelooft.

Toch is het verstandig om ook na te denken over een verkoopstrategie. Want op het verkeerde moment uitstappen kan het rendement behoorlijk drukken. Michael Sincere, columnist van de Amerikaanse beleggingssite MarketWatch, gaf onlangs zes tips voor een succesvolle verkoopstrategie.

1. Koop laat en verkoop vroeg

De kunst van beleggen is laag instappen en hoog uitstappen. Tot zover de theorie. In de praktijk is niets zo lastig als de markt goed timen. Niemand beschikt over een glazen bol en de markt kan behoorlijk grillig zijn.

Sincere raadt daarom aan om alle pogingen te staken om het juiste omslagpunt te vinden en te accepteren dat u soms wat rendement misloopt door net voor de top wat winsten veilig te stellen, in ruil voor een lager risico. Hij brengt een bekende uitspraak in herinnering van de legendarische Amerikaansse belegger Bernard Baruch. Op de vraag wat het geheim was van zijn succes, antwoordde hij: 'Ik koop altijd te laat en verkoop te vroeg.' 

Probeer dus niet elke euro uit uw belegging te persen, maar wees tevreden met een mooie koerswinst. Deze strategie vereist wel dat u uw emoties in toom houdt. Vooral angst en hebzucht zijn slechte raadgevers.

Lees verder: Beleggingstips van Steve Forbes

2. Hanteer koersdoelen of percentages

Een beproefde methode om te bepalen wanneer het tijd is om afscheid te nemen van een aandeel, is door een koersdoel te hanteren: een prijsniveau of een procentuele daling.

Bij een aandeel dat u voor 25 euro heeft gekocht, kunt u bijvoorbeeld met uzelf afspreken om uit te stappen bij een koers van 28 euro of een koersstijging van 10%. Zo voorkomt u dat u uit hebzucht te lang blijft zitten.

Sincere adviseert om niet een willekeurig koersdoel te hanteren, maar dit wel te onderbouwen, door te kijken hoe het bedrijf presteert en hoe de koers zich ontwikkelt. Een handig hulpmiddel bij het vaststellen van een koersdoel zijn analyses van anlisten; bijvoorbeeld van de IEX Beleggersdesk.

3. Verkoop winnaars stapsgewijs...

Een andere slimme strategie is winnaars in d portefeuille niet direct volledig te verkopen, maar winsten in etappes af te romen. Stel u heeft 50 aandelen gekocht voor 25 euro per stuk. Stijgt de koers naar 27 euro, dan kunt u er tien verkopen. Gaat de koers nog verder omhoog, dan verkoopt u opnieuw een pluk aandelen, enzovoort. Niet is erger winsten te zien verdampen omdat u het geld niet op tijd van de tafel heeft gehaald.

Houd wel de kosten in de gaten. Stapsgewijs in- en uitstappen kan behoorlijk in de papieren lopen bij een broker die hoge transactiekosten in rekening brengt.

4. ... maar bleeders in één keer

Sincere noemt wel één uitzondering op de bovenstaande tactiek. Bij echte bleeders is het beter in één klap uw verlies te nemen. Is een aandeel met een goede reden afgedaald naar de kelder, dan heeft het volgens hem weinig zin om te hopen op een wonder. Hij adviseert om de realiteit onder ogen te zien, zodat een klein verlies niet uitmondt in een groot verlies.

Stel dus een bodemprijs of maximale koersdaling vast en neem afscheid als die grens is bereikt. Het motto van Sincere is dan dan ook: verkoop winnaars langzaam, maar verkoop verliezers snel.

5. Houd uw portefeuille regelmatig tegen het licht

Door ontwikkelingen op de financiële markten kunnen bepaalde beleggingen flink in waarde stijgen, terwijl andere achterblijven. Hierdoor kan de balans die u ooit aangebracht in de portefeuille verstoord raken. Sommige aandelen krijgen door koersstijgingen een onevenredig zware weging, waardoor u teveel risico loopt als u niet ingrijpt.

Het is daarom verstandig om periodiek - bijvoorbeeld eenmaal per jaar - de portefeuille onder de loep te nemen en te kijken of deze nog matcht met uw visie en het risico dat u kunt en wilt lopen. Ook om die reden is het slim om zo nu en dan wat winst af te romen en de opbrengst te herbeleggen in andere aandelen.

Ook bij heftige bewegingen op de beurs is het slim om even te kijken hoe de vlag erbij hangt en waar nodig in te grijpen.

6. Stel een plan op... en houd daaraan vast

Een van de grootste valkuilen van beleggers is handelen uit emotie, zoals hebzucht of angst. Maak daarom een beleggingsplan, met heldere instructies wanneer u tot verkoop overgaat. En houd hier consequent aan vast. Zo voorkomt u dat u in uw emotie besluiten neemt die haaks staan op uw beleggingsfilosofie.

