Kooplijst 2022: Jean-Paul van Oudheusden

Door Belegger.nl op 28 december 2021 08:00 | Views: 33.659

Kooplijst 2022: Jean-Paul van Oudheusden

Het jaar loopt op zijn einde en dat betekent dat Belegger.nl in het teken staat van de Kooplijsten. Verschillende experts wijzen hun drie favoriete aandelen voor het volgende jaar aan. Vandaag de eer aan Jean-Paul van Oudheusden van beleggingsplatform Markets Are Everywhere.

"De vraag voor volgend jaar is in hoeverre de rente gaat stijgen", begint hij. "Staat de Amerikaanse 10-jaars rente aan het einde van 2022 op 2% of 3%? Feit is dat de rente omhoog gaat, en dat is doorgaans geen goed nieuws voor aandelen. Het is slim om daar op voor te bereiden."

"Ik denk dat het goed is om in de portefeuille een verdediger, een middenvelder en een aanvaller te hebben. Met die gedachte heb ik de volgende drie aandelen uitgekozen."

Berkshire Hathaway

Het defensieve Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, is de verdediger van deze lijst. "Met Berkshire Hathaway zit je direct goed gespreid in waarde-aandelen. De investeringsmaatschappij zorgt al jarenlang voor constante rendementen."

"Het risico zit 'm daarin dat Charlie Munger, de rechterhand van Buffett, op 1 januari aanstaande alweer 98 jaar oud wordt, en Buffett zelf is ook al 91. Er komt een moment waarop de heren niet meer in staat zijn om het conglomeraat te leiden. Natuurlijk zal het bedrijf er op voor bereid zijn en staan er al opvolgers klaar, maar het kan zo zijn dat sommige beleggers principieel zijn en uitstappen zodra Munger en/of Buffett niet meer de leiding hebben. Maar dat is op de zaken vooruitlopen. Voorlopig is dit een prima koopwaardig aandeel."

Microsoft

Van Oudheusden kiest voor Microsoft als middenvelder, "omdat digitalisering misschien wel de grootste trend van de komende tien jaar is", legt hij uit. "Het gunstige is dat de activiteiten van Microsoft nauwelijks last hebben van de coronapandemie. Het bedrijf presteert heel sterk met de clouddivisie; daarin heeft het een marktaandeel van 21% wereldwijd en dat groeit nog steeds snel. Ook zitten er hoge marges op deze producten."

"Met het oog op de toekomst en om te kunnen blijven groeien, heeft Microsoft een aantal overnames gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van artificial intelligence. Nieuwe regelgeving, bijvoorbeeld de Europese Digital Markets Act, kan het lastiger maken om de groeien, maar de impact daarvan is nu nog niet duidelijk."

Palo Alto Networks

Tot slot het speculatievere Palo Alto Networks als 'aanvaller'. Dit is een Amerikaanse specialist in cyber security met een marktkapitalisatie van zo’n 55 miljard dollar. Cyberrisico is volgens Van Oudheusden een typische 'grijze neushoorn', een overduidelijk probleem of risico waarvan iedereen weet dat het er is, maar waaraan toch weinig gedaan wordt.

"Palo Alto Networks is door Goldman Sachs aangewezen als een van de 50 'Future Tech Leaders', bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 100 miljard dollar die het komende decennium hard kunnen groeien. Het behaalt 70 tot 75% van de omzet in de VS, en ik denk dat er nog veel uitbreidingskansen liggen. Ook liggen er met name kansen in het midden- en kleinbedrijf. De 'grote jongens' hebben vaak hun zaakjes wel op orde, maar de kleinere bedrijven hebben niet altijd de prioriteiten bij cybersecurity liggen, of hebben niet de middelen ervoor. Daar liggen nog veel mogelijkheden voor dit bedrijf."

Lees ook: Kooplijst 2022: Nico Bakker

Lees ook: Kooplijst 2022: Martine Hafkamp

Lees ook: Kooplijst 2022: Martijn Meijer

Lees ook: Kooplijst 2022: Erik Mauritz

Lees ook: Kooplijst 2022: Janneke Willemse

Lees ook: Kooplijst 2022: Jaap Steur

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront