De beurzen noteren bijna dagelijks all-time highs en de 'angstindex' VIX staat op 'kalm'. Maar in sommige uithoeken van de optiemarkt is te zien dat beleggers banger zijn voor een scherpe terugval dan ze in maanden zijn geweest.
De CBOE Volatility Index (VIX), bekend als de angstmeter van Wall Street, is teruggekeerd naar zijn post-pandemische dieptepunten.
Beleggers hebben dus op de korte termijn wel vertrouwen in de aandelenmarkt, maar andere, minder voor de hand liggende maatstaven knipperen rood, wat wijst op zorgen dat een grote daling aanstaande kan zijn, meldt Reuters.
De kosten van hedgen
Een van de manieren om naar de markt te kijken, is vaststellen wat bescherming kost. Hoe duur is het om portefeuilles in te dekken tegen een scherpe daling van de S&P 500, vergeleken met strategieën die zouden profiteren van een grote winst (bijvoorbeeld opties)? En daar blijkt iets opmerkelijks aan de hand.
Een putoptie die de portefeuille indekt tegen een daling van de S&P 500 in augustus met 10% is ongeveer 35 keer zo duur als een calloptie die zou profiteren van een stijging van 10%. Op het hoogtepunt van de paniek op de aandelenmarkt in maart 2020 was die putoptie maar 11 keer zo duur als de calloptie opwaarts, aldus Amy Wu Silverman, aandelenderivatenstrateeg bij RBC Capital Markets.
En ook een vergelijkbare maat, de Nations TailDex (die vergelijkt de kosten van indekken tegen een daling van drie standaardafwijkingen met hoe duur het is om te profiteren van een even grote stijging), is hoger dan die de afgelopen vijf jaar ongeveer 90% van de tijd is geweest.
Professionals nemen minder risico
Een dergelijk contrast tussen de VIX en andere maatstaven "komt niet zo vaak voor", aldus Randy Frederick, vice-president handel en derivaten bij Charles Schwab.
Een van de verklaringen is dat institutionele beleggers - die zich volgens Frederick eerder indekken tegen een grote marktdaling - hun neerwaartse risico's beschermen, terwijl particuliere beleggers blijven hopen dat de markt zal stijgen.
Indekken is verstandig
Joe Tigay, portefeuillebeheerder bij Equity Armor Investments, gelooft dat de gemengde signalen van de markt over volatiliteit betekenen dat beleggers bij het eerste teken van problemen kunnen vluchten. Hij vindt dat de markt niet zo goed is afgedekt als zou moeten.
Sommige beleggers staan op scherp omdat ze de economische gevolgen vrezen van de verspreiding van de Delta-coronavirusvariant. Daarbij maken ze zich zorgen over hoe de Federal Reserve zal reageren op inflatie- en economische groeigegevens. Daarom is het verstandig om ingedekt te zijn tegen een daling van de aandelenkoersen met 5% tot 10%, volgens Arnim Holzer, strateeg bij EAB Investment Group.
Golfbeweging
De ongewoon lange periode van kalme handel is voor velen op zichzelf al een verontrustend teken.
Sinds de Tweede Wereldoorlog is de S&P 500-index gemiddeld om de 178 kalenderdagen minstens 5% gedaald, volgens Sam Stovall, beleggingsstrateeg bij CFRA. De huidige bull market is al 292 dagen aan de gang. Dat is de langste periode sinds januari 2018, toen een opmars van 715 dagen werd gevolgd door een daling van 10,8% voor de S&P 500.
Ook seizoensfactoren spelen een rol. De periode van half juli tot en met oktober is traditioneel de zwakste tijd van het jaar voor aandelen, aldus Jeffrey Hirsch, redacteur van de Stock Trader's Almanac.
"Amerikaanse aandelen zijn ongelooflijk veerkrachtig geweest," zei Chris Murphy, Co-Head of Derivatives Strategy bij Susquehanna Investment Group in een recente brief aan beleggers. "Maar met een seizoensgebonden zwakke periode in aantocht en torenhoge winstverwachtingen, is het de moeite waard om de macro-economische ontwikkelingen in de gaten te houden en - liefst - voor te zijn."
Andere indicatoren
S&P 500 Shiller CAPE-ratio: 38 (dotcom-bubbel: 44)
In het boek Irrational Exuberance introduceerde Yale-econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller een koers/winstverhouding voor de S&P 500-index die het gemiddelde neemt van de voor inflatie gecorrigeerde winsten van de voorbije tien jaar. Daarmee elimineerde hij cyclische schommelingen.
Hoewel de indicator minder steil is dan in de periode voorafgaand aan de crash van 2000, staat de huidige Shiller-koers/winstratio wel op de hoogste stand in twee decennia.
Buffett-indicator: 233% (dotcom-bubbel: 159%)
De verhouding tussen de totale waarde van de Amerikaanse aandelenmarkt en het jaarlijkse bruto binnenlands product in de VS is al jaren een van de favoriete waarderingsmethodes van Warren Buffett, de meest succesvolle belegger ter wereld.
De Buffett-indicator geeft beleggers in feite een referentiepunt voor de huidige prijzen, net als bijvoorbeeld de koers/winstverhouding van de S&P 500. "Als de ratio de 200% nadert - zoals in 1999 en een deel van 2000 - dan speel je met vuur", waarschuwde Buffett.
Put/callratio: 0,49 (neutraal)
De put/callratio meet het wekelijkse volume aan putopties, die worden gekocht wanneer beleggers denken dat aandelen zullen dalen, gedeeld door het volume aan callopties, contracten die worden gekocht door optimistische speculanten die gokken op een stijging.
Helaas zijn kopers van opties notoir slechte beleggers: volgens de CBOE verliest zo'n 90% van de kopers van opties geld. Daarom wordt de put/callratio gezien als een tegendraadse indicator.
Lees ook: Deze 3 regels beschermen u tegen een volgende beurscrash
Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Bomen groeien niet tot in de hemel! Als er geen 4 de golf komt (maar die is intussen zich al aan het ontwikkelen) dan zal het tweede semester van 21 volatiel maar positief verlopen. DE uitdaging zal 2022 zijn.
Ik hoop dat de economie kapot gaat en dat risk on mensen massaal naar de klote gaan