Zie ook: 5 tips voor (beginnende) beleggers

Reacties

11 Posts
Duym
0
Allemaal praat voor de vaak.
"De markt beloont gedisciplineerde beleggers met een langetermijnvisie. Dat is een goede leidraad, ongeacht of er een neergang in het verschiet ligt of niet."
Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard.
Het enige waarmee ik het met de Belegger eens ben: 'Een van de grootste valkuilen van beleggers is handelen uit emotie, zoals hebzucht of angst.' Precies daarom onderschrijf ik wat Nordics bij Vanguard zegt. En nog dit: hebzucht mag als belegger, maar wie angst kent als belegger is als iemand met hoogtevrees die een berg beklimt. Hij zal vlugger vallen of een misstap begaan dan iemand zonder hoogtevrees.
joheirba
0
Punt 3. 10 aandelen verkopen met een winst van 2 euro, wie verdient daaraan ? Beetje iets te doorzichtig toch ?
TheBeginner
0
Grotendeels akkoord met Duym - beleggers hebben LT visie.
Dus, punt 1, 2 en 3 van het artikel : da's speculeren ; niet beleggen - doe uw huiswerk
Voor punt 4 valt wel iets te zeggen ... als het sentimente echt tegenzit .. stap er ff volledig uit.
Voor punt 5 : diversifier (basis van elke belegger)
Voor punt 6 : Angst is altijd slecht raadgever ; blijf rationeel - elke bokser heeft een plan tot hij klappen op zijn gezicht krijgt ...
Aruwimi
0
quote:

TheBeginner schreef op 11 juni 2021 16:50:


Grotendeels akkoord met Duym - beleggers hebben LT visie.


Terwijl ik de reacties van Duym en TheBeginner begrijp ben ik er niet mee akkoord.

Ook een LT belegger kan die tips hanteren. Het bepalen van het koersdoel [tip 2] kan je ook LT doen gebaseerd op een gedegen analyse van omzetgroei, winstmarge, rentabiliteit, boekwaarde, cashflow en schulden (en dus niet obv analisten die je de facto moet wantrouwen). Wanneer dat koersdoel dan gehaald is en de LT belegger ziet niet echt een bijkomende verklaring hiervoor dan kan ie stapsgewijs [tip 3] beginnen te verkopen. Een goede belegger gaat ook geregeld in retrospectie [tip 5] om te bepalen of zijn/haar analyse wel nog goed is en of het koersdoel niet moet aangepast worden.
hadigeel
0
Wie verdient er het meest met alle verkopen? juist de bank.
Mijn strategie is; Weten wat je koopt, geduld hebben, eens mijn inzet als winst is behaald verkoop ik de helft van dat aandeel , sowieso ,en dan heb ik geen stress of hoogtevrees. Ik ben dan best tevreden met het behaalde en ze kunnen dan rustig verder boeren. Het vrijgekomen geld opnieuw in een geloofwaardig bestudeerd aandeel terug beleggen en zo krijg je een prachtige portefeuille.
hadigeel
2
nog een tip: geloof niet teveel al die analisten. meestal ben je al te laat om in te gaan bij hun advies. maak zelf je studie en als beginner zou ik de holdings aanbevelen - veilig op lange termijn, goed gespreid, veeeeel goedkoper dan elk voorgestelde fonds van een bank waar hoge beheerskosten gevraagd worden.
Yourt
1
quote:

hadigeel schreef op 11 juni 2021 19:28:


Wie verdient er het meest met alle verkopen? juist de bank.
Mijn strategie is; Weten wat je koopt, geduld hebben, eens mijn inzet als winst is behaald verkoop ik de helft van dat aandeel , sowieso ,en dan heb ik geen stress of hoogtevrees. Ik ben dan best tevreden met het behaalde en ze kunnen dan rustig verder boeren. Het vrijgekomen geld opnieuw in een geloofwaardig bestudeerd aandeel terug beleggen en zo krijg je een prachtige portefeuille.

'k weet niet hé... maar waarom de helft van de kip met de gouden eieren verkopen, Ofwel legt ze niet meer, en dan mag ze er uit. Maar zolang ze nog legt of kan leggen... houden toch. Voorbeelden zat die op x tijd eerst maal 2, dan maal 4, tot maal 10 en meer gingen, op LT.
Ik had mijn ASML al een tijd geleden half moeten verkopen... gelukkig niet gedaan. :)
Duym
0
[quote alias=Aruwimi id=13498730 date=202106111751]
[Wanneer dat koersdoel dan gehaald is en de LT belegger ziet niet echt een bijkomende verklaring hiervoor dan kan ie stapsgewijs [tip 3] beginnen te verkopen. ]

Stapgewijs verkopen? Dat is zoals iemand hier zegt: waarom de kip met de gouden eieren slachten? Ze legt of ze legt niet meer; het is houden of verkopen.
Jassie
0
Stapsgewijs verkopen is niet ineens de potentiële kip met de gouden eieren verkopen. Werkt vaak goed en zakt de koers voldoende, dan weer bijkopen. Succes Aruwimi.
GuyL
1
ik koop aandelen voor minstens 10j en echt goede aandelen zijn voor mijn kinderen bv NIO dat ik gekocht heb in november 2019 aan 1,87 dollar !!! dat noemen ze geld verdienen allez als ge er verschillende duizenden van hebt toch
Aruwimi
0
quote:

Duym schreef op 12 juni 2021 10:13:


[quote alias=Aruwimi id=13498730 date=202106111751]
[Wanneer dat koersdoel dan gehaald is en de LT belegger ziet niet echt een bijkomende verklaring hiervoor dan kan ie stapsgewijs [tip 3] beginnen te verkopen. ]

Stapgewijs verkopen? Dat is zoals iemand hier zegt: waarom de kip met de gouden eieren slachten? Ze legt of ze legt niet meer; het is houden of verkopen.


Het probleem is dat je niet weet of je kip nog gaat leggen of niet meer. Als je er zeker van was dan kan je natuurlijk de goede kippen houden en de slechte de nek omwringen. Maar je weet dat niet.
11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.