Deze techaandelen daalden tot 50%: koopkans?

Door Justin Doornekamp op 12 januari 2022 09:00 | Views: 26.489

Deze techaandelen daalden tot 50%: koopkans?

De afgelopen dagen hebben technologieaandelen de wind in de zeilen. Maar in de weken ervoor stonden veel techreuzen flink onder druk, nadat bekend werd dat de Federal Reserve van plan is de rente dit jaar te verhogen. Het zicht op hogere rentes doet techaandelen niet bepaald goed. Sommige techfondsen zijn wel tot 50% van hun beurswaarde verloren. Is het tijd om deze weer op te pikken?

Een meerderheid van de Fed-leden wil de rente snel verhogen. Uit de notulen bleek daarnaast dat zij van mening zijn dat relatief snel een begin zou moeten worden gemaakt met het inkrimpen van de portefeuille van 8,76 biljoen dollar aan obligaties en andere activa. Dit zou de balans van de centrale bank moeten opschonen, maar zal ook leiden tot een verdere stijging voor de rentes.

De Amerikaanse tienjaarsrente zette hierop een stijging in. Sinds de jaarwisseling is deze rente opgelopen van 1,50% naar bijna 1,80%, een niveau dat we in twee jaar niet meer hebben gezien.

Twitter helft minder waard

In reactie hierop daalden de koersen van veel techaandelen. Het ene aandeel ging hierbij harder onderuit dan het andere. Zo verloor Twitter maar liefst 51% sinds het hoogste punt in februari vorig jaar. Bij Apple bleef het verlies juist beperkt tot 4% ten opzichte van de hoogste koers in de afgelopen 52 weken. 

Voor diverse beleggers is de tijd aangebroken om sommige, hard afgestrafte aandelen op te pikken. Analist Dan Ives van Wedbush schreef in een rapport aan klanten dat de recente verkoopgolf ervoor heeft gezorgd dat technamen die de aanjager zullen zijn van de “vierde Industriële revolutie” te hard zijn afgestraft.

De waarderingen van deze aandelen zijn volgens hem “zeer aantrekkelijk” gezien de groeiverwachtingen voor de komende twaalf tot achttien maanden. 

Apple en Microsoft

Ives heeft zelf een kooplijstje, waar onder meer Apple en Microsoft op staan. Microsoft verloor 10% aan waarde sinds de top op 22 november. 

Maar er zijn meer aandelen die hard zijn afgestraft en waarover analisten zeer te spreken zijn. Beleggingswebsite MarketWatch stelde op basis van data van FactSet een lijstje samen met 25 technamen die minstens met 20% zijn gedaald vanaf het hoogste punt in 52 weken.

... plus nog 9 andere technamen

Bovenaan het lijstje prijkt Twitter, dat volgens analisten een opwaartse potentie heeft van 39%, overigens net als energietechnologiebedrijf Enphase Energy. PayPal, dat 40% aan beurswaarde inleverde, biedt volgens analisten een opwaarts potentieel van 31%.

De top vijf wordt verder aangevuld door Etsy en Activision Blizzard, die eveneens tot 40% aan beurswaarde verloren, maar wel 27% tot 29% kunnen stijgen. 

Andere namen die minder hard zijn afgestraft, zoals Salesforce.com, Adobe, eBay en Nvidia, zijn volgens analisten ook koopwaardig. 

De volledige lijst met aandelen is hier te vinden.

Lees ook: Waarom techaandelen zo rentegevoelig zijn


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Reacties

3 Posts
arconati
0
Enphase maakt quasi nutteloze gadgets, zoals ook solaredge. Veel te duur gewaardeerd aangezien winstpotentiêel overschat is.
k2es
0
Solaredge maakt onderdelen voor o.a. zonnepanelen, dus bepaald geen nutteloze gadgets.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront