7 aandelen voor wie 100 dollar per vat ook nog wel ziet gebeuren

Door Belegger.nl op 4 oktober 2021 13:00 | Views: 13.516

7 aandelen voor wie 100 dollar per vat ook nog wel ziet gebeuren

De wereld staat op zijn kop. Beleggers zoeken daarin hun weg. Tegen veler verwachting in zijn olieaandelen momenteel kanshebbers. Contraire beleggers kunnen de sector overwegen, suggereert Bank of America.

Josh Enomoto bespreekt op InvestorPlace zeven aandelen die weliswaar een gok zijn, maar bedoeld voor beleggers die geloven in een verder stijgende olieprijs.

Aantrekkende vraag

Bank of America opperde de mogelijkheid dat de olieprijs de komende zes maanden stijgt tot 100 dollar per vat. Als het een koude winter wordt op het noordelijk halfrond, dan kan de vraag wel eens fors toenemen. Ook jaagt een robuust economisch herstel de vraag naar olie aan. Het aanbod ligt lager dan de vraag, waardoor voorraden zullen afnemen.

Mocht u olieaandelen overwegen, dan zijn dit er 7 die koopwaardig zijn.

  • Royal Dutch Shell
  • Exxon Mobil
  • ConocoPhillips
  • Devon Energy
  • Murphy USA
  • HollyFrontier
  • EnLink Midstream

Shell – de formule 1 onder de oliefondsen

Voor een brede horizon en internationale blootstelling bent u bij Shell aan het juiste adres. Het aandeel beweegt de laatste dagen opwaarts. Daarbij zijn fundamentele factoren in het spel, meent Enomoto. In Noord-Amerika zou een koudegolf op het noordelijk halfrond de vraag enorm kunnen doen toenemen. Op de Europese markt is ook meer vraag, en in Groot-Brittannië wordt benzine gehamsterd. Daarnaast heeft Shell een langlopend partnerschap met het Ferrari Formule 1 raceteam. De stijgende populariteit van de sport biedt voordelen voor Shell.

ExxonMobil – op achterstand, dus veel om in te halen

Sinds de piek in 2014 heeft ExxonMobil te maken met tegenwind. Denk aan de transitie van fossiel naar duurzaam, en het aandeel is nooit echt hersteld van de verwoestende crash van grondstoffen in het midden van het laatste decennium. Corona kwam op een bijzonder ongelukkig moment. De omzet viel vorig jaar met 11% terug. Het nettoverlies liep op tot 22,4 miljard dollar.

Er zijn ook bemoedigende signalen. In de eerste kwartalen van dit jaar boekte Exxon fraaie winsten. Mochten de omstandigheden gunstig uitvallen voor olieaandelen, dan is Exxon er een om te kopen.

ConocoPhillips – wereldwijd gespreid

ConocoPhillips is een Amerikaanse multinational die zich toelegt op de olie- en gasexploratie. Het aandeel is de laatste tijd flink in koers gestegen.

ConocoPhillips is aantrekkelijk door zijn brede portefeuille, met projecten in 48 staten en in Alaska. Maar het heeft ook uitgebreide belangen in Europa en in het Midden-Oosten, Afrika en elders. Het bedrijf heeft het relatief goed gedaan tijdens de pandemie.

Devon Energy – America First

Devon is een onafhankelijk olie- en gasbedrijf met onshore activiteiten in de Verenigde Staten. het leed net als alle andere oliebedrijven een fors verlies, maar het herstel ging sneller. Een bedrijf in de VS kent wellicht minder geopolitieke risico's dan sommige andere. Enomoto ziet Devon mede daarom als een alternatief voor een van de oliereuzen. Olie is olie, en als de wereldeconomie zwakker wordt zullen consumenten waarschijnlijk voor de goedkoopste optie gaan.

Murphy USA – duur tanken in een subsegment

Niet alle oliegerelateerde aandelen incasseerden dezelfde verliezen tijdens de pandemie. Murphy USA exploiteert benzinestations en bijbehorende winkels, vaak strategisch gelegen in de buurt van grote supermarkten.

Murphy heeft flink geprofiteerd van de unieke omstandigheden van het nieuwe normaal. Campers en binnenlandse reizen waren gewild. De enige kritische kanttekening is dat Murphy overgewaardeerd is. Kijkt u daar doorheen, dan biedt Murphy blootstelling aan een veerkrachtig subsegment.

HollyFrontier – onbekend maakt onbemind

Bij olieaandelen komen al snel een aantal bekende namen bovendrijven, zoals die hierboven. Maar aan de andere kant van het spectrum staan onafhankelijke bedrijven zoals HollyFrontier. Het is niet zo bekend, maar wel aantrekkelijk.

Waarom? HollyFrontier is onder meer gespecialiseerd in de productie en groothandelsverkoop van benzine, diesel en ethanolmengsels voor auto's, lichte vrachtwagens, vliegtuigen, treinen en zwaar materieel. Dat kan buitengewoon interessant worden in de komende tijd.

Beleggers die ervan overtuigd zijn dat de vliegtuigen weer vol zullen zitten, kunnen ook dit soort aandelen overwegen. Een groeiend aantal (zaken)reizen komt ook de brandstofdistributeurs ten goede.

EnLink Midstream – meme-aandeel in wording

Als laatste tipt Enomoto nog midstream-bedrijven. Die spelen een cruciale rol in de algemene energietoevoerketen en fungeren als tussenstation tussen de ruwe grondstoffen en de eindgebruikers. EnLink noteert momenteel net onder de 7 dollar en is in potentie een meme-aandeel. Het aandeel is in de afgelopen maand met bijna 24% in koers gestegen, en er zit meer in het vat, als de olieprijs ook echt naar 100 dollar gaat.

Fossiele brandstoffen houden het transport gaande, maar de consensus is wel dat elektrisch vervoer de toekomst heeft. Dat zou negatief zijn voor de olieaandelen. Maar ook de transitie naar elektrisch vervoer gaat langer duren dan mensen verwachten. Olie is niet zomaar uitgespeeld.

Lees ook: 'Shell heeft meeste potentie van alle oil majors'

Reacties

5 Posts
Ivel
0
Dergelijke bedrijven "een gok" noemen lijkt mij nogal disproportioneel gezien hun sterke balans. Precies alsof we spreken over fondsjes in de alternatieve energie die vooral luchtkastelen bouwen en veelal verlies draaien.
suske wiet
0
Ik geloof helemaal niet in 100 dollar .
Dit gaan ze niet laten gebeuren want dan snijden ze in eigen vingers als de economie stil valt .
Koop bier aandelen dat is beter dan olie .
Het verminderd de stres en het smeert ook prima .
LynnB
0
Voor mij ook deze : WisdomTree Brent Crude Oil 2x Daily Leveraged vorig jaar gekocht en nu 579 % winst. Ik kocht op het ogenblik dat men in het tv nieuws vertelde dat men bij de olie geld bij kreeg als je kocht. Dat was natuurlijk een totaal verkeerde voorstelling van de waarheid maar dat de olie toen op een dieptepunt zat was wel een waarheid als een koe. Dat de prijzen nog naar boven gaan, daar ben ik rotsvast van overtuigt. Het gebruik van olie zal nog tientallen jaren doorgaan. Misschien niet voor vervoer maar alle afgeleide producten daar zie ik nog niet meteen vervangers voor.
Daan 008
0

Total investeert nu al zeer zwaar in vergroening en het heeft de bedoeling om inkomsten uit olie sterk te gaan verminderen.
Om bovenstaande reden dacht ik dat Total in 2020, omzeggens als enige, nog een netto winst onder de streep had
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.