'Inflatie is het grote gevaar, niet de deltavariant'

Door Belegger.nl op 15 september 2021 11:40 | Views: 14.345

'Inflatie is het grote gevaar, niet de deltavariant'

Veel beleggers denken dat de deltavariant de wereldwijde economische groei zal afremmen, maar volgens Irene Goh, Hoofd Multi Asset Solutions Azië Pacific bij Aberdeen Standard Investments, is dat onterecht. Inflatie is grootste gevaar, stelt zij. 

“Beleggers kijken met een bang hart naar de macro-economische cijfers. Die kunnen namelijk op een omslag in de groei duiden. Daarbij zien ze vooral gevaren in de verspreiding van de deltavariant. De Amerikaanse banen- en werkloosheidscijfers worden in dat licht gezien.”

Maar Goh ziet het anders. "Een veel groter risico voor de markten is dat de inflatiedruk niet voorbij gaat. Een aanhoudende inflatie zorgt voor hogere kosten en dat drukt de bedrijfsresultaten. Centrale banken worden gedwongen de rente te verhogen en dat is ook geen goed nieuws voor de aandelenmarkten."

In te hoog tempo verhogen

Wat ook nog mogelijk is, is dat de centrale banken te laat op inflatie reageren. "Dan gaan ze de rente in een te hoog tempo verhogen, met een flinke aandelencorrectie tot gevolg."

Hebben we dan helemaal niets te vrezen van de deltavariant? Of wellicht andere varianten? Goh: "Wereldwijd zijn vaccinproducenten druk bezig met onderzoek naar verbetering van hun producten, zodat ze ook tegen nieuwe varianten goed werken. Wij hebben er vertrouwen dat dat inderdaad het geval zal zijn."

'Tijdelijke inflatie is onzin'

Martin Crum, analist bij IEX, sluit zich hier gedeeltelijk bij aan. "We zijn geen virusexperts, het is lastig te zeggen hoe het gaat verlopen met de deltavariant. Wellicht komt er nog wel een besmettelijker variant in de toekomst. Daar kan ik me dus niet te veel over uit laten."

"Ik heb wel vanaf het begin gezegd dat het idee dat deze inflatie transitory is, onzin is. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Het is als met dominostenen: het ene na het bedrijf is genoodzaakt om de prijzen te verhogen. En dan gaat het hard. Een voorbeeld; McDonald's is moet zijn hamburgerbakkers nu al 18 dollar per uur betalen. Dat zegt wel iets."

'Overheden hebben baat bij lage rente'

De centrale banken zullen toch op een gegeven moment weer moeten normaliseren wat betreft de rente? Crum: "In een normale wereld wel. Maar overheden hebben er bij baat bij dat de rente zo lang mogelijk laag blijft. Ze zijn namelijk met alle coronasteunpakketten enorme schuldenbergen aangegaan die anders niet meer te betalen zijn. Centrale banken verhogen de rente voorlopig niet, en dat verkopen ze door te zeggen dat de inflatie tijdelijk is."

Zie ook: Nog steeds is er een tekort aan alles - maar is dit een lichtpuntje?

Reacties

6 Posts
suske wiet
0
De goederen termijn markten en de banken drijven de prijzen op .
Vooral de banken willen hogere inflatie .
Daarom is er controle nodig van overheden .
bukroy
0
Beste nul-matrix,
Hoe sterf je van Inflatie?
Verhuis naar Turkije en dan weet je dat meteen.
Inflatie is daar nu 19.5% op jaarbasis.
Vraag daar aan je buren hoe ze de touwtjes nog aan elkaar kunnen knopen!
#NoMercyCV
beleggertje2020
0
Inflatie zorgt gewoon voor heftige stijgingen van de huizenprijzen doordat beleggers in hightech zich nu steenrijk rekenen en gewoon heel veel willen betalen voor een koophuis en de boel lekker wegkapen voor degenen die te goedkoop dat huis willen Zo simpel is het ha ha. Hun winsten gaan dadelijk gewoon naar mij bij verkoop van een eigen huis vrij op naam. Daarna hebben ze gekocht en kelderd ook hun aandeel zeer heftig. Nou, wie is dan de pisang . Niet ik he ha ha !
beleggertje2020
0
ECB en FED zwammen gewoon uit hun nek dat de inflatie wel weer terug zal lopen. De inflatie loopt gewoon verder en verder en nog verder op maand na maand zolang de steunprogramma's doorlopen. Mijn huis wordt zo i.p.v 4 ton Euro binnen de kortste keren wel een 7 Ton waard o.i.d pfffft
Maan Arkenbosch
0
Veel sterke kostenstijging componenten, zoals de sterke huizenprijzen en gedeelte energie stijgingen, zorg en belastingen zitten niet in het CBS mandje ter berekening van de inflatie. Dus het CBS inflatie cijfer is gemanipuleerd en de gevoelsinflatie van de bevolking ligt hoger. De E.U./ECB jaagt de inflatie via verhevigde drukpersen steeds hoger op, zodat de koopkracht €.steeds lager wordt. Het einde van het verhaal is, dat de enorme schuldenberg, welke niet meer terug betaald kan worden, doorgestreept wordt.Kijk de geschiedenis maar na...
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.