4 beleggingskansen in blockchain

Door Redactie op 14 september 2021 08:40 | Views: 8.517

4 beleggingskansen in blockchain

Blockchain-technologie is een van de grote innovaties in de financiële sector. Het is ontwrichtend en veelbelovend. Het moet fraude tegengaan, en snelle en veilige transacties mogelijk maken. De geavanceerde cryptografie moet bescherming bieden tegen hackers.

Waar liggen de kansen en bedreigingen van deze technologie, vraagt Paulina Likos zich af op USNews.

Blockchain kent veel financiële toepassingen. Naarmate ons wereldwijde financiële systeem meer onderling verbonden raakt, doen beleggers er goed aan zich te verdiepen in blockchain en te kijken hoe ze ervan kunnen profiteren.

Wat is blockchain?

Blockchain is een digitaal register van transacties die worden bijgehouden in een gedecentraliseerd netwerk. Het is een gedistribueerd grootboek, een bijna niet te hacken register van transacties en eigendommen.

De blockchain bestaat uit afzonderlijke datablokken die elk een record met informatie bevatten, in chronologische volgorde aan elkaar gekoppeld. Deze links kunnen niet worden gewijzigd. Dat maakt het netwerk erg betrouwbaar.

Blockchain helpt om de kosten van transacties te verlagen en ze efficiënter en sneller te maken. De technologie biedt veel toepassingsmogelijkheden, vooral in de financiële dienstverlening. Blockchain ligt ook aan de basis van cryptovaluta’s zoals bitcoin.

Voordelen van blockchain

De blockchaintechnologie heeft de potentie om de financiële-dienstensector transparanter, minder fraudegevoelig en goedkoper voor de consument te maken.

Transparantie
De activiteiten worden uitgevoerd op een openbaar grootboek. Deze transparantie kan inefficiënties - zoals fraude - sneller aan het licht brengen, wat het risico voor financiële instellingen kan verminderen.

Veiligheid
Internet is een paradijs voor oplichters. Blockchaintechnologie verkleint de kansen voor digitale fraudeurs. Betalingen en overboekingen op de blockchain zijn sneller en beter traceerbaar dan bij traditioneel bankieren.

Ben Samaroo van WonderFi denkt dat een combinatie van blockchaintechnologie en machine learning risico's met een hoge mate van precisie kan monitoren en beheren.

Financiële bedrijven die grote hoeveelheden data gebruiken kunnen met blockchain de data-integriteit versterken. Het gedistribueerde karakter van het blockchain-netwerk voorkomt falen en verhoogt de veerkracht ervan, stelt Marie Tatibouet van Gate Technology.

Lage kosten
Blockchain biedt consumenten de kans om te profiteren van lagere kosten voor traditionele financiële diensten. Naarmate fintech een grotere rol speelt in het wereldwijde financiële systeem, zal de relatie met blockchain onvermijdelijk sterker worden.

Financiële diensten worden geautomatiseerd, met lagere kosten tot gevolg. Dat geeft de blockchain-spelers een concurrentievoordeel, waardoor zij een groter marktaandeel kunnen veroveren, zegt Samaroo. Dit komt uiteindelijk ten goede aan de gewone belegger die kosten wil besparen en toegang wil tot deze nieuwe vorm van financiële dienstverlening.

Bedreigingen voor blockchain

Likos ziet één groot risico. Traditionele financiële instellingen verdienen aan transactiekosten, die door de blockchain-technologie onder druk komen te staan of zelfs geëlimineerd kunnen worden. Consumenten zijn voor geldtransacties nu nog afhankelijk van banken of derde partijen. Met blockchain zijn deze partijen te omzeilen. Dat bedreigt de traditionele inkomsten van banken en de infrastructuur die zij hebben opgebouwd.

Bovendien gaat blockchain-innovatie zo snel dat de regelgeving achterblijft. Bestaande regelgeving vormt een belangrijk obstakel voor de adoptie van blockchain. Beleidsmakers geven voorrang aan bestaande gevestigde exploitanten boven disruptors, zegt Tatibouet.

Toezichthouders zijn bezig met het bepalen van de voor- en nadelen van blockchain-technologie om te kijken of deze geschikt is voor financiële instellingen en wat de gevolgen ervan zijn voor bedrijven en consumenten. Deze starheid verstikt de innovatie, stelt Tatibouet. Maar er is verandering op komst, nu de voordelen van deze technologie duidelijker worden.

Beleggingskansen in blockchain

Beleggers die blootstelling zoeken aan blockchain kunnen dat op een paar manieren doen.

Eén manier is om te beleggen in bedrijven die blockchaintechnologie toepassen. Financiële bedrijven of technologiebedrijven die blockchain als een disruptieve technologie omarmen en zich erin specialiseren, kunnen hun diensten aan klanten verkopen, zegt Shohfi. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is International Business Machines (IBM) dat zich richt op de ontwikkeling van blockchaintechnologieën. IBM levert diensten voor bedrijven om blockchain te integreren.

Een andere benadering is beleggen in aandelen met een blootstelling aan cryptovaluta’s. MicroStrategy is een softwarebedrijf dat meer dan 105.000 bitcoins bezit, een portefeuille die wordt gewaardeerd op meer dan 5 miljard dollar.

Square is een ander bedrijf dat investeert in bitcoin en sterk gelooft in het blockchain-netwerk. Het betaaldienstenbedrijf kondigde onlangs aan dat het een financieel platform gaat lanceren dat focust op bitcoin-toepassingen.

De beurskoers van MicroStrategy is tot nu toe met zo’n 80% gestegen en die van Square met 23%. De S&P500 staat op een jaarrendement van 20%. Door in deze beursgenoteerde bedrijven te beleggen, belegt u in blockchain zonder directe blootstelling aan de volatiliteit en het speculatieve karakter van cryptocurrencies.

Nog een optie is beleggen via een exchange-traded fund. Amplify Transformational Data Sharing ETF biedt beleggers blootstelling aan bedrijven die kunnen profiteren van de ontwikkeling van blockchaintechnologie. Sinds de oprichting van het fonds in 2018 bedraagt het rendement 150%.

Lees ook: Deze S&P 500-bedrijven hebben de grootste blootstelling aan bitcoin

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.