Deze ETF's horen in elke portefeuille thuis

Door Justin Doornekamp op 26 januari 2022 08:45 | Views: 23.684

Deze ETF's horen in elke portefeuille thuis

ETF’s zijn een goede manier om snel en gemakkelijk een gespreide portefeuille op te bouwen. Het aanbod indextrackers is groot en één overkoepelende ETF zal voor veel beleggers niet volstaan. Zij willen mogelijk (extra) blootstelling aan bepaalde sectoren of regio’s.

Daarom maken wij een lijstje van verschillende typen ETF’s die in iedere portefeuille passen. 

Wereldindex

We beginnen met een ETF die iedere belegger als eerste zou moeten kopen om direct gespreid te zijn, namelijk de wereldindex. De index is opgebouwd uit ruim 1600 aandelen uit diverse geïndustrialiseerde landen als Nederland, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en - vooral - de Verenigde Staten. Blootstelling aan financials, de gezondheidzorg, de energiesector en de industrie is in één klap geregeld.

De Wereldindex is te vinden als MSCI World en de basis van een portefeuille is hiermee geregeld. Wie wat verder wil diversificeren, kan (een van de) volgende ETF’s overwegen.

Grondstoffen

Er is veel vraag naar grondstoffen en diverse metalen zitten flink in de lift, maar in de wereldindex is de blootstelling aan de grondstoffensector erg beperkt. De opleving van de grondstofprijzen gaat aan de Wereldindex-ETF voorbij. Daarom is een indextracker die bedrijven volgt die actief zijn in de grondstoffenindustrie het overwegen waard. Temeer omdat commodities kunnen beschermen tegen inflatie, die door de coronacrisis flink is opgelopen.

Grondstoffen hebben historisch gezien ook een lage correlatie met andere beleggingscategorieën, al is dit in de afgelopen jaren wel wat aan het veranderen. Wie bij een broker zoekt op Commodity ETF vindt diverse indextrackers die aandelen volgen van bedrijven die zich bezighouden met het winnen, produceren en verwerken van onder meer chemicaliën, bouwmaterialen, hout, metalen en andere grondstoffen. 

Opkomende markten

De Wereldindex-ETF’s volgen in principe alleen aandelen uit ontwikkelde landen. Opkomende markten worden volledig uitgesloten en dat kan een gemis zijn als de economische ontwikkelingen in de opkomende regio’s verbeteren. Ook wijzen analisten op de bereidheid van een aantal landen om structurele hervormingen door te voeren en het vermogen van sommige opkomende economieën om hun dollarschuld terug te dringen.

Emerging Markets ETF’s volgen dus landen die naar verwachting flink kunnen groeien, maar dat nog wel moeten waarmaken. Daarom kleeft aan dergelijke indextrackers vaak een hoger risicoprofiel.

Dividend Aristocrats 

Beleggers die op zoek zijn naar dividend, kunnen een Dividend Aristocrats ETF aan hun portefeuille toevoegen. Dividendaristocraten zijn bedrijven die over een bepaalde periode minimaal een stabiel of toenemend dividend uitkeren.

Bij dividendaristocraten uit de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 gaat het bijvoorbeeld om een periode van minimaal 25 jaar van doorlopend hogere dividenden. Er zijn ook Europese aristocraten: in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats-index vind je bedrijven die al minstens 10 jaar op rij hun dividend verhoogden. Dividendaandelen kunnen ook een goede bescherming bieden tegen inflatie.

Duurzaam

Duurzaam beleggen heeft de toekomst en veel bedrijven maken een slag om hun CO2-uitstoot te verminderen. In de afgelopen jaren zijn er veel ondernemingen bijgekomen die elektrische auto’s maken of zich volledig richten op zonne- of windenergie.

Het kan een hele (risicovolle) klus zijn om zelf het kaf van het koren te scheiden, maar wie een ETF koopt die zich richt op alternatieve energie is direct goed gespreid. Zoek bijvoorbeeld op Clean Energy- of Solar-ETF’s. Let ook hier op het hogere risicoprofiel. 

Zie ook: 3 interessante thema-ETF's


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Reacties

3 Posts
bobdes
0
Dit is een individuele mening !
Voor mij : niet akkoord, veel beter individuele aandelen ! Maar ieder z'n mening .
bobdes
0
quote:

bobdes schreef op 26 januari 2022 15:08:


Dit is een individuele mening !
Voor mij : niet akkoord, veel beter individuele aandelen ! Maar ieder z'n mening .

Beter gezegd : persoonlijke mening
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront