10 tips om uw pensioen te beschermen tegen inflatie

Door Jasperien van Weerdt op 17 september 2021 08:40 | Views: 7.952

10 tips om uw pensioen te beschermen tegen inflatie

Inflatie holt de waarde van uw vermogen uit. Hoe kunt u uw pensioenvermogen beschermen tegen prijsontwaarding? Een tiental tips.

Hoge inflatie is waarschijnlijk geen blijvend fenomeen, maar ook als het slechts tijdelijk is, kan de schade aan uw pensioenpot fors zijn. Het kan daarom geen kwaad om wat bescherming in te bouwen. 

1. Spaar meer dan nodig is

Als het goed is heeft u voor uzelf wel zo'n beetje in kaart gebracht wat er nodig is om later comfortabel te kunnen leven. Om het risico van een bovengemiddelde inflatie in te dammen, kunt u proberen om wat extra geld opzij te zetten, als buffer.

Hoe eerder hiermee begonnen wordt, hoe harder het vermogen kan groeien, vanwege het rente-op-rente-effect.

2. Kies voor dividendaandelen

Bij dividendaandelen snijdt het mes aan twee kanten. In de periode dat u pensioen opbouwt kun u ontvangen dividenden herbeleggen, waardoor uw vermogen versneld groeit. Gaat u met pensioen, dan kunnen aandelen van bedrijven die relatief veel dividend uitkeren zorgen voor stabiele inkomsten.

Dividendaristocraten verdienen uiteraard de voorkeur. Dit zijn bedrijven die minimaal tien jaar op rij hun winstuitkering hebben verhoogd. In de VS ligt de lat voor dit predicaat zelfs op 25 jaar. De jaarlijkse dividendverhogingen kunnen een extra hedge tegen inflatie zijn.

3. ... of aandelen van bedrijven die hun prijzen makkelijk kunnen verhogen

Aandelen leveren historisch gezien een bruto rendement op van zo'n 7% per jaar en daar kan de inflatie zelden tegenop. Vreest u een forse inflatie, probeer dan aandelen te selecteren van bedrijven die relatief goed in staat zijn om hun prijzen te verhogen als hun kosten toenemen.

Denk bijvoorbeeld aan aandelen van energiebedrijven, fabrikanten van essentiële levensmiddelen of grondstoffenleveranciers.

4. Beleg in grondstoffen

U kunt ook rechtstreeks beleggen in grondstoffen. Als de economie aantrekt en de inflatie oploopt, neemt vaak ook de vraag naar grondstoffen en energie toe.

De eenvoudigste manier om te speculeren op hogere grondstoffenprijzen is via ETF’s. Dit zijn indexfondsen die de prijsontwikkeling van een grondstof of een mandje van verschillende grondstoffen volgen.

5. Maak verschillende potjes

Normaal gesproken brengt u de beleggingsrisico's terug naarmate de pensioendatum in zicht komt: u bouwt uw beleggingen in aandelen af, ten gunste van obligaties. Het is namelijk riskant om met een korte beleggingshorizon volledig in aandelen belegd te zijn. Mocht de beurs vlak voor de pensioendatum crashen, dan is er geen tijd meer om de portefeuille te laten herstellen. Een fors deel van het vermogen overhevelen naar obligaties is wel zo verstandig.

Maar om inflatierisico's af te dekken is deze strategie wat minder handig. De Amerikaanse beleggingswebsite The Motley Fool adviseert om drie verschillende potjes te maken:

  • Een potje voor de korte termijn
    Dit is spaargeld waar u direct bij kunt in geval van nood. Hoe groot die pot moet zijn, hangt af van uw leeftijd. Heeft u nog minimaal tien jaar voor de boeg voor u met pensioen gaat, dan moet het voldoende zijn om een half jaar in levensonderhoud te kunnen voorzien. Gaat u bijna met pensioen of bent u al gepensioneerd, houd dan een termijn van twee jaar aan.

  • Een potje voor de middellange termijn
    Dit potje kan gevuld worden met degelijke obligaties (schuldpapier van stabiele landen en bedrijven met een hoge kredietwaardigheid), stabiele beleggingsfondsen en aandelen van degelijke multinationals. Ook dividendaristocraten horen hierbij.

  • Een potje voor de langere termijn
    Tot slot kunt u een deel van het vermogen reserveren voor offensieve beleggingen om zo het vermogen verder te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan groeiaandelen. Voor dit potje geldt een beleggingshorizon van circa tien jaar, zodat de beleggingen nog kunnen opkrabbelen na een eventuele beursdip.

6. Koop obligaties met hoge rente

Obligaties zijn vaak geen denderende keuze om vermogen te beschermen tegen inflatie, omdat de hoofdsom en de rente vastliggen. Maar er zijn obligaties met een hoger rendement.

Denk bijvoorbeeld aan high-yield obligaties: leningen van minder kredietwaardige landen of bedrijven. Deze bieden vaak bovengemiddeld veel rente, maar helaas is het risico hierbij ook hoger dat de schuld niet of onvolledig wordt terugbetaald groter.

7.... of rente die meebeweegt met de inflatie

Een andere optie zijn zogeheten inflation linked bonds: obligaties waarvan de rente meebeweegt met de inflatie. Echt rijk wordt u hier niet van, want de rente is momenteel historisch laag. Bovendien gaat het vaak om obligaties die extra gevoelig zijn voor renteschommelingen, vanwege de lange looptijd. Bedenk ook dat u risico loopt als inflatie onverhoopt omslaat in deflatie.

8. Beleg in goud

Een belegging die bij uitstek wordt beschouwd als waardevast is goud. Dat is niet voor niets: het wordt wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel en is zeldzaam. Nadeel is wel dat het enige rendement dat u hierop kunt halen eventuele verkoopwinst is. Want rente of dividend is er niet.

Bovendien kan de prijs behoorlijk schommelen. Deze hangt af van verschillende factoren, zoals de dollarkoers (waarin de goudprijs noteert), de rente, het sentiment op de beurs en politieke spanningen (veel mijnbouwbedrijven zitten in instabiele regio's).

U kunt overigens ook andere edelmetalen overwegen, zoals zilver.

9. Investeer in vastgoed

Grond is redelijk waardevast. En huren stijgen meestal automatisch mee met de prijzen, omdat ze veelal worden geïndexeerd. Dit zijn twee goede argumenten om een deel van de beleggingsportefeuille in te ruimen voor vastgoed als u verwacht dat de inflatie oploopt.

Bedenk wel dat aan vastgoed ook risico's kleven: waardedalingen, leegstand of wanbetaling tijdens een crisis. Het ene vastgoed is bovendien het andere niet. Zo gaat het crescendo bij logistiek vastgoed, maar hebben veel winkelvastgoedbedrijven een forse dreun gekregen tijdens de coronacrisis.

10. Koop een huis

Behalve deelnemen in een vastgoedfonds kunt u ook een directe investering doen, door een eigen woning te kopen.

De huizenprijzen zitten inmiddels acht jaar onafgebroken in de lift, vanwege de grote vraag, het achterblijvende aanbod en de lage hypotheekrente. Maar of dit zo blijft, valt niet met zekerheid te zeggen. De huizenmarkt kan ook instorten, zoals in de crisis van 2008 gebeurde.

Koopt u op de top, dan is er een risico dat u met een restschuld achterblijft als u uw huis verkoopt. Verder is het belangrijk om te weten dat uw vermogen letterlijk in stenen vastzit en er niet zomaar uitgehaald kan worden als dat nodig is. Zorg er dus voor dat u altijd een buffer hebt om eventuele tegenslagen te kunnen opvangen.

Lees ook de column van Martine Hafkamp: Beleg als een realist

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.