Spreid uw portefeuille met deze 7 Europese aandelen

Door Belegger.nl op 8 november 2021 09:10 | Views: 27.188

Spreid uw portefeuille met deze 7 Europese aandelen

Vanuit de VS ziet Investorplace aan deze kant van de Atlantische Oceaan een paar opwindende beleggingskansen om uw beleggingsportefeuille mee te verbreden. Dit keer is het niet 'America First'.

De goede resultaten over het derde kwartaal hebben de waarderingen voor Europese aandelen hoger gedreven. Maar kortetermijnresultaten zijn natuurlijk heel veranderlijk, en daarom is en blijft spreiding een belangrijke factor bij beleggen, schrijft de website. 

Beleggers houden van stabiliteit

Europese aandelen profiteren over het algemeen van politiek stabiele regeringen. Natuurlijk zijn er uitdagingen, maar de politieke stabiliteitsindex van Europese landen is per saldo veel stabieler dan de VS. Spreiding tussen de VS en Europa helpt ook tegen volatiliteit in eigen land.

Dit is het lijstje met de Europese namen. We beginnen natuurlijk met Hollands glorie:

  • ASML 
  • NXP Semiconductors
  • Air France-KLM
  • Volkswagen
  • LVMH 
  • L'Oréal 
  • Roche

ASML – vol profiteren van de vraag naar halfgeleiders

De coronapandemie zette Nederland meer op de kaart. De gevolgen van de crisis in de toeleveringsketen zijn voelbaar. Een van de meest getroffen sectoren is die van de halfgeleiders. Dat brengt ons bij ASML, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van fotolithografiemachines.

Door het tekort in de chipsector en de grote vraag, is ASML het afgelopen jaar sterk gestegen. Er valt iets voor te zeggen dat het aandeel technisch duur is. Maar nu het einde van de problemen met de toeleveringsketen nog niet in zicht is, vindt Enomoto ASML zonder meer een van de meest relevante Europese aandelen om te overwegen.

Neem daarbij wel mee dat het beleggingsadvies voor ASML van de IEX Beleggersdesk op Hold staat. Het bedrijf ontspringt zelf de dans ook niet als het gaat om tekorten in de aanvoerketen voor chipmachines.

NXP Semiconductors – meerijden met de autovraag

Nog een aandeel met een Nederlands tintje. NXP Semiconductors is gespecialiseerd in de auto-industrie. Dat maakt het bedrijf uiterst relevant, nu de markt voor tweedehands auto’s een kookpunt nadert.

De voornaamste boosdoener is natuurlijk het chiptekort. Daardoor zitten bedrijven als NXP in een comfortabele positie. Halfgeleiderbedrijven geven de voorkeur aan de productie van chips voor smartphones en tablets, omdat die winstgevender zijn in vergelijking met de oudere technologie die in autochips wordt gebruikt. Daarom is NXP voorlopig relevant, maar houd wel rekening met de mogelijkheid van een voorraadoverschot.

Air France-KLM – kan de laagvlieger een hoogvlieger worden?

Veel Europese aandelen zijn aan de prijzige kant. Bent u bereid wat meer risico te nemen, dan kunt u Air France KLM overwegen. Luchtvaartaandelen zijn riskant, niet alleen in de coronacrisis.

Maar mensen zitten al zo lang thuis, ze willen eruit. Gezien het feit dat Europese bestemmingen - en met name Frankrijk - bovenaan de lijst van populairste bestemmingen voor toeristen staan, zou Air France-KLM kunnen profiteren van een inhaalvraag.

Maar bij dit aandeel geldt dat de IEX Beleggersdesk alles behalve enthousiast is. "De luchtvaartmaatschappij behoort tot de zwakste spelers ter wereld, met flinterdunne marges."

Volkswagen – switch naar EV's pakt goed uit

Bij de oosterburen trekt Volkswagen de aandacht. Vorig jaar was het nog het grootste autobedrijf ter wereld. Door de crisis in de toeleveringsketen kunnen de autoprijzen over de hele linie stijgen, misschien zelfs tot in 2023. Uiteindelijk zal ook dit voorbijgaan, wat twijfels kan zetten bij VW op langere termijn.

Maar maakt u zich geen zorgen. Investorplace wijst Volkswagen aan als een van de meest relevante Europese aandelen en dat dankzij de overgang naar elektrische voertuigen. Daarom ziet het er goed uit voor Volkswagen en haar zustermerken.

LVMH – luxe voor de (nieuwe) rijken

Van Duitsland gaan we naar Frankrijk. Toen de pandemie uitbrak, sloeg ook het pessimisme toe. Maar de crisis heeft tal van nieuwe miljonairs opgeleverd, omdat mensen massaal naar de aandelenmarkt en cryptocurrencies trokken. Er zijn Europese aandelen die zullen profiteren van de nieuwe rijkdom.

LVMH, een van 's werelds machtigste luxemerken, heeft in het afgelopen jaar een winst van meer dan 66% geboekt. Natuurlijk bestaat het risico dat de opgebouwde welvaart grotendeels een overdracht is van rijkdom van vele anderen naar weinig rijken. Maar voor nu is LVMH een naam om in gedachten te houden.

L'Oréal – goede sier maken op kantoor

De pandemie heeft als neveneffect gehad dat er volop is geëxperimenteerd met thuiswerken. Dankzij digitalisering en connectiviteitsoplossingen was dat goed mogelijk. Ondertussen vragen bedrijven hun werknemers steeds vaker om terug te keren naar kantoor, aldus de Wall Street Journal. Een hogere productiviteit is daarvoor de belangrijkste motivatie.

Nu meer mensen weer naar kantoor gaan, kan dat een enorme vraag opleveren naar eersteklas schoonheidsproducten, zoals van L’Oreal. Bovendien zullen degenen die naar kantoor komen een goede indruk willen maken op de baas.

Lees ook: L'Oréal voorziet boom na pandemie

Roche – vitaal met een testkit

De VS eist graag het krediet op voor de uitrol van de coronavaccins, maar het was in werkelijkheid een internationale samenwerking. Nu het aantal besmettingen daalt, zullen bedrijven die zich rechtstreeks met Covid-19-vaccins bezighouden het misschien minder goed doen.

Dat geldt niet voor Roche, een Zwitserse multinational in de gezondheidszorg, actief met zijn farmaceutische en diagnostische divisies. Vooral de laatste is van vitaal belang wegens de testkits op basis van antilichamen. Voorts is Roche een partnerschap aangegaan met Regeneron Pharmaceuticals om een 'antilichamencocktail' te ontwikkelen.

Momenteel evalueert de geneesmiddelenregulator van de Europese Unie een vergunning om het geneesmiddel op de markt te brengen. In combinatie met de andere activiteiten van de gezondheidsgigant is Roche een solide belegging in deze woelige tijden.

Bekijk ook: JP Morgan: 4 redenen om Europese aandelen te kopen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront