Dit zijn de snelste en sloomste beursgangers ter wereld

Door Redactie op 1 december 2021 13:40 | Views: 10.486

Dit zijn de snelste en sloomste beursgangers ter wereld

Voordat een bedrijf naar de beurs kan, heeft het al heel wat hordes genomen. Het kan soms tientallen jaren duren voor particuliere beleggers een belang kunnen nemen. Wat zijn de snelste en sloomste beursgangers?

Bedrijven zijn veelal de opstartfase voorbij voordat ze kapitaal gaan ophalen bij het grote publiek. Maar de ene beursganger maakt hier aanzienlijk meer vaart mee dan de andere, zo blijkt uit een inventarisatie van fintechbedrijf Tide van de honderd bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie ter wereld.

Zo lang deden de tien grootste bedrijven erover

De meeste bedrijven kregen binnen tien jaar na oprichting een beursnotering. De techreuzen Amazon en Apple waren er wel erg snel bij. Vier jaar nadat de eerste Apple personal computer werd verkocht (voor 666,66 dollar) togen fruitliefhebber Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne naar Wall Street.

Amazon-oprichter Jeff Bezos was nóg voortvarender: hij vond de webwinkelgigant al drie jaar na oprichting rijp voor een beursgang.

Twee dissonanten in de top 10 van grootste bedrijven zijn staatsoliebedrijf Saudi Aramco (dat er 86 jaar voor nodig had) en investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, geleid door de beurslegendes Warren Buffett en Charlie Munger (126 jaar).

Berkshire werd in 1939 trouwens opgericht als textielfabriek. Pas in de jaren zestig, nadat Warren Buffett een meerderheidsbelang had genomen en de directie had ontslagen, werd het omgevormd tot een investeringsmaatschappij.

Zij namen de meeste tijd

Berkshire Hathaway en Saudi Aramco zijn niet uniek. Er zijn meer bedrijven die hun honderdjarig bestaan al hadden gevierd voor ze de beurs betraden.

De met stip langzaamste beursganger ter wereld is luxegoederenfabrikant Hermès, dat er maar liefst 162 jaar over deed. De oprichtersfamilie Hermès-Dumas vindt het nog steeds lastig om de zeggenschap uit handen te geven en bezit anno 2021 nog altijd een meerderheid van de stukken.

Hermès heeft in de 184 jaar sinds de oprichting trouwens een grote gedaantewisseling ondergaan. Het bedrijf was oorspronkelijk een zadelleverancier. Toen de paardenbranche aan het eind van de eeuw in het slop raakte, stapte het bedrijf over op de verkoop van hutkoffers, tassen en andere reisbenodigdheden. In 1920 kwamen daar horloges, juwelen en sjaaltjes bij. De doelgroep is in al die jaren hetzelfde gebleven, maar het productaanbod veranderde.

Op korte afstand volgt sigarettenfabrikant Philip Morris, dat pas in 2008 naar de beurs ging, toen het bedrijf al 161 jaar bestond. Dit bedrijf bleef wel trouw aan zijn grondbeginselen: de verkoop van sigaretten.

Ook Goldman Sachs, dat aan de lopende band andere bedrijven helpt met een beursgang, heeft lang geaarzeld voor het zélf besloot tot een IPO: 130 jaar.

... en zij waren het snelst

Dat het aanzienlijk sneller kan, zien we in het onderstaande lijstje. Hierin zitten opvallend veel technamen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de beurs is een efficiënte manier om groei te kunnen financieren.

Lees ook: Buffetts Berkshire Hathaway: aantrekkelijk aandeel?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.