Spaar je arm

Door Martine Hafkamp op 13 september 2021 08:00 | Views: 9.775

Spaar je arm

Nogal wat aandelen lijken geprijsd voor een jarenlange bovengemiddelde groei. Dat biedt ruimte voor teleurstellingen. Nu het virus in een nieuwe variant overal de kop opsteekt en de autoriteiten weer reageren met (gedeeltelijke) lockdowns, kan een groeiafname zeker niet uitgesloten worden. Daar komt de vrees voor inflatie nog bij.

Hoe tijdelijk is tijdelijk?

Dat de inflatie opeens flink toeneemt is niet vreemd. De vergelijkingsbasis van vorig jaar was zo laag dat een beetje prijsherstel al snel tot de nodige inflatie leidt. Volgens de centrale banken (en de consensus in de markt) niet bijzonder. Het is gewoon een tijdelijke mismatch tussen vraag en aanbod. De grote vraag is echter; hoe tijdelijk blijkt tijdelijk?

Vrachtvervoer is enorm veel duurder geworden, metalen zijn duurder, olie liep op in prijs en ook andere brandstoffen als steenkool en gas dragen bij aan een algemeen hoger prijspeil. 

Stagflatie

Een combinatie van afnemende groei en oplopende inflatie zou zelfs tot de gevreesde stagflatie kunnen leiden. Voor de financiële markten een dodelijke combinatie. Althans, zo wordt gevreesd. Centrale banken en overheden kunnen immers de groei niet op grote schaal blijven stimuleren wanneer de inflatie ver boven het gewenste niveau uitkomt. Dat zou desastreus voor de huidige rally op de beurzen kunnen zijn. 

De krachten die jarenlang aan een lage inflatie hebben bijgedragen zijn echter nog steeds aanwezig. Aan de globalisering komt niet zo maar een einde, hoewel China de rest van de wereld wel een handje lijkt te helpen. Hoe ver dat proces wordt doorgezet valt nog te bezien.

Een verdere deglobalisering lijkt vooral verliezers op te leveren. De vergrijzing is een vaststaand feit. Deze heeft zeker bijgedragen aan het huidige wereldwijde overschot aan spaargeld en de lage rente. En de digitalisering? Die gaat gewoon door. Sterker, die zal alleen maar versnellen om de, eventueel, gestegen kosten te kunnen beteugelen. 

Nieuwe fase

Het ziet er naar uit dat de beurzen een nieuwe fase ingaan. De periode van het snelle herstel na een crisis wordt verlaten. Hoe dit zal aflopen is van zoveel verschillende factoren afhankelijk dat de uitkomst onvoorspelbaar is. Om deze onzekerheid te bestrijden zouden beleggers kunnen besluiten hun beleggingen te verkopen. Maar dan? De rente kan best iets stijgen, maar dan nog is deze historisch laag. Alternatieven voor aandelen (en vastgoed) blijven oninteressant. 

Het tegenovergestelde, vol gas de onzekere toekomst ingaan, is gewaagd, en ook niet echt aan te raden. Een tussenweg; goed gespreid, over verschillende assets, verschillende sectoren, verschillende valuta, belegd zijn en blijven lijkt het beste devies.

Kies voor marktleiders

Mocht de inflatie daadwerkelijk structureel blijken dan gaat de voorkeur uit naar beleggingen in marktleiders. Die hebben pricing power en kunnen de gestegen kosten gemakkelijker doorberekenen aan de klant. Bij minder grote of sterke spelers zullen stijgende kosten leiden tot winsterosie.

Dan zijn met name de grote technologiefondsen toch weer een uitkomst. Dat zijn immers (bijna) monopolisten. Een prijsverhoging lijkt niet direct een probleem. Bovendien beschikken zij over sterke kasposities.

Wat is hoog?

Een ander punt is de veelgehoorde opmerking dat de markten momenteel hoog staan. Sommige aandelen zijn inderdaad behoorlijk prijzig. Beleggers die last hebben van hoogtevrees moeten echter beseffen dat indices gemiddelden zijn en lang niet altijd de onderliggende lading dekken.

De verschillen tussen de individuele aandelen in een index kunnen erg groot zijn. Een index is geen ondeelbare eenheid, maar een gemiddelde van een aantal totaal verschillende aandelen. Dat gemiddelde zegt weinig over de onderliggende realiteit. 

Hoe hoog indices ook staan, er blijven altijd interessante beleggingsmogelijkheden. Bovendien is ‘hoog’ een buitengewoon aan tijd gebonden begrip. Staan beurzen nu hoog? Misschien. Maar met de huidige  negatieve reële rente zijn obligaties nog veel duurder. Daar weet je zeker dat je geld gaat verliezen.

Snel arm sparen

En cash is momenteel zeker geen king. Je kunt je tegen de huidige negatieve reële rentes en met oplopende prijzen snel arm sparen. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier.

Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan.

Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Maan Arkenbosch
0
Solliciteert de E.U. en E.C.B. naar STAGFLATIE?
Het lijkt er op dat de hoge inflatie niet tijdelijk is.
Grondstof leveranciers willen een compensatie voor het jarenlang drukpersen van de Centrale Banken.
Ondertussen lijken de loonstijgingen maar marginaal en zeker de pensioenen.
Om de omzetten op peil te houden is voor veel bedrijven marge verkrappen noodzakelijk, vooral als de concurrentie toeneemt.
Wordt geen marge verkrappen door het bedrijfsleven geaccepteerd, of stijgen investeringen in automatisering en robotisering sterk, dan ligt omzet verlies of winsterosie voor de hand.
Dat kan ongetwijfeld tot oplopen van de werkeloosheid of verdere erosie van loon inkomsten leiden.
Door verhoging belastingen (klimaat/energie en vergrijzing) en sociale lasten (bijstand en zorg) zou indirect werkeloosheid en consumptie verlaging en ontsparing kunnen toenemen.
Eerst een recessie en dan.....
Solliciteert de E.U. en E.C.B. naar STAGFLATIE?
Maan Arkenbosch
0
Is het Chinese Evergrande het nieuwe Lehman Brothers?
Lehman Brothers was tot aan zijn faillissement in september 2008 een Amerikaanse financiële dienstverlener, welke de trigger was voor de beurskrach van 2008/2009..
Evergrande, gevestigd is Chenzhen kelderde 11 procent tot het laagste niveau in zes jaar.
Het bedrijf raakte dit jaar al bijna 80 procent aan beurswaarde kwijt vanwege de dreiging van wanbetaling
Het concern kampt met een gigantische schuldenberg van €.260 miljard en zit in een vicieuze cirkel, waarin het niet genoeg geld heeft om zijn projecten te voltooien en ook geen opbrengsten weet te genereren uit verkopen.
China Evergrande New Energy Vehicle en Evergrande Property Services, de onderdelen die het bedrijf probeert te verkopen, verloren 22 en 10 procent.
Evergrande, heeft veel andere ondernemingen, waaronder 200 dochterondernemingen, welke ook niet goed renderen.
Voorts heeft het concern in 280 steden bouwprojecten, waarvan de bouw stil ligt, omdat onderaannemers niet betaald worden.
Het concern probeert zijn schulden te verminderen door grondstukken en half afgebouwde projecten te slijten.
Ondanks dat woningen met 26% verlaagd werden, teneinde liquiditeiten te genereren, werden ook 26% minder woningen verkocht.
Tenslotte zijn veel aanbetalingen van huizenkopers, van nog te bouwen woningen, als sneeuw voor de zon, verdwenen.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid Evergrande, gaat redden, aangezien zij in het verleden gewaarschuwd heeft voor door veel te hoge schulden gefinancierde activa.
Mocht Evergrande omvallen dan zal dat waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de hele Chinese vastgoedmarkt en ook de financiële economie buiten China.
Kan dat invloed hebben op onze economie en vooral de Nederlandse bouwwereld en hun aandeel in de economie?
Mogelijk hebben veel sterke kostenstijging componenten, zoals de sterke huizenprijzen en gedeelte energie stijgingen, zorg en belastingen welke niet in het CBS mandje zitten ter berekening van de inflatie.
Dus het CBS inflatie cijfer is gemanipuleerd en de gevoelsinflatie van de bevolking ligt hoger.
Dat kan invloed hebben, gelet, op de chaos van de Chinese bouwmarkt.
De E.U./ECB jaagt de inflatie via verhevigde drukpersen steeds hoger op, zodat de koopkracht €.steeds lager wordt en de huizenprijzen steeds hoger.
Het einde van het verhaal is, dat de enorme schuldenberg, welke niet meer terug betaald kan worden, doorgestreept wordt al dan niet via een enorme inflatie.
Wat voor invloed heeft dat op de hypotheken markt?
Kijk de geschiedenis maar na...
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Koersen meer

AEX 860,34 -5,02 -0,58% 12:53
AMX 922,64 -3,96 -0,43% 12:53
ASCX 1.182,43 -7,40 -0,62% 12:38
BEL 20 3.815,70 -10,88 -0,28% 12:53
Germany40^ 17.705,70 -131,70 -0,74% 12:53
US30^ 37.601,15 -412,31 -1,08% 12:53
US500^ 4.984,96 -64,29 -1,27% 12:53
Nasd100^ 17.268,70 -280,10 -1,60% 12:45
Japan225^ 37.350,98 -650,73 -1,71% 12:53
WTI 81,63 -0,45 -0,55% 12:53
Brent 86,57 -0,42 -0,48% 12:52
EUR/USD 1,0651 +0,0007 +0,07% 12:53
BTC/USD 64.735,81 +1.148,04 +1,81% 12:52
Gold spot 2.382,97 +3,60 +0,15% 12:53
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Stijgers & Dalers

Stijgers Laatst +/- % tijd
Heineken 89,680 +1,680 +1,91% 12:36
UNILEVER PLC 44,570 +0,340 +0,77% 12:35
DSM FIRMENICH AG 103,350 +0,600 +0,58% 12:35
Dalers Laatst +/- % tijd
ADYEN NV 1.403,600 -39,000 -2,70% 12:36
ASMI 534,000 -10,800 -1,98% 12:36
Aegon 5,478 -0,108 -1,93% 12:35