'Markten in de steigers voor kerstrally'

Door Redactie op 24 november 2021 10:50 | Views: 11.696

'Markten in de steigers voor kerstrally'

Na het bizarre jaar 2020 is er nu een nieuwe ronde met nieuwe kansen: krijgen we dit jaar weer een kerstrally? Steven Bell, econoom bij BMO Global Asset Management, denkt van wel.

"De aandelenmarkten zullen het goed blijven doen en stevenen af op een kerstrally", zegt hij in zijn commentaar 'Fuel for a Santa Claus Rally'. Hij wijst erop dat de economische groei toeneemt en de prognoses voor bedrijfsresultaten verbeteren, en dat stemt positief.

"Het economische herstel zet wereldwijd door, ondanks alle bevoorradingsproblemen en stijgende kosten voor energie. De VS gaat aan kop, De GDP Nowcast van de Atlanta Federal Reserve, een indicator waar alle economische activiteit in wordt meegenomen, steeg fors. Een sterkere economische groei betekent ook betere bedrijfsresultaten."

Problemen in supply chain beginnen af te nemen

Er zijn bovendien tekenen dat de problemen in de aanvoerketen beginnen af te nemen. "De export vanuit Korea en China stijgt weer. Ook de file van vrachtschepen die wachten voor de Amerikaanse westkust lijkt de komende weken langzaamaan kleiner te worden, wat betekent dat zij hun vracht in de havens kunnen gaan lossen."

Volgens Bell zal dit bedrijven de gelegenheid geven eindelijk weer de voorraden aan te vullen en op te bouwen. Dat is belangrijk, want die voorraden liggen nu op 'gevaarlijk lage' niveaus.

Spaargeld en investeringen

Wat ook optimistisch stemt is dat consumenten door Covid-19 nog altijd spaargeld over hebben, en dat de investeringen toenemen. Bell erkent dat de rente gaat stijgen in de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar 'dit gaat langzaam', aldus de econoom.

"Bovendien trekken aandelen zich meestal niets aan van stijgende rentes zolang de economie groeit", besluit hij. Alle ruimte voor een kerstrally dus.

Lees ook: 'Omstandigheden blijven gunstig voor aandelenbeleggers'

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.