'Shell wordt nog niet door beleggers beloond'

Door Belegger.nl op 17 september 2021 13:10 | Views: 7.486

'Shell wordt nog niet door beleggers beloond'

Royal Dutch Shell maakt serieus werk van een schonere toekomst, maar lijkt hiervoor door beleggers nog niet helemaal beloond te worden. Dat kunnen we opmaken uit de woorden van Martin Crum van de IEX Beleggersdesk.

Het olieconcern haakt goed aan bij de energietransitie, stelt Crum. "Donderdag kondigde het de bouw aan van Europa’s grootste bioraffinaderij bij Rotterdam, de voormalige Pernis raffinaderij. En in Zuid-Amerika werd een minderheidsbelang in Raízen, een grote producent van biofuels uit suiker, naar de Braziliaanse beurs gebracht, een succesvolle IPO."

"Raízen produceert biofuels uit suiker, ethanol en bio-energie en verkocht afgelopen jaar zo'n 2,5 miljard liter ethanol aan de 7.300 Shell tankstations en ruim 4.000 zakelijke klanten."

Discount

Shell zit dus bepaald niet stil, vervolgt de analist, "maar dat is in de ontwikkeling van de beurskoers niet echt terug te vinden. Het aandeel noteert op hetzelfde niveau als ten tijde van de vorige update en dat is toch teleurstellend."

Vandaag riep JP Morgan Cazenove Shell uit tot meest aantrekkelijke Europese olie-aandeel, zo bleek uit een rapport van de zakenbank. De analisten zien een opwaarts potentieel van meer dan 40%. Iets te gortig, vindt Crum. "Een discount is gerechtvaardigd, maar hoe groot die dan precies moet zijn, is de vraag. Als de olieprijs richting de 100 dollar per vat beweegt, moet dat ook in de koers zichtbaar gaan worden."

Wel fraai dividendrendement

Hij blijft positief over het aandeel, mede door het fraaie dividendrendement, maar wijst wel op de stemming rondom fossiles en de risico’s die de energietransitie met zich mee brengen. 

Lees verder: 'Dividend Shell prima vergoeding voor het wachten'

Reacties

4 Posts
Turbo123
1
wat een borrelpraat-analyse: Ten eerste is biobrandstof niet schoon. Voor die suikerproductie is een enorme beslag van ruimte (natuur) nodig, ten tweede is dat maar een projectje op een groot geheel van fossiele activiteiten. 97,5 % van de investeringen van Shell gaan nog gewoon naar het oppompen van gas en olie. Hoezo maakt "Shell serieus werk van een schonere toekomst"?
FlashHenk
1
Ik ben bepaald niet overtuigd. De energietransitie gaat veel te traag omdat bedrijven niet bereid zijn grote risico's te nemen. Dat zie je bij Tata Steel, dat zie je bij Shell. Tata stelt dat er niet genoeg groene waterstof is voor een omschakeling in de staalproductie, Shell zegt dat er niet genoeg vraag is voor een grote investering in waterstof. Ze kijken allemaal naar elkaar, en vervolgens naar de overheid. En daarmee blijft het bij gerommel in de marge, een bioraffinaderijtje hier, een extra dividendje daar, een tenenkrommende reclame met de Shell directeur Nederland en Staatsbosmeneer Sylvo Thijssen. Wat een treurigheid. Ten eerste zijn die kapitaalsuitkeringen aan aandeelhouders volstrekt ongepast als de wereld enorme kapitaalsinvesteringen nodig heeft om over te schakelen naar schonere bronnen van energie. En ten tweede, een bio-raffinaderij? Serieus? Biobrandstoffen zorgen ook gewoon voor CO2 uitstoot hoor. Het zal de atmosfeer een rotzorg zijn wat voor BS-certificaat de PR afdeling erop heeft geplakt. Nee, doe mij maar Elon Musk. Die man heeft tenminste Cojonos. Is er geen megafabriek voor lithium-batterijen dan zet hij hem gewoon zelf weg.
Avanti073
0
Er zit weliswaar veel koerspotentieel in Shell maar dit komt er niet uit omdat grote institutionele beleggers afscheid nemen van het aandeel vanwege gewijzigd beleggingsbeleid.
Turbo123
0
quote:

Avanti073 schreef op 18 september 2021 18:24:


Er zit weliswaar veel koerspotentieel in Shell maar dit komt er niet uit omdat grote institutionele beleggers afscheid nemen van het aandeel vanwege gewijzigd beleggingsbeleid.


Dus is er geen koerspotentieel, want er zullen alleen maar meer grote beleggers afhaken de komende tijd, tenzij Shell echt werk maakt van de transitie, maar dat doen ze nog helemaal niet.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.