2 Nederlandse aandelen in de aanbieding

Door Belegger.nl op 24 januari 2022 08:30 | Views: 12.176

2 Nederlandse aandelen in de aanbieding

Maandelijks komt Morningstar met een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen, geselecteerd uit de Morningstar European Market Large-Midcap Index. Deze keer zitten er twee Nederlandse namen bij de nieuwkomers op de lijst.

De lijst moet volgens Morningstar niet gezien worden als modelportefeuille, maar meer als inspiratie voor beleggers die op zoek zijn naar kansrijke aandelen.

Tech het duurst, energie het goedkoopst

Kijken we op sectorbasis naar de European Market Large-Midcap Index, dan zien we dat technologie relatief gezien de duurste sector is. Het gemiddelde aandeel noteert daar tegen een premie van 23% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De energiesector is het goedkoopst. Die kent een korting van 22% ten opzichte van de Fair Value.

Deze maand is er een aantal nieuwkomers in de selectie verschenen, waaronder twee Nederlandse. 

1. ABN Amro

De bankensector is in de thuismarkt van ABN Amro, Nederland, een oligopolie. Dat wil zeggen dat er slechts enkele grote aanbieders zijn die het grootste deel van de markt voor hun rekening nemen. ABN Amro is een van die drie banken. Volgens Morningstar is de funding mix van de bank aantrekkelijk en leunt die minder dan bij andere banken op wholesale-financiering. "De strategie en het businessmodel zijn duidelijk, simpel en gefocust."

Morningstar hanteert een Fair Value van 17 euro voor het aandeel (bekijk hier de actuele koers).

Martin Crum, analist bij de IEX Beleggersdesk, snapt dat beleggers zich enthousiast op het aandeel storten. "Zij worden voornamelijk getriggerd door het vooruitzicht van een flink dividend en door positieve analistenrapporten. Toch hebben we bij de Beleggersdesk een lichte voorkeur voor rivaal ING", schrijft hij in zijn laatste IEX Premium-analyse van het aandeel. 

"ING heeft de zaken operationeel beter op orde en is groot genoeg om zelfstandig voort te kunnen bestaan. In Nederland heeft ABN Amro een aantrekkelijke positie, maar de bank is relatief klein en kan weleens een overnameprooi worden van een partij uit het buitenland. Dit kan dan wel weer wat fantasie in het aandeel brengen."

2. Koninklijke Philips

De koers van Philips is de afgelopen maanden behoorlijk gedaald vanwege de problemen met beademingsapparatuur. Dat betekent natuurlijk niet dat het healthcarebedrijf afgeschreven is. Morningstar noemt een aantal sterke punten van het bedrijf. 

Ten eerste wordt er al een groot aantal Philips imaging-apparaten (voor medische beeldvorming) door veel partijen zoals ziekenhuizen gebruikt. Dat biedt de mogelijkheid om aan deze partijen ook andere medische apparatuur te verkopen. Deze manier van cross-selling is voor een grote speler als Philips makkelijker, efficiënter en winstgevender dan voor veel kleinere spelers.

Daarnaast is Philips toonaangevend in een aantal markten die nog grotendeels onontgonnen zijn, zoals apneu. Het concern is goed gepositioneerd om te profiteren van groei in deze markt. Morningstar hanteert een Fair Value van 42 euro voor het aandeel (bekijk hier de actuele koers). 

Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk waarschuwt wel dat de risico’s van rechtszaken in de VS over de beademingsapparatuur allerminst van de baan zijn, bleek ook wel uit de cijfers van die het bedrijf vanmorgen publiceerde.

"Dit hangt momenteel als een molensteen om de nek van het aandeel. Voor durfals kan de koersdaling een mooie koopkans vormen. Want uiteindelijk is met de vraag naar de producten van Philips niets mis, en die zal gelet op de vergrijzingstrend die we nu zien alleen maar verder groeien. Er zit zeker waarde in dit bedrijf", aldus Koerts.

Zie ook: Deze techaandelen daalden tot 50%: koopkans?

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront