Goldman Sachs: bitcoin naar 100.000 dollar

Door Redactie op 7 januari 2022 08:15 | Views: 12.400

Goldman Sachs: bitcoin naar 100.000 dollar

Crypto-enthousiastelingen en finfluencers speculeren al langer over een heerlijke toekomst voor bitcoin. Zij hebben - na aanvankelijke aarzelingen - bijval gekregen van niemand minder dan Goldman Sachs.

De zakenbank denkt dat de bitcoin kan stijgen tot 100.000 dollar als steeds meer mensen het potentieel van de cryptomunt gaan inzien. Een vergelijking met goud helpt om de virtuele munt beter te begrijpen, zo schrijft Financial News.

In 2018 dacht Goldman Sachs nog dat het gedaan was met de bitcoin. De virtuele munt had geen intrinsieke waarde en was niet inzetbaar als betaalmiddel. Een mening die ABN Amro vorig jaar ook nog vertolkte. En afgelopen juni waarschuwde Goldman Sachs nog dat bitcoin niet geschikt is voor de meeste particuliere beleggers. 

Waardeopslag met bitcoin

Ondertussen is die overtuiging ingehaald door de tijd en probeert Goldman Sachs aansluiting te vinden bij de cryptohype. Volgens Zach Pandl, analist van Goldman Sachs, is de marktkapitalisatie van 700 miljard dollar voor de bitcoin goed voor ruwweg 20% van de waardeopslag.

Pandl definieert waardeopslag als de gecombineerde waarde van alle particuliere beleggingen in bitcoin en goud. Naarmate de cryptomarkt meer volwassen wordt, zal het marktaandeel van cryptovaluta stijgen.

Veel beleggers zijn nu nog terughoudend met het kopen van bitcoin vanwege het gebrek aan regulering en de volatiliteit van de munt. Als het marktaandeel van de cryptovaluta in de komende vijf jaar groeit naar 50% van de waardeopslag, dan kan de prijs van bitcoin naar 100.000 dollar stijgen, stelt Pandl. Dat levert een rendement op jaarbasis op van 17% tot 18%.

Bescherming tegen inflatie

Maar bitcoin heeft meer toepassingen dan alleen waardeopslag en de markten voor digitale activa zijn veel groter dan bitcoin alleen. Beleggers zien een rol voor de munt bij het afdekken van inflatie, een rol die nu nog door goud wordt vervuld.

De World Gold Council schat in dat de particuliere sector 44.000 ton goud bezit, zowel fysiek en in ETF’s. Particuliere beleggers bezitten dan zo’n 2,6 miljard dollar aan goudbeleggingen, op basis van de huidige prijs van 1800 dollar per troy ounce.

Adoptie vereist ook regulering

Bitcoin was begin januari 2022 zo’n 46.000 dollar waard, in 2021 is de virtuele munt 60% in waarde gestegen. Sinds 2016 is bitcoin met meer dan 4500% omhooggeschoten. Bitcoin bootst de schaarste van goud na door het aantal nieuwe munten dat wordt gecreëerd te beperken.

Het 'mijnen' van bitcoin vergt echter veel rekenkracht en elektriciteit en dat kan volgens Pandl een obstakel zijn voor de adoptie van de cryptomunt door institutionele beleggers. Mainstream banken proberen ondertussen cryptocurrencies steeds meer in hun dienstverlening op te nemen. Dat is een extra reden voor toezichthouders om haast te maken met regelgeving. Met name in de VS werken de autoriteiten aan regulering van de cryptomarkt.

Lees verder: Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
daan 32
1
nog een expert met de fameuze "bol" in het bezit...waar kan ik die mij aanschaffen?
daan 32
0
dan ben ik waarschijnlijk de eerste. waar kan ik mij "DE" cristallen bol aanschaffen. een dergelijke "profetie" kan toch niet "gedekt" worden men onderbouwde bewijzen...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